Staking van onbepaalde duur in gevangenissen

Maandagavond startte om 22 uur een staking van onbepaalde duur in de Belgische gevangenissen. De drie grote vakbonden voor het gevangenispersoneel riepen op tot de staking nadat het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) vorig week op niets was uitgedraaid. Ook in de gevangenissen van Brugge en Ieper wordt gestaakt.

De vakbonden verlieten de onderhandelingstafel toen de minister zei dat hij de minimale dienstverlening vanaf dag één zou opvorderen. Van Tigchelt begon daarmee een open oorlog met het personeel en de vakbonden, stelde de liberale vakbond VSOA zondag in een open brief.

Alain Blancke, nationaal afgevaardigde van de christelijke ACV, bevestigt dat de procedure voor een minimale bezetting wordt gevolgd en dat er mensen zijn opgevorderd. In eerste instantie gebeurt dat door de gevangenisdirectie.

Dringend

Al jaren kaarten de vakbonden de overbevolking en het personeelstekort in de gevangenissen aan. De socialistische ACOD spreek over “jarenlange armzalige werkomstandigheden en mensonwaardige levensomstandigheden”. Volgens de vakbonden waren de voorgestelde maatregelen van de minister ontoereikend om de overbevolking en agressieproblemen in de Belgische gevangenissen aan te pakken. Onder meer de situatie met de ongeveer 1.000 geïnterneerden die in de gevangenissen leven, moet dringend worden aangepakt, vinden de bonden.

Op donderdag 4 april hebben de vakbonden opnieuw een afspraak met het kabinet van minister Van Tigchelt. De bonden zitten dan ook samen met het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de plaatsing van geïnterneerden in forensische psychiatrisch centra (FPC). Volgens ACV-afgevaardigde Blancke zal de actie woensdag worden geëvalueerd.

Onder vuur

Sinds een gedetineerde bijna drie weken geleden dagenlang gefolterd werd in het arresthuis in Antwerpen, ligt minister Van Tigchelt onder vuur. Op het moment dat het geweld plaatsvond, was er ook een staking aan de gang.

The post Staking van onbepaalde duur in gevangenissen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

Parket vraagt autopsie nadat vrouw (24) uit Minderhout plots is overleden nadat ze ziekenhuis mag verlaten na verkeersongeval in Baarle-Nassau

Het parket vraagt een autopsie nadat er een tweede slachtoffer uit Minderhout (Hoogstraten) is overleden na een ongeval in Baarle-Nassau, in Nederland. De 24-jarige vrouw mocht zondagochtend het ziekenhuis verlaten. Kort daarna is ze plots in elkaar gezakt en overleden. De precieze doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Bij het ongeval stierf ook een 41-jarige vrouw uit Minderhout.

Lees meer »

Portugese oud-premier Costa belooft aan eenheid te werken in EU

Aankomend voorzitter van de EU-regeringsleiders António Costa ziet het als zijn belangrijkste taak om aan de “eenheid te werken” binnen de Europese Unie. Dat heeft de oud-premier van Portugal via een videoverbinding gezegd meteen na afloop van de EU-top waar de EU-regeringsleiders over zijn benoeming hebben besloten. Costa neemt in december de functie over van de Belg Charles Michel.

Lees meer »

Ode aan James Ensor

Kunst voert dit jaar nog meer dan anders hoogtij aan onze Kust. Niet alleen is er dit jaar een nieuwe editie van de Triënnale Beaufort waarbij je nieuwe, monumentale kunstwerken kan ontdekken, het is ook het jaar waarin Oostende James Ensor viert met een waaier aan activiteiten naar aanleiding van zijn 75ste sterfverjaardag. Zo zijn
The post Ode aan

Lees meer »

Franse analisten kraken België af: “Als iemand mij het plan van Tedesco kan uitleggen, nodig ik die graag uit”

Eerder diablotins in plaats van diables. Duiveltjes in plaats van Rode Duivels. Zo verwijzen de Franse analisten en gewezen internationals Christophe Dugarry (52 jaar, 55 interlands) en Emmanuel Petit (53 jaar, 63 interlands) naar de Rode Duivels voor de clash van maandagavond tegen ‘Les Bleus’ (18u). “De Belgen slaan de bal compleet mis op dit EK.”

Lees meer »

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »