“We horen elkaar elke dag”: Bart Deman en Wim Decock zijn al 38 jaar boezemvrienden

‘Een goede vriend is als een klavertje vier; moeilijk te vinden, een geluk om te hebben’. Zo luidt een Iers gezegde. Van de onwrikbare waarheid die achter deze gevleugelde woorden schuilgaat, hoef je Bart Deman alvast niet te overtuigen. Sinds 1986 is de joviale Kortrijkzaan de boezemvriend van Deerlijknaar Wim Decock. Vorige week was hij nog present op het huwelijksfeest van zijn ‘spitsbroeder’ in Londen.

Bart Deman (52) woont met zijn echtgenote Darline Devos zes hoog aan de Dam in Kortrijk. Hij is al bijna vier decennia twee handen op een buik met Wim Decock, zoon van Dirk Decock en Jenny Vanhove en broer van Ann en Gert uit de Mezenlaan in Deerlijk. “Wanneer het allemaal begonnen is? Daarvoor moeten we terug naar 1 september 1986”, start Bart zijn verhaal. “Na twee jaar VSO aan het Sint-Amandscollege trok ik naar het Instituut Voor Voeding (IVV), beter bekend als Ter Groene Poorte in Brugge.”

“Ik wachtte op het perron van het station op de trein en raakte er aan de babbel met een leeftijdsgenoot die met de bus vanuit Deerlijk naar Kortrijk was gekomen en blijkbaar naar dezelfde bestemming moest. Het zou het begin zijn een langdurige vriendschap. We hebben uiteindelijk vijf jaar samen gezeten in de befaamde bakkerijschool. We waren allebei extern en gingen elke dag op en af naar Brugge. We doodden de tijd met manillen.”

Allebei bij de Marine

Bart Deman en Wim Decock vervulden beiden hun legerdienst bij de marine. De afzwaai werd telkens stevig gevierd. © GF

“Op school leerden we de knepen van het bakkersvak en tijdens de weekends gingen we beiden werken bij de bakker: Wim bij Frans Adens en ik bij Pol Hanssens. Elke vrijdag- en zaterdagnacht waren we paraat en op maandagmorgen terug naar school waar we niet zelden van vermoeidheid in slaap vielen. Nog een geluk dat de leerkrachten op de hoogte waren van onze drukke weekendactiviteiten en onze hazenslaapjes door de vingers zagen. In die tijd werd dat gelukkig nog getolereerd…”

“Na de bakkersopleiding wachtte voor alle twee de legerdienst. Ook daar werd een gelijklopend parcours afgelegd want we hebben beiden opleiding gekregen aan de marinebasis Sint-Kruis in Brugge. Wim was steward op de mijnenveger Primula M923, ik bakker-kok op het fregat Wielingen F910. Ik herinner me nog heel goed dat het goddelijke gerstenat rijkelijk vloeide tijdens de afzwaai van Wim en die van mij vier maanden later…”

Samen op reis

De twee vrienden bleven elkaar volgen, ook toen hun professionele bezigheden een andere weg op gingen. “We speelden iedere maandagavond samen minivoetbal in de sporthal in Deerlijk. Ook Wims vader Dirk en zijn oom John waren telkens van de partij. Ook in de cafetaria bij Dirk Warnez waar er het verloren vocht steevast moest aangevuld worden en werd nagepraat over die niet te missen doelkans…”

“In Londen hielp ik mee aan de bruidstaart die Wim zelf had gemaakt”

“Op dinsdag trokken we er vaak samen op uit omdat de bakkerijen op die dag gesloten waren. We trokken vaak samen op reis, onder meer naar New York. We speelden het zelfs eens klaar om vanop het terras van het Brouwershof in het centrum van Deerlijk rechtstreeks naar het Zuid-Franse Pau te rijden om de Tour de France live mee te maken… We waren niet verlegen om een stuntje… Ik ben nog samen gaan skiën met Wims familie, ik was getuige van zijn huwelijk en hij mijn getuige tijdens mijn trouw tien jaar geleden in het stadhuis van Kortrijk. Om nog maar eens te benadrukken dat we echt boezemvrienden waren en nog altijd zijn.”

Huwelijk in Londen

“Ik werk ondertussen al een drietal jaar als bakker-traiteur in de Carrefour in Wevelgem. Wim woont al 11 jaar in Londen waar hij als ‘pastry head chef’, zeg maar de chef-kok van het gebak, is tewerkgesteld bij Do & Co. Een wereldfirma die onder meer toppatisserie levert voor first en businessclass in de vliegtuigwereld. Vorige donderdag is hij in het huwelijksbootje gestapt met Lidia Tur. En ik was uiteraard present op die heuglijke dag. ’s Morgens heb ik meegeholpen met de afwerking van de bruidstaart die Wim zelf had gemaakt.”

Beperkt gezelschap

“Darline hielp de dames bij de versiering van het zaaltje. Het was een ceremonie met een beperkt gezelschap maar alles is vlekkeloos verlopen. Lekker gegeten, een ontspannen sfeer, een dansje geplaceerd en ik heb mijn allerbeste Engels en enkele flarden Pools bovengehaald om het kersverse koppel te feliciteren. Onze vriendschap gaat nooit meer stuk. Zoveel is zeker.”

The post “We horen elkaar elke dag”: Bart Deman en Wim Decock zijn al 38 jaar boezemvrienden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man naar ziekenhuis nadat hij in berm A19 belandt

Zaterdagmorgen moesten de hulpdiensten in alle vroegte uitrukken naar de A19. Een man was er met zijn Volkswagen Polo in het struikgewas in de berm beland.
The post Man naar ziekenhuis nadat hij in berm A19 belandt appeared first on KW.be.

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd

Het open gebied tussen de Etienne Sabbelaan, de Maandagweg, woonwijk Tarweveld-Klaverveld, hogeschool VIVES en KU Leuven Kulak vormt 17 hectare nieuw, volwaardig stadsgroen waar natuurontwikkeling, ontmoeting en beleving hand in hand gaan. De feestelijke opening vindt plaats op zaterdag 29 juni vanaf 14 uur.
The post 17 hectare nieuw stadsgroen Vlasakker is gerealiseerd appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »