Penitentenklooster in Poperinge krijgt 125.000 euro aan subsidies voor restauratie: “Noodzakelijk omwille van slijtage”

Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) voorziet 125.019,35 euro voor restauratiewerken aan het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten in Poperinge. Het gaat onder andere om de dakkapellen, een torentje en luiken bij de ramen op het benedenverdiep.

Het Penitentenklooster werd in 1414 gesticht door de adellijke familie Montmorency. Aanvankelijk legden de zusters zich vooral toe op de zorg voor pestlijders. Later namen ze de verzorging van welgestelde, krankzinnige vrouwen en bejaarden op zich. Na verloop van tijd nam ook het onderwijs een steeds belangrijkere plaats in het kloosterleven in. Uiteindelijk leidde dat tot de bouw van het Poperingse Sint-Franciscusinstituut, dat ook vandaag nog bestaat. Het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten is beschermd als monument. Het poortgebouw en de omheiningsmuur in de Komstraat zijn ook opgenomen in de bescherming als monument.

Kloostergebouwen

“Basisschool Sint-Franciscus, vzw KBRP, gebruikt de kloostergebouwen voor het grootste deel. Daarnaast is ook de keuken die beheerd wordt door vzw Bertinus Collectief in deze gebouwen gevestigd. We hebben een subsidiedossier ingediend bij Erfgoed en aanvullend bij Agion voor de verdere restauratie van de kloostergebouwen”, verduidelijkt Ann Leys, directrice Sint-Franciscus. Door de standaardpremie van het kabinet Onroerend Erfgoed van N-VA-minister Matthias Diependaele kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden.

(Lees verder onder de foto.)

Het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten uit Poperinge wordt gerestaureerd. © LBR

Dakkapellen

“De grote verbouwingen zijn opgestart in 2018 na het vertrek van de zusters naar Roeselare. We konden begin 2020 de vernieuwde gebouwen in gebruik nemen. Een aantal werken konden toen niet meegenomen worden in het dossier. Het gaat om de dakkapellen, een torentje en luiken bij de ramen op het benedenverdiep. Ten slotte zijn er nog enkele muren waarvan het voegsel hersteld moet worden. De werken waren noodzakelijk omwille van slijtage. De dakkapellen moeten zeker aangepakt worden voor een goede winddichtheid van het gebouw. Er was veel rotting in het hout van de luiken en het torentje begon in verval te geraken”, aldus directrice Ann.

“We weten nog niet wanneer de werken opgestart kunnen worden gezien het dossier nog bij Agion (Agentschap voor investeringen in het onderwijs) ligt. We hopen echter dat dit voor komende zomer ingepland kan worden.”

Het Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten uit Poperinge wordt gerestaureerd. © LBR

The post Penitentenklooster in Poperinge krijgt 125.000 euro aan subsidies voor restauratie: “Noodzakelijk omwille van slijtage” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gewezen schepen Philippe Deleu op de lijst van… Vooruit in Wervik: “De politieke comeback van deze eeuw”

Een politieke verrassing van formaat in Wervik: gewezen gemeenteraadsvoorzitter en gewezen schepen Philippe Deleu (toen N-VA) uit de Nieuwstraat staat de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober op de lijst van… Vooruit, de partij van burgemeester Youro Casier.
The post Gewezen schepen Philippe Deleu op de lijst van… Vooruit in Wervik: “De politieke comeback van deze eeuw” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Op vrijdag 5 juli is er in Poperinge het avondcriterium, aan de vooravond van de kermis in de Hoppestad. Aan de start verschijnen enkele streekrenners, onder wie ook Kjill Ampoorter. De eerstejaarsbelofte en student zal voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd.
The post Kjill Ampoorter (19) rijdt criterium voor eigen volk in Poperinge: “Veel bekende gezichten komen supporteren”

Lees meer »

Verkoop H&M valt tegen door slechte weer, aandeel krijgt klappen

Modeketen H&M heeft donderdag een waarschuwing uitgestuurd voor tegenvallende verkopen in juni als gevolg van het wisselvallige weer dat veel shoppers thuis houdt. Het Zweedse budgetmerk zegt ook dat het moeilijker wordt om zijn winstdoelstelling te halen. Het aandeel zakte tot 15 procent op de beurs in Stockholm.

Lees meer »

Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter

Op dinsdagmorgen 25 juni kon het ‘Veloflik’-team van de politiezone Vlas, tijdens een goed geplande en gerichte actie, twee fietsendieven oppakken toen ze wilden toeslaan ter hoogte van campus Howest en het zwembad Lago in Kortrijk.
The post Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »

Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle

Sinds corona is het bevrijdingsfeest in Schuiferskapelle een fijne traditie geworden. De vierde editie staat gepland op zaterdag 29 juni. Net als vorig jaar wordt onder de noemer Kapelle in ‘t Park verzameld achter de kerk van Schuiferskapelle.
The post Kapelle in ‘t Park aan vierde editie toe in Schuiferskapelle appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marktkramer die fruit van 600 euro verkoopt, reageert: “Prijzen staan mooi aangegeven. Meer kunnen we niet doen”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Hoe Taylor Swift werd meegesleurd in vete tussen prins William en prins Harry: “Ze heeft Meghan Markle afgewimpeld”

Prins William verraste het Britse volk door een ‘casual’ selfie met internationale popster Taylor Swift te delen op zijn sociale media. Hij woonde haar concert bij samen met zijn twee oudste kinderen, en danste erop los. Vanuit het kamp van Harry en Meghan wordt er met de ogen gerold: “William probeert hen te kopiëren”, klinkt het. Maar daar gaat niet

Lees meer »