Speelpleinen van Komen-Waasten op slot wegens gebrek aan veiligheidsattesten: “Toestellen moeten afgebroken worden”

De speelpleinen van Komen-Waasten gaan op slot. Na een controle van de Waalse overheid werden nagenoeg alle speeltuigen afgekeurd en mogen ze niet langer worden gebruikt. Het gemeentebestuur zit met de handen in het haar. “We hebben absoluut geen budget voor de aankoop van nieuwe exemplaren.”

Het was een van de paradepaardjes van de legislatuur en een uitstalraam voor de Komense schrijnwerkers: de installatie van de speeltuigen. In de ateliers van de gemeente gingen vakmensen aan de slag, met veelal weinig meer dan gerecycleerde materialen, om er zo speeltuigen te maken. De nieuwe kinderattracties werden één voor één geïnstalleerd op de speelpleintjes, verspreid over het grondgebied. Voor zowel het bestuur als de inwoners was het een heuglijk moment. De burgemeester kon uitpakken met de vakkennis van het gemeentepersoneel en de Komenaars zagen hun speelpleintjes opnieuw tot leven komen. Of toch tot afgelopen week, waar de afbraak van alles werd bevolen.

Geen veiligheidsattesten

“De Waalse overheid, dienst economie, kwam onze speelpleinen controleren. Dat was allesbehalve goed nieuws.” Burgemeester Alice Leeuwerck zag zich geconfronteerd met een erg strenge regelgeving. “De wetgeving rond speelpleinen is enorm strikt, met weinig beweegruimte. Hoewel iedereen het er over eens was dat de speeltuigen de expertise van onze mensen mooi in beeld brachten, werd meteen gevraagd naar de veiligheidsattesten. Die worden geleverd door erkende bedrijven, die meestal ook zelf de speeltuigen leveren. Omdat we zelf alle toestellen hebben gemaakt, konden we geen attesten voorleggen. Meer nog, doordat het eigen productie is, kunnen we die zelfs niet aanvragen. Het resultaat was dan ook ondubbelzinnig: de toestellen mogen niet meer worden gebruikt en moeten worden afgebroken.”

Onverwacht scenario

Door de beslissing worden de speelpleintjes van de gemeente gereduceerd naar eenvoudige graspleinen, waar het bestuur niet meteen een oplossing voor heeft. “In onze budgettering van 2024 hebben we geen rekening gehouden met dit scenario. We hebben ondertussen dan wel reeds een openbare aanbesteding gelanceerd, het is nog maar de vraag of we dit zullen kunnen bekostigen. We komen uit een tijdperk waar een glijbaan vaak niet meer was dan een paar planken met nagels in, maar tijden veranderen. Zo veranderen ook de wetten en die zijn erg streng geworden.”

The post Speelpleinen van Komen-Waasten op slot wegens gebrek aan veiligheidsattesten: “Toestellen moeten afgebroken worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Elvir S. toont op reconstructie hoe hij Marleen (64) wurgde

Woensdagnamiddag vond de wedersamenstelling plaats van de moord op Marleen Van Leeuw. De 64-jarige vrouw werd volgens de verklaringen van verdachte Elvir S. (33) gewurgd in zijn woning in Oostende. De man zit tussen ruim een jaar in de cel. Een reconstructie moest duidelijkheid brengen over de omstandigheden heen komen waarin de vrouw om het leven werd gebracht.
The

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

Luc Steeno begon in Kursaal Oostende zijn verjaardagsfeest met één lied van Will Tura én ook bijna op het einde zong hij nog één Tura-nummer

In Kursaal Oostende vierde Luc Steeno feest. Inderdaad, Luc werd net 60 jaar en in een organisatie van Blue Sky Concerts vierde hij deze verjaardag met heel wat aanwezigen in de mooie eventzaal van Kursaal Oostende. Luc stond niet alleen op het podium. Ook talrijke collega’s kwamen langs om één of twee liedjes te zingen.
The post Luc Steeno

Lees meer »

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »