“Bij ons was hij zichzelf”: Familie Cousaert ving jaren geleden Marvin Gaye op

Veertig jaar geleden, op 1 april 1984, stierf de Amerikaanse soulzanger Marvin Gaye op tragische wijze. Hij werd doodgeschoten door zijn eigen vader na een zoveelste hoogopgelopen ruzie. Gaye vertoefde enkele jaren eerder gedurende anderhalf jaar in Oostende, waar hij zijn wereldhit ‘Sexual Healing’ schreef. Hij verbleef er bij het gezin van concertorganisator Freddy Cousaert. “Hij was hier graag, net omdat hij hier kon zijn wie hij echt was”, aldus Freddy’s dochter Michele.

Op Valentijnsdag 1981 arriveert Marvin Gaye in Oostende, opgewacht door Freddy Cousaert en zijn dochters Pascale en Michele. Het was Cousaert die de soulzanger als concertorganisator overtuigde om in Oostende te herbronnen na een tour in Engeland. “Mijn vader had in Londen gezien hoe Marvin door de verkeerde mensen werd omringd”, zegt dochter Michele Cousaert. Haar vader wou Marvin in Oostende tot rust laten komen om uiteindelijk op te treden in het kursaal.

De initiële bedoeling was om gedurende een tweetal weken in Oostende te vertoeven. Die twee weken werden al snel anderhalf jaar. Marvin genoot van zijn Oostendse familie en zij genoten van hem. “Pa vertelde ons dat er een zwarte zanger naar Oostende zou komen en dat wij hem op de zeedijk moesten opwachten”, vertelt Michele. “Pa had voor hem een appartement geregeld op de zeedijk. Uiteindelijk kwam Marvin aangewandeld met zijn zoontje op de arm.”

Hart van goud

In Oostende was de bekende Amerikaanse zanger een gewone man en dat is hij ook altijd geweest voor Michele. “Marvin werd meteen opgenomen binnen ons gezin”, vertelt ze. “Ik was op dat moment tien jaar en was meer fan van Madonna. Marvin was echt een deel van ons gezin. Als wij aardappelen met worst aten, dan at Marvin gewoon mee. Zoals ieder normaal mens. Hij was hier graag, net omdat hij hier kon zijn wie hij echt was.”

Freddy en Liliane Cousaert baatten op het moment van Marvins komst naar Oostende een hotel uit: Hotel Mercury op de hoek van de Kemmelbergstraat met de Koningsstraat. “We zagen Marvin dikwijls passeren met zijn boodschappen. Hij was hier echt een gewone man. Pa heeft hem erdoor getrokken, want hij kwam in niet al te beste staat toe in Oostende. Daar ben ik best wel trots op. Pa was een strenge man, maar had een hart van goud. Als jong meisje botste ik veel met mijn vader, maar dat kwam uiteindelijk wel goed.”

Marvin ging dikwijls joggen en daarna sprong hij binnen in café Floride, een van de weinig overgebleven kroegen op de Oostendse zeedijk. Oostende heeft veel plaatsen waar Gaye zo van hield. In Oostende vond hij bovendien de inspiratie om zijn comebackhit ‘Sexual Healing’ te schrijven. Marvin bleef tot augustus 1982 in Oostende hangen. Het waren visumproblemen die hem uiteindelijk de badstad deden verlaten.

Mooie herinneringen

Cousaert en Marvin Gaye hielden contact en zouden elkaar nog ontmoeten, maar het mocht niet zijn. “Papa is kapot geweest van zijn dood, hij heeft daar zwaar van afgezien. Het moet frustrerend geweest zijn voor hem dat ze elkaar nooit meer ontmoet hebben.”

“Tot vandaag worden we nog veel geconfronteerd met Marvin. Vooral als we verjaren: dan herinneren we ons de verjaardagsfeestjes waarop ook Marvin aanwezig was. Hij zit in ons hart, net als onze vader die in 1998 overleed na een ongeval met zijn fiets. Marvin zal altijd een rol van betekenis spelen in ons leven.”

The post “Bij ons was hij zichzelf”: Familie Cousaert ving jaren geleden Marvin Gaye op is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Fernand maakt kunstwerkjes met brokstukken gecrashte bommenwerper: “Het is belangrijk dat wij lessen uit het verleden koesteren”

Het verhaal van de crash van de Amerikaanse bommenwerper B-24 Liberator die op 24 juni 1944 crashte tussen Wulpen en Oostduinkerke werd op een bijzondere manier weer actueel. Dat kwam door een toevallige vondst van Guy Marteel, een gepassioneerde metaaldetectorist. Kunstenaar Fernand Vanderplancke zorgde voor de kers op de taart en maakte van de gevonden brokstukken unieke kunstwerkjes met een

Lees meer »

“Van Gerwen heeft de grootste mond van iedereen, maar hij was nog nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Neemt Cristiano Ronaldo met negatieve primeur afscheid bij Portugal? “Hij weet dat het er waarschijnlijk voor hem opzit”

Hij troostte Pepe, maar zat zelf in zak en as. Cristiano Ronaldo (39) heeft z’n laatste minuut op een EK gespeeld, misschien wel z’n laatste minuut als international. Dat laatste is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat EURO 2024 is uitgedraaid op een teleurstelling voor de Portugese vedette. Het leverde hem ook een (negatieve) primeur op.

Lees meer »

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste”: onderzoek toont aan dat wielertoeristen niet erg sympathiek zijn

“Ik was verbaasd toen ik voor het eerst in Vlaanderen fietste. Ik stak mijn hand op en zei hallo tegen andere wielertoeristen. Maar ze negeerden me compleet.” Vandaag, twintig jaar later, is er volgens Jamie Anderson niets veranderd. En dus begon de Australische eigenaar van een koershotel in Brakel te turven – 1.297 keer in totaal – om te zien

Lees meer »

Opgegroeid in gevaarlijke banlieue en studies niet afgemaakt: dit is Jordan Bardella (28), le gamin die kandidaat-premier is in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »