Molenaars ontmantelen draaiwerk vervallen Margrietmolen: “Dat een deel zal gebruikt worden voor de restauratie van andere molens, geeft me een goed gevoel“

De vervallen Margrietmolen in de Lindestraat in Pollinkhove, een deelgemeente van Lo-Reninge, werd maandag deels ontmanteld. Molenaars verwijderden de wieken en het binnenwerk. Wat nog bruikbaar is, wordt gerecupereerd en krijgt een nieuwe bestemming in andere molens. “Zo blijft de Margrietmolen toch een beetje voortbestaan”, zegt Ouafia Snauwaert uit Oostende, wiens vader wijlen Walter Snauwaert het draaiwerk destijds kocht.

De Magrietmolen dateert uit 1870 en is dus meer dan 150 jaar oud. De molen werkte tot 1958. Daarna geraakte de molen in verval. De Margrietmolen, ook wel Machuutmolen genoemd, werd eind vorig jaar door het kabinet van minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op de lijst van definitieve opheffing gezet en verloor bijgevolg zijn status als beschermd erfgoed.

Het roerende en draaiwerk van de molen werd in 1976 gekocht door wijlen ingenieur-architect Walter Snauwaert uit Oostende die restauratieplannen voor verschillende molens over heel Vlaanderen opstelde. “Er was ook een dossier klaar voor de Margrietmolen”, zegt zijn dochter Ouafia Snauwaert. “Maar de restauratie is door omstandigheden, te complex om uit te leggen, niet doorgegaan. Een gemiste kans.”

Bruikbare onderdelen worden gerecupereerd

“Na de opheffing van de bescherming kwam alles in een stroomversnelling terecht”, gaat Ouafia Snauwaert verder. “We kwamen tot een overeenkomst dat het draaiende gedeelte van de molen mocht worden ontmanteld. Wel jammer dat dit niet eerder is gebeurd, want door de tand des tijd is veel verloren gegaan.”

Desondanks zijn veel onderdelen nog in een goede staat. Wat bruikbaar is, wordt gerecupereerd. “Zo krijgen die toch nog een zinvolle bestemming”, zegt de dochter van Walter Snauwaert, die bij de ontmanteling aanwezig was. “Het doet me wel iets. Ik zie het als een mooi eerbetoon aan mijn overleden vader. Dat een deel van het draaiwerk zal gebruikt worden voor de restauratie van andere molens, geeft me een goed gevoel. Zo blijft de Margrietmolen toch een beetje voortbestaan.”

Hout van olmen

Verschillende molenaars en molenliefhebbers sloegen maandag de handen in elkaar bij de ontmanteling, waarbij een grote kraan nodig was om het binnenwerk uit de stenen molen te hijsen. “We hebben veel bijgeleerd”, zegt een aanwezige molenaar. “Zo is het houten gedeelte van het draaiwerk gemaakt van het hout van olmen en niet van eik zoals vaak het geval was. Vermoedelijk moeten hier dus veel olmen hebben gestaan en werd daarom voor die houtsoort gekozen. Alles is ook in elkaar getimmerd met handgesmede nagels. Ook de vindingrijkheid van de vroegere molenaars om problemen en defecten aan het mechanisme op te lossen, is mooi om zien.”

Enkele van de gerecupereerde onderdelen hebben al een nieuwe bestemming. Zo zullen de aandrijfassen gebruikt worden voor de restauratie van de Tarandusmolen in Dikkelvenne. Ook de askop, de molenas en de molenstenen zijn nog intact en krijgen een nieuw leven. Wat met de rest van de molen zal gebeuren, is niet bekend.

The post Molenaars ontmantelen draaiwerk vervallen Margrietmolen: “Dat een deel zal gebruikt worden voor de restauratie van andere molens, geeft me een goed gevoel“ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herkent u hem nog? Ook getransformeerde Mesut Özil doet duit in zakje in rel rond Turkse held Demiral, die schorsing dreigt op te lopen

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden. En opvallend: ook ex-topvoetballer Mesut Özil doet z’n duit in het zakje –

Lees meer »

André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd

De 85-jarige André Vanluchene en de 83-jarige Simonna Struyve vierden hun diamanten huwelijksjubileum tijdens de receptie op het gemeentehuis in Olsene.
The post André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon tijdens expo Metal Arts in Tielt: “Mensen glimlachen als ze mijn beelden zien”

In de voorhal van het stadhuis van Tielt kan je momenteel de tentoonstelling Metal Art gaan bezichtigen. Dit initiatief van de Tieltse Perskring, in samenwerking met stad Tielt, brengt vijf metaalkunstenaars van eigen bodem samen. Een van hen is Jean-Pierre Belaen, die van beeldhouwen met brons en koper zijn handelsmerk heeft gemaakt.
The post Jean-Pierre Belaen (67) stelt tentoon

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze F1-watcher is in Oostenrijk getuige van spanningen bij Red Bull: “Vader Verstappen weigerde om Horner een hand te geven”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Spielberg? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Over Corinna Schumacher die haar zoon bij de juiste mensen komt promoten, een voorvleugel als wild gerucht, remmen die mogelijks niet remmen en ruzie die weer oplaait bij Red Bull. “Ik heb het helemaal gehad met Christian Horner.”

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Geen pakjesbezorger meer nodig? Hier levert een drone je boodschappen

Zullen pakjesbezorgers in de toekomst overbodig worden? In de Verenigde Staten test onder meer supermarktketen Walmart sinds januari dronebezorgingen uit. Voor 4 dollar extra wordt je boodschap binnen het halfuur bij je thuis geleverd. “Net een pakketje uit de toekomst”, klonk het bij de klant die het filmpje online deelde.

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Vier doden en tientallen gewonden bij aanval op Oekraïense stad Dnipro – “Oekraïne zal op NAVO-top slecht nieuws krijgen”

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Tegelijkertijd zal Oekraïne zal op de NAVO-top begin

Lees meer »

De parel ontleed waar Remco Evenepoel de tijdrit mee won: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Dankzij dit exemplaar triomfeerde Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne, meteen goed voor zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

Novak Djokovic schendt dé gouden regel op Wimbledon… maar mag toch spelen

Technisch gezien illegaal. Novak Djokovic speelt op Wimbledon met een grijze kniebrace. Dat terwijl het reglement van het Londense grastoernooi zegt: “Deelnemers moeten gekleed zijn in bijna geheel witte outfit. Ook medische uitrustingen moeten indien mogelijk wit zijn.” De Serviër overtreedt dus de regels, maar krijgt tóch groen licht om te spelen.

Lees meer »