Politie bezorgd om stijgend aantal transmigranten dat vanuit Frankrijk naar West-Vlaanderen trekt: “Dit zorgt voor extra druk op onze diensten”

De politiezones Westkust en Spoorkin zien steeds meer transmigranten vanuit Frankrijk richting West-Vlaanderen stappen. Het aantal meldingen schiet sinds enkele weken weer fors de hoogte in en gisteren verongelukte een man nog toen hij op de E40 in Veurne werd aangereden. “We bevinden ons opnieuw in een piekmoment”, klinkt het.

Een piekmoment. Zo omschrijft Spoorkin-korpschef Peter Billiouw de toenemende instroom van transmigranten uit Frankrijk. “De laatste weken zien we het aantal meldingen steeds talrijker binnenkomen”, stelt hij. “Terwijl het in de periode daarvoor quasi nihil was.”

“Elke melding nemen we uiteraard serieus en we ondernemen ook onmiddellijk actie. Maar wanneer we op de bewuste locatie aankomen, zijn de transmigranten meestal al spoorloos verdwenen. Ze blijven nooit lang ter plaatse en zijn letterlijk op doortocht. Sowieso zorgt dit voor extra druk op onze diensten.”

“Wanneer we een melding krijgen over transmigranten op de E40, mogen wij niet tussenkomen. Dan verwittigen we de snelwegpolitie, maar die moet uit Jabbeke of Kortrijk komen” – Simon Vander Meeren, PZ Westkust

“We zijn een eerder kleine politiezone (met Alveringem, Lo-Reninge en Veurne als grondgebied, red.) en hebben altijd één patrouille op de baan, soms aangevuld met een tweede team. We zijn ook slechts een schakel in een groter geheel. Onze taak is om op te treden wanneer een misdrijf gepleegd wordt en transmigranten aan de Dienst Vreemdelingenzaken over te dragen.”

Onstuimge zee

Eerste hoofdinspecteur Simon Vander Meeren van PZ Westkust (Koksijde, De Panne en Nieuwpoort, red.) wijst naar het slechte weer als een van de redenen waarom West-Vlaanderen in het vizier van de transmigranten is gekomen. “De zee is momenteel te onstuimig om met small boats – de meest gehanteerde modus operandi – om het Kanaal richting Verenigd Koninkrijk over te steken.”

Of het opbreken van vluchtelingenkampen rond Parijs – in het kader van de Olympische Spelen van deze zomer – ook een rol speelt, laat hij in het midden. “Feit is dat we weer meer meldingen binnen krijgen, net als onze collega’s in Noord-Frankrijk.”

“Het is dweilen met de kraan open, maar we doen verder” – Peter Billiouw, PZ Spoorkin

“Al moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen meldingen op de autosnelweg en die in weides, bijvoorbeeld. Wanneer het om transmigranten op de E40 gaat, mogen wij niet tussenkomen. Dan verwittigen we de snelwegpolitie, maar die moet uit Jabbeke of Kortrijk komen.”

De komende maanden zal het aantal transmigranten dat naar de Westhoek afzakt, niet dalen, denkt Vander Meeren. “Daarom staan we in nauw contact met de Noord-Franse politie en plegen we ook regelmatig overleg met onze collega’s in het Verenigd Koninkrijk.”

Blijven melden

Iets wat Peter Billiouw van Spoorkin beaamt. “Het is soms dweilen met de kraan open, maar we doen verder. Het dramatische ongeval op de E40 betreuren we enorm.”

“We roepen iedereen op om mensen die langs of op de snelweg wandelen, te blijven melden”, besluit Simon Vander Meeren. “Onveilige situaties willen we koste wat het kost vermijden.”

The post Politie bezorgd om stijgend aantal transmigranten dat vanuit Frankrijk naar West-Vlaanderen trekt: “Dit zorgt voor extra druk op onze diensten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe eenjarige staatsbon levert rendement van 1,93 procent netto op

De nieuwe staatsbon met een looptijd van één jaar zal een rente van bruto 2,75 procent opleveren, oftewel 1,93 procent netto. Dat maakt het Agentschap van de Schuld dinsdag bekend. De staatsbon op tien jaar levert een rente van bruto 2,80 procent op, of netto 1,96 procent. Het rendement ligt daarmee zoals verwacht een pak lager dan de populaire staatsbon

Lees meer »

Federale onderhandelaars maken doorstart: Prévot om 10u15 op audiëntie bij koning – Vlaams formateur Diependaele start met eerste gesprekken over ‘landingsnota’

Bemiddelaar Maxime Prévot (Les Engagés) probeert de brokken te lijmen na de mislukte formatieopdracht van Bart De Wever (N-VA). Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) zet zich schrap voor de eindsprint. En in Brussel is de puzzel nog altijd niet gelegd. Volg de laatste updates over de formatie in onze liveblog.

