Jef en Patricia sluiten bakkerij Corne na 95 jaar:“Overlaten was geen optie meer”

Na 95 jaar, goed voor drie generaties, heeft Bakkerij Corne in de Doorniksesteenweg in Avelgem op zondag 31 maart definitief de deuren gesloten. “Het is genoeg geweest”, zeggen Jef Corne en zijn vrouw Patricia Van Den Eeckhout.

Het verhaal van Bakkerij Corne begon 95 jaar geleden met de grootvader van Jef. “Mijn vader Frans zette het ambacht verder, en in 1983 was het mijn beurt. Ik was eenentwintig en al van op mijn achttiende aan de slag in de bakkerij,” vertelt de 62-jarige Jef, die in 1987 trouwde met Patricia Van Den Eeckhout (65), afkomstig uit het Oost-Vlaamse Lede. “Overlaten was nu geen optie meer. We hebben zelfs nooit naar een overnemer gezocht. Het was niet altijd evident, in het centrum, met zijn parkeerproblematiek. Nu is er met Dave Taelman nog één warme bakker over.”

Erfgoed

“Onze specialiteiten waren onze frambozentaart, chocoladetaart en de Avelgemse perentaart. De frambozentaart zal Dave Taelman blijven maken – het recept is al doorgegeven. De Avelgemse perentaart is gastronomisch erfgoed en een officieel erkend streekproduct. Die oude traditie, het bakken van taarten met een gekruide stoofperenmoes, werd in 1961 weer in het leven geroepen om de negentigste verjaardag van Stijn Streuvels te vieren. Wij en Bakkerij Taelman verkochten de officieel erkende Avelgemse perentaart.”

“Zouden we jonge mensen een leven als bakker aanraden? Heel zeker. Er zit toekomst in”

“We konden jaren rekenen op tal van vaste klanten. We hadden hoofdzakelijk een oudere cliënteel, die nog graag taart eet. Dat was een wekelijkse traditie bij veel gezinnen. Maar daaraan is een einde gekomen”, zegt Patricia, die de winkel voor haar rekening nam.

Jef in zijn bakkerij. © Ma’Foto

Geen wekker

“Het beroep van bakker blijft een niet te onderschatten zwaar beroep. Het zal altijd nachtwerk blijven. Ik ben eigenlijk blij dat het gedaan is. In mijn bed kruipen zonder mijn wekker te moeten zetten… zalig”, bekent Jef. “Het laatste weekend was ik op zaterdagavond al om zeven uur aan de slag. Een uur vroeger, door de zomertijd. Pas om elf uur zondagmorgen zat mijn taak erop en kon ik onder de wol kruipen. Daar ben ik vanaf (lacht). Ik heb bewondering voor collega Dave Taelman, die deze zware maar mooie stiel als enige in Avelgem verder zet.”

“We waren tijdens de live uitzending van de Ronde van Vlaanderen te zien met een spandoek ‘Proficiat Jef en Patricia’”, vult Patricia aan. “De commentatoren vroegen zich af wat dat betekende.”

Kolen en mazout

“We woonden boven de bakkerij, wat heel wat voordelen opleverde”, zegt Patricia. “Als de kinderen ziek waren, bijvoorbeeld, waren we nooit veraf. Maar nu gaan we verhuizen. Het straatbeeld zal hier veranderen, met het nieuwe plan. Een projectontwikkelaar zal hier volgend jaar appartementen zetten. Nu hebben we nog drie maanden de tijd om alles leeg te maken. Zo moet ook onze 35 jaar oude oven eruit. Die is volledig ingemetseld. Hij werkt op mazout, wat een maandelijkse energierekening van duizend euro betekende. Vroeger was dat op kolen. Dat was een hele klus om telkens onze voorraad in te slaan.”

