Tegelbedrijf Royaux wil samen met buurtbewoners zonnetuin met meer dan 3400 zonnepanelen in de Pathoekeweg in Brugge realiseren

Guy, Paul en Fabienne Royaux zijn de tweede generatie aan het roer van Tyles in Brugge, een familiebedrijf dat zich sinds 1909 specialiseert in de verkoop van kwalitatieve, keramische tegels. Ze zetten mee hun schouders onder de eerste Brugse zonnetuin, door hun dak op de Pathoekeweg in Brugge ter beschikking te stellen voor meer dan 3400 zonnepanelen.

Het is al de tweede generatie van de Royaux-familie aan het roer van het bedrijf, gespecialiseerd in keramische tegels. Oudste zoon Guy is CEO en wordt ondersteund door broer Paul en zus Fabienne. Samen leiden ze de groep: goed voor 42 werknemers en showrooms in Zellik en Brugge.

Slimme afvalverwerking

Tyles is een keramisch tegelbedrijf dat sterk inzet op ecologie: een slimme afvalverwerking, logistiek herleiden van vracht- naar treinverkeer en investeren in laadpalen en elektrische wagens. Eind vorig jaar kwamen ze in contact met vzw Brugge Geeft Energie en energieplatform Bolt rond hun idee om duurzame stroom toegankelijk te maken voor iedereen.

“Er zijn veel mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen: door de bouwrestricties van de stad, doordat ze in een appartement wonen of gewoonweg omdat de financiële middelen ontbreken. Dat terwijl wij voldoende plek hebben op het dak van ons magazijn. Het idee voor een collectieve zonnetuin leek ons plots een evidentie,” aldus Guy Royaux, CEO van Tyles.

Samen met buurtbewoners

De Brugse buurtbewoners startten samen met energieplatform Bolt en Brugge Geeft Energie het initiatief voor de eerste collectieve zonnetuin. In de zoektocht naar een geschikte locatie kwamen ze terecht bij broers Guy en Paul, en zus Fabienne van familiebedrijf Tyles. Hun magazijn op de Pathoekeweg is voetbalvelden groot, genoeg om er 3420 panelen op kwijt te kunnen.

Met hun collectieve zonnetuin brengen ze zonne-energie tot bij de Bruggelingen en daarbuiten. Ongeveer zo’n 400 mensen kunnen een groen graantje meepikken van de zonnepanelen op het dak van Tyles. “Groene streekstroom moet toegankelijk zijn voor iedereen,” aldus Pieterjan Verhaeghen van energieplatform Bolt.

Zo zal het dak van Tyles eruit zien. © Bolt Energie

Wanneer alle 3420 zonnepanelen verkocht zijn, wordt de Brugse zonnetuin op het dak van hun magazijn geïnstalleerd. Dat ligt op enkele kilometers van het centrum van Brugge. De familie achter het bedrijf Tyles hoopt alvast dat er veel enthousiastelingen zijn, die aan het project willen deelnemen.

“Iedere deelnemer kan 25 jaar lang genieten van het rendement van de zonnepanelen op ons dak, zonder dat ze er zelf zorgen aan hebben”, zegt Guy Royaux.

Investeren

“Mensen krijgen de kans om te investeren in zonnepanelen op het dak van een ander”, legt Paul Royaux uit. “Al investeren ze maar in vier zonnepanelen, ook dan dragen ze bij aan de groene energietransitie en genieten ze tegelijkertijd van een dalende energiefactuur.”

“Dankzij de samenwerking met Bolt wordt energie toegankelijk gemaakt met iedereen, dat is mooi. Ik hoop dat veel andere bedrijven ons voorbeeld volgen. De boodschap is duidelijk: spring mee op de groene kar, samen met ons”, aldus Fabienne Royaux.

Meer informatie vindt u op tyles.be en op brugsezonnetuin.boltenergie.be.

The post Tegelbedrijf Royaux wil samen met buurtbewoners zonnetuin met meer dan 3400 zonnepanelen in de Pathoekeweg in Brugge realiseren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Trump pleit onschuldig aan herziene aanklacht voor inmenging in verkiezingen

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft donderdag onschuldig gepleit in een strafzaak waarin hij wordt beschuldigd van het beïnvloeden van de vorige presidentsverkiezingen. De aanklagers pasten vorige week de aanklacht aan na een uitspraak van het Hooggerechtshof over de onschendbaarheid van Amerikaanse presidenten, schrijft Reuters.

Lees meer »

Een op drie werknemers gebruikt elke dag AI, maar Miet (50) dreigt haar werk te verliezen: “Alleen nog saaie en slecht betaalde klussen”

Het is een cijfer om van achterover te vallen: één op de drie werknemers gebruikt elke dag artificiële intelligentie (AI) in zijn job. Prof. Techniekfilosofie Lode Lauwaert legt uit hoe bedrijven AI zien als opvolger van de lopende band. Slachtoffers vallen er nu al. Zo ziet Miet Ooms (50) uit Herk-de-Stad hoe AI haar vertaalwerk dreigt weg te nemen.

Lees meer »

VRT-CEO Delaplace weert zich na pittige vragen in Vlaams Parlement over interne conflicten: “Dit is geen ziek bedrijf”

"U zit met een joekel van een probleem": VRT-CEO Frederik Delaplace werd flink aan de tand gevoeld in het Vlaams Parlement over de interne conflicten en recente ontslagen van topmanagers binnen de openbare omroep. Groen en Open VLD vroegen zelfs een audit. Maar Delaplace verdedigde zich. "Ik geloof niet dat er een algemene vertrouwenscrisis is binnen de VRT."

Lees meer »

Deel Hellestraat op eerste schooldag vijf uren autovrij en omgedoopt tot Boulevard Futura

Tijdens de paasvakantie in april 2022 ging in Wervik een nieuw mobiliteitsplan in voege en kwamen er heel wat fietsstraten. De Hellestraat behoorde daar niet bij niettegenstaande de school Futura zich daar bevindt. Sedert begin dit jaar is er tussen de Rapet- en Ooststraat wel een fietsstraat. De directie was al lang vragende partij. In aanwezigheid van het stadsbestuur vond

Lees meer »

Adele had geen zin in extra concerten na München en wees aanbiedingen af: “Ze kon miljoenen verdienen”

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had ze net zo goed opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen kreeg de superster verschillende lucratieve aanbiedingen, maar daar had ze blijkbaar geen

Lees meer »

Het leven op een palmboom in Dubai: veel luxe, weinig plaats

De villa’s staan er kort tegen elkaar, het verkeer loopt strop, maar wie er woont, straalt een flinke vleug luxe en prestige uit. Het leven op Palm Jumeirah in Dubai heeft voor- en nadelen, zo getuigen twee Vlamingen. Binnenkort komt er nog een tweede ‘palmeiland’ bij, nu de Belgische baggeraar Jan De Nul Palm Jebel Ali mag voltooien.

Lees meer »

Nederlandse regering na lange zit akkoord over regeerprogramma

De Nederlandse regering heeft overeenstemming bereikt over een regeerprogramma, waarin het akkoord op hoofdlijnen tussen de vier coalitiepartijen nader is uitgewerkt. Het vergde wel lange en intensieve gesprekken, erkenden meerdere bewindslieden na afloop van een ministerraad die uren langer duurde dan gebruikelijk.

Lees meer »