Advocaat ‘diepvriesmoord’ kocht moordhuis van zijn cliënte voor amper 50.000 euro: “Maar alles verliep volgens de regels”

Hooglede De 40-jarige T. N., die als advocaat die Isabel Duthoit (50) verdedigde in de zaak rond de diepvriesmoord, vraagt in beroep de vrijspraak. Hij kocht de woning van zijn cliënte waar ze haar toenmalige vriend vermoordde over van haar voor ‘amper’ 50.000 euro. Hij kreeg twaalf maanden cel, maar hij blijft volhouden dat hij niks heeft misdaan.

Isabel Duthoit werd in 2019 door het hof van beroep veroordeeld tot 24 jaar cel. In haar woning in de Ajoy Van Deurenstraat in Gits verdoofde ze haar toenmalige vriend, wurgde hem, sneed zijn lijk in stukken en stopte die in de diepvries.

Een jaar lang zouden de resten er rusten tot ze in 2015 werden ontdekt. Zowel bij het proces in eerste aanleg als tijdens de herneming in beroep werd Isabel Duthoit bijgestaan door haar advocaat T.N. Om de advocatenkosten te dekken, kocht hij haar woning voor 50.000 euro.

Veel te weinig, vindt Isabel Duthoit. De woning werd eerder geschat op 125.000 euro. Bovendien zou ook een deel van een erfenis binnen de familie van Isabel Duthoit op frauduleuze wijze op de derdenrekening van haar toenmalige advocaat beland zijn.

Misbruik van vertrouwen

In 2020 diende Isabel Duthoit dan ook klacht in tegen haar voormalige advocaat. Hij werd beschuldigd van misbruik van vertrouwen en misbruik te hebben gemaakt van haar kwetsbare toestand omdat ze op het moment van de verkoop in de gevangenis zat in de aanloop naar haar proces.

De rechter in Kortrijk veroordeelde hem tot 12 maanden cel met uitstel voor het misbruik maken van haar kwetsbare toestand, maar sprak hem vrij voor misbruik van vertrouwen.

Beroep

Het parket meent dat N. ook misbruik maakte van haar vertrouwen en ging in beroep. “De advocaat is voor wie in de gevangenis zit, de eerste vertrouwenspersoon. Door de vertrouwensband kon het slachtoffer geen kant op. Hij vertelde haar zaken om haar te doen verkopen. Bovendien schreef hij geld van een erfenis van haar oma over van een derdenrekening naar zijn privérekening – voor ereloon, terwijl het om kosteloze rechtsbijstand ging.”

Toch is de procureur-generaal akkoord met de straf die de eerste rechter oplegde. Zelf gaat T.N. –tegenwoordig niet meer actief als advocaat- vol voor de vrijspraak. Zo had Duthoit ook nog bijstand van een andere advocaat en werd de vrouw toen ook psychologisch onderzocht.

“Die psychiater oordeelde toen dat haar oordeelsvermogen niet was aangetast. Er kan dus geen sprake zijn van een kwetsbare toestand”, meent de advocate van T.N.. “Ze wist perfect wat ze deed!” Maar dat vindt Duthoit niet.

Paniek

“Hij heeft haar zelfs de kans niet gegeven om het huis in de markt te zetten. Hij bleef maar inpraten op haar: ‘er is daar een moord gepleegd. Ge gaat dat nooit kwijtraken!’ Hij heeft haar gepushed en het systeem gebruikt enkel om zichzelf te verrijken. Alleen al de grond is 50.000 euro waard!”

Dat beaamt ook Duthoit: “Heeft me papieren laten tekenen waar ik nooit de consequenties heb van ingezien. Ik was in paniek!” Nu blijkt ook dat de zus van Duthoit een bod had gekregen van 110.000 euro voor de woning en dat ook liet weten aan T.N. Maar die deed er niks mee en handelde de verkoop af tussen hem en zijn cliënte voor 50.000 euro.

Maar T.N. blijft erbij dat alles transparant is besproken. Hij ontkent ook dat hij pro deo optrad voor de vrouw en dat in de verkoop ook een deel van zijn ereloon was betrokken, de kosten voor onderzoeken door een psychiater.

“De gelden zijn aangewend zoals overeengekomen. De verkoop van de woning is ook nagezien door de notaris die haar heeft bezocht in de gevangenis en door de fiscus en is perfect volgens de regels verlopen”, klinkt het.” Uitspraak op 29 mei.

(OSM)

The post Advocaat ‘diepvriesmoord’ kocht moordhuis van zijn cliënte voor amper 50.000 euro: “Maar alles verliep volgens de regels” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid”

Het centrum van Deerlijk heeft er met Soes een nieuwe stijlvolle zaak bij. De stemmige koffiebar van Benoit Loosvelt en Annelien Vermeulen, met een ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes, opende onlangs de deuren.
The post Ruim aanbod aan zoetigheden en hartelijke gerechtjes in koffiebar Soes: “Onze droom wordt nu werkelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas overleden F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven”

Het Veurns stadsbestuur wil alle inwoners van Veurne stimuleren om bij te dragen tot een meer hittebestendig en biodivers klimaat door iedere tuin wilder en natuurlijker te maken. Dat is de kernboodschap van de actie #ByeByeGazon. Ook al zit MaaiMeiNiet er op, elke extra inspanning loont!
The post Stad Veurne steunt ‘ByeByeGazon: “Goede voorbeeld geven” appeared first on KW.be.

Lees meer »