“We waren tijdens de live uitzending van de Ronde van Vlaanderen te zien met een spandoek ‘Proficiat Jef en Patricia’”

“Nadat we alles leeggemaakt hebben, is het tijd voor dingen waarvoor we nooit tijd hebben gemaakt”, gaat Jef verder. “Ik zal voor het eerst in eenenveertig jaar niet werken op kerstdag en nieuwjaarsdag. Er zal meer tijd zijn voor onze vier kleinkinderen, en ik zal al eens meer naar een feestje gaan – één keer hebben we gesloten voor een gelegenheid.”

Patricia: “Onze dochters Isabelle (35) en Valerie (33) hebben maandag voor een verrassingsfeestje gezorgd. En het was plezant. We hebben ervan genoten. We moesten niet opengaan hé, daags nadien (lacht).” © Ma’Foto

Feestje

“Onze dochters Isabelle (35) en Valerie (33) hebben maandag voor een verrassingsfeestje gezorgd. En het was plezant. We hebben ervan genoten. We moesten niet opengaan hé, daags nadien (lacht). Valerie leerde haar man Joris Lemarcq kennen toen hij hier op stage kwam. Hij is nu lesgever banketbakkerij in Gent. Hij kwam mij ieder weekend een handje toesteken.”

“We zijn altijd gespaard gebleven van tegenslagen”, zegt Patricia nog. “Daar hebben we misschien wel geluk gehad. Zouden we het jonge mensen aanraden? Heel zeker. Er zit toekomst in. Maar je moet er met twee achter staan. Het is een serieuze investering, en het is zwaar werk. Maar het loont meer dan de moeite.”

The post Jef en Patricia sluiten bakkerij Corne na 95 jaar:“Overlaten was geen optie meer” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik heb géén abonnement bij de plastisch chirurg”: Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch verscheen overal mijn foto.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over plastische chirurgie. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt de dj en echtgenote van Dimitri

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond de derde match van de Rode Duivels op het EK. En ze weten wat hen te doen staat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht

Neem je agenda er maar bij, want de festivalzomer is in aantocht. Al wordt het kiezen, want het aanbod in onze provincie is heel groot. Ontdek hier wat de West-Vlaamse festivalzomer in petto heeft. Van Grensrock op 28 juni tot Leffingeleuren in september.
The post Ontdek alle West-Vlaamse festivals in dit handige overzicht appeared first on KW.be.

Lees meer »

23 graden aan de kust vandaag: Kwik gaat verder de hoogte in

Na een vrijwel helder begin van de dag, krijgen we in de loop van dinsdag stapelwolken, maar het blijft meestal zonnig. Aan de kust is het de hele dag zonnig. Het wordt nog warmer, bij maxima van 23 graden aan de kust en in de Hoge Venen tot 27 of 28 graden in Laag- en Midden-België. Dat voorspelt het KMI.<br

Lees meer »

Parijzenaar (40) vrijgesproken van vermeende oplichting houtbedrijf: “Verhaal kan kloppen”

Een 40-jarige man die in de ruime regio rond Parijs woont is vrijgesproken op verdenking van oplichting van houtbedrijf Omniplex in Harelbeke. Daar werd een factuur van 60.000 dollar vervalst maar de rechter oordeelde dat K.K. daarvoor geen schuld treft. “Zijn verhaal is plausibel”, oordeelde de rechter.
The post Parijzenaar (40) vrijgesproken van vermeende oplichting houtbedrijf: “Verhaal kan kloppen”

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »

Verkoop H&M valt tegen door slechte weer, aandeel krijgt klappen

Modeketen H&M heeft donderdag een waarschuwing uitgestuurd voor tegenvallende verkopen in juni als gevolg van het wisselvallige weer dat veel shoppers thuis houdt. Het Zweedse budgetmerk zegt ook dat het moeilijker wordt om zijn winstdoelstelling te halen. Het aandeel zakte tot 15 procent op de beurs in Stockholm.

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verzustering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.
The post Slijpe viert 55

Lees meer »