Lees meer »

Sterrenzaak drie jaar na opening al volledig in het nieuw: “Die opmerking over een refter bleef hangen”

Restaurant Nebo op het Panamarenkoplein op Nieuw Zuid in Antwerpen heeft binnenin een metamorfose ondergaan. In een recordtijd van amper drie weken ging het hele interieur op de schop. Chef Dimitri de Koninck (37) en Michelle Gielens (31) ontvingen in de eerste week van september de eerste gasten. “Wanneer we over onze plannen vertelden, vroegen negen op de tien mensen

Lees meer »

Tien minuten-regel helpt Ian Thomas bij spectaculaire gewichtsverlies: “Bij 105 kilo besefte ik dat het anders moest”

Liefst 30 kilo minder geeft de weegschaal aan. Zanger Ian Thomas (27) besloot zijn leven volledig om te gooien en onderging een indrukwekkende transformatie. “Sinds mijn verjaardag – op 30 april – dwing ik mezelf om elke dag naar de fitness te gaan. In het begin was dat niet makkelijk, maar inmiddels is het een verslaving”, vertelt hij aan HLN.

Lees meer »

Vrouw van agent beleeft traumatische nacht nadat ze bedrog opbiechtte: “Hij sloot me op, sloeg en plaste over me”

Een politieagent (53)moet vandaag voor de rechtbank verschijnen omdat hij zijn 13 jaar jongere vrouw heeft geslagen, opgesloten en onmenselijk behandeld. Dat gebeurde nadat zij had opgebiecht dat ze hem al een tijdje bedroog. De agent plaste meerdere keren in een glazen fles en goot die daarna uit over zijn vrouw. “Dat was geen urine, maar een soort Ricard”, argumenteerde

Lees meer »

Drie doden nadat vliegtuigje crasht in Amerikaanse woonwijk

Een klein vliegtuig is zaterdag neergestort op woningen in Fairview, in de Amerikaanse staat Oregon. Drie mensen kwamen daarbij om het leven: de twee inzittenden van het vliegtuig en een bewoner van een van de huizen die werden geraakt. Dat meldt de lokale nieuwszender ‘Fox12 Oregon’.

Lees meer »

“Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera

Alexander Mandeville uit Kortemark is gebeten door fotografie. Hij maakte van zijn hobby zijn bijberoep en staat paraat voor eender welke fotoreportage. Sinds kort beschikt hij ook over een modern uitgeruste studio waar hij fotoreportages kan maken.
The post “Ogen gesloten? Dat los ik op!”: Alexander (42) uit Kortemark staat altijd paraat met zijn camera appeared first on KW.be.

Lees meer »

Varen voor het goede doel op jaarlijkse zeezeildag in Nieuwpoort

De jaarlijkse zeezeildag voor het goede doel in Nieuwpoort vindt plaats op zondag 8 september. Je kan kiezen tussen een tocht op zee of op de IJzer. De Fifty One Club Westkust organiseert dit benefietevenement samen met de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort en ook met de steun van de schippers van de VVW Westhoek.
The post Varen voor het goede

Lees meer »

Dochter van Dominique Pélicot doet haar vader breken in rechtszaal: “De man in wie ik het volste vertrouwen had, fotografeerde me naakt”

Op de vijfde dag van het proces tegen Dominique Pélicot (71), de Fransman die zijn vrouw tien jaar lang drogeerde en door vreemde mannen liet verkrachten, heeft zijn dochter de rechtszaal toegesproken. De 45-jarige Caroline Darian (een pseudoniem, red.) noemde haar vader “ongetwijfeld een van de ergste seksuele roofdieren van de afgelopen twintig jaar”. Naast haar moeder Gisèle (72) was

Lees meer »