Ieperse handelaars niet te spreken over timing van werken in ‘hun’ straat: “De stad had toch perfect eens kunnen overleggen met ons?”

Niet dat er nieuwe ramen moeten komen in de huurpanden in de Menenstraat in Ieper, maar wel de timing en het gebrek aan overleg stoot heel wat handelaars tegen de borst. De werken vinden namelijk plaats in vol hoogseizoen, net in de periode wanneer winkeliers en horeca hun winst moeten maken. “Het kon nu toch niet zo’n groot probleem zijn geweest dat het stadsbestuur ons eens allemaal samenriep?”, klinkt het bij de betrokken handelaars.

Kwaliteit winkelstraat omhoog krikken

Op dinsdag 14 mei begint normaal gezien de renovatie van negen panden – van huisnummer 5 tot en met huisnummer 21 – die eigendom zijn het voormalige OCMW in de Menenstraat. In totaal zouden de werken een tweetal maanden duren. “Na een lange voorbereiding en moeizame gunning, kunnen we eindelijk aan de slag. De oorspronkelijke bedoeling was om in het voorjaar op te starten, maar de doortocht van de Kattenstoet noodzaakt ons te wachten tot na de stoet. Wij zullen uiteraard het gesprek aangaan met de handelaars in de Menenstraat voor de praktische uitwerking, maar verder uitstel van de werken is geen optie”, zei schepen Philip Bolle (Vooruit) op de raad voor maatschappelijk welzijn van 4 maart als antwoord op een vraag van gemeenteraadslid Peter De Groote (CD&V).

“Hou rekening met meerdere staanders voor ramen en staanders voor glas. Dit per één of twee panden. Daarnaast voorziet de aannemer ruimte voor een materiaalcontainer en bestelwagens van minstens twee aannemers, die telkens tegelijk aan het werk zullen zijn. Een werfcontainer en toilet zijn verplicht, maar we kunnen nog kijken om die in de Kauwekijnstraat te installeren. Hoe dan ook kunnen we er niet onderuit dat we een werfzone nodig hebben over de periode van 14 mei tot aan het bouwverlof, zijnde 14 juli. Als blijkt dat de werken goed opschieten, kan de werfzone geleidelijk aan kleiner worden gemaakt met het oog op een plaatsing van terrassen. De werken zullen ongetwijfeld ongemakken met zich meebrengen, maar zullen meehelpen om de kwaliteit van de winkelstraat omhoog te krikken, naast het voordeel dat het de uitbaters zal opleveren naar energieverbruik toe.”

Betrokken handelaars niet tevreden over timing

De plannen schieten bij een aantal zelfstandigen in de straat in het verkeerde keelgat. Dat de ramen moeten worden vervangen, staat voor hen niet ter discussie. Maar ze storen zich wel fel aan de timing van de werken en het gebrek aan inspraak. “Als je dergelijke werken uitvoert, moet je handelaars een exacte timing kunnen geven. Dat moet echt in detail staan”, zegt Kurt Titeca van Biking Box. “Dat het een paar dagen kan uitlopen, dat kan ik nog begrijpen. We hebben nu wel een brief gekregen met een datum, waardoor het toch een beetje duidelijk is. Maar het zal voor iedereen dan net niet passen. Ik zit net die week met een schoolgroep van zestig mensen die een fiets huren. Ik kan die gasten, die trouwens elk jaar komen, toch niet zeggen dat ze nu niet kunnen komen. Mijn café kan ik dan misschien wel even sluiten, maar mijn fietsenverhuur niet. Het is trouwens veel te laat om dat te communiceren naar mijn klanten. Mocht de stad mij bijvoorbeeld een tijdelijke ruimte geven in de kazematten, dan was ik gered. Een compensatie of iets anders zal er wel niet komen. In een dergelijk project zijn er drie betrokken partijen: de eigenaar, de huurder en de aannemer. Het is de eigenaar die alles moet aansturen qua praktische regeling. Degene die de opdracht krijgt, moet in overleg treden met de andere partijen, maar iemand moet het sturen en dat is de eigenaar. Wij kunnen toch moeilijk op eigen houtje beginnen overleggen met de aannemer. Pas op: ik begrijp dat de werken moeten gebeuren en dat het geen eenvoudige procedure is geweest.”

“Inspraak was een van de pijlers van de vorige verkiezingen, maar hier is dat toch het geval niet”, Alain Vansevenant – uitbater café Sint-Arnoldus

“De wintermaanden zijn een kalme periode voor mij en als het stadsbestuur dan nog eens tijdens het hoogseizoen dergelijke zaken regelt, dan is het hek van de dam”, aldus Artur Soghomonyoun van koffie- en theebar Karamel. “Het is net dan dat we onze winst moeten maken. Onze huur die zal echter wel doorlopen.”

“Tussen 11 november en 1 april mogen er toch geen terrassen staan, waarom konden ze de werken dan niet doen?”, merkt Alain Vansevenant, uitbater van café Sint-Arnoldus op. “De stad had toch perfect eens kunnen overleggen met ons? Inspraak was een van de pijlers van de vorige verkiezingen, maar hier is dat toch het geval niet. We zitten net voor het groot verlof en je kent dat: er moet maar iets fout lopen met de timing en het wordt al snel over het groot verlof getild.” De cafébaas merkt bovendien op dat het appartement boven het café al tien jaar leegstaat. “Als je dat als particulier zou doen, zou je worden aangesproken op leegstand.”

The post Ieperse handelaars niet te spreken over timing van werken in ‘hun’ straat: “De stad had toch perfect eens kunnen overleggen met ons?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Extra geldautomaat voor Saswijk aan het Plovieplein in Bredene

Bredene Vorig jaar sloegen de grootbanken de handen in elkaar en centraliseerden hun geldautomaten op een locatie in de Kapelstraat. Omdat er in de wijk Sas geen cashautomaat meer was, zette gemeenteraadslid Lars Cattrijsse (Vooruit) prompt een petitie op touw en startte het gemeentebestuur onderhandelingen met de overkoepelende organisatie Batopin. “Met resultaat, want straks komt er een nieuwe automaat aan

Lees meer »

Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer hetzelfde”

Wie de Leiebrug tussen Sint-Eloois-Vijve en Sint-Baafs-Vijve overrijdt, landt als het ware in de Q8-shop van Lindsay Nicque en Jurgen Anno. De zaak werd onlangs grondig verbouwd en heringericht en biedt naast een Delhaize ook onderdak aan een Panos en een koffiehoek van Starbucks.
The post Q8 tankstation in Sint-Baafs-Vijve steekt helemaal in het nieuw: “Binnenin is niets meer

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »