Roeselare lanceert ‘Omloop der volkscafés’: 35 km (retro)fietsen met elf kroegen of brasseriën als mogelijke stops

Een West-Vlaming die gaat fietsen, die kijkt op voorhand al eens waar een eventuele stop kan gemaakt worden. Stad Roeselare anticipeert daarop met de ‘Omloop der volkscafés’ met maar liefst elf bruine kroegen, praatcafés en brasserieën waar je iets kan eten of drinken. Het was oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in echte Flandrien-weer naar d’Oude Glorie op De Ruiter – een van de deelnemende cafés – was afgezakt om het startschot te geven. Je kunt ook een retrofiets huren om de tocht af te haspelen, het retrotruitje krijg je er dan bij.

De voorstelling van de ‘Omloop der Volkscafés’, die fietsers langs 11 gezellige kroegen in Roeselare brengt, vond dus plaats in d’Oude Glorie. De tocht is 35 kilometer langt en maakt gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. De tocht werd in een handige folder en fietsstrip (die je om je stuur kan vastmaken) gegoten. De tocht leidt ook via Rumbeke, Beitem en de Zilverberg via de De Ruiter opnieuw naar het centrum. Inpikken kan overal natuurlijk, maar de officiële startlijn is getrokken aan Koers. Daar is al het Koerskaffee, via de de horeca op het Stationsplein, eetcafé Sanseveria en het Foederhuis (brouwerij Rodenbach, open vanaf mei 2024) gaat het richting Rumbeke waar de er met De Tonne, De Gilde en ‘t Torentje nog drie volkscafés zijn. Daarna gaat het verder langs de andere kant van de Rijksweg via Zilverbergstatie en ’t Roodhuis om dan langs d’Oude Glorie opnieuw in het centrum te belanden bij In Den Bassin en ten slotte het Koerskaffee.

“Een landelijke fietsroute met onderweg tal van bruine kroegen en praatcafés. Dat zijn de smakelijke ingrediënten van de Omloop der volkscafés” – schepen Matthijs Samyn

Naast de folder, waarin je naast de route ook een korte omschrijving van de volkscafés vindt, is er ook een handige fietsstrip waarop de te volgen fietsknooppunten en alle cafés vermeld staan. Zowel de folder als de fietsstrip zijn gratis te verkrijgen in het Toeristisch onthaal van Roeselare op het Polenplein. Ook het huren van een retrofiets (15 euro) hoort tot de mogelijkheden. Je krijgt er dan ook gratis een retrotruitje bij in bruikleen. Er zijn 20 koersfietsen uit de jaren ’70 en ’80 beschikbaar, je kan ze huren aan het toeristisch onthaal op het Polenplein. Daarmee wordt resoluut gemikt op vriendengroepen of gezelschappen die een unieke, actieve belevenis of teambuilding met de nodige bevoorrading op het oog hebben.

Alle info over de Omloop der volkscafés en de huur van retrokoersfietsen is te vinden op visitroeselare.be

The post Roeselare lanceert ‘Omloop der volkscafés’: 35 km (retro)fietsen met elf kroegen of brasseriën als mogelijke stops is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi zijn weer 400 lopers te mogen verwelkomen”

De Vlaamse kustgemeenten slaan ook dit jaar weer de handen in elkaar voor de organisatie van het Loopcriterium van de Kust. In juli en augustus zullen tien wedstrijden op en naast het strand plaatsvinden. Zeebrugge bijt de spits af op vrijdag 5 juli met de traditionele Strandloop.
The post Strandloop Zeebrugge opent Loopcriterium van de Kust: “Het zou mooi

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

Steenrijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Is het aandeel Tesla te duur?

17:07 De Amerikaanse autobouwer zag deze week 100 miljard dollar beurswaarde bijkomen na mooie verkoopcijfers. Maar is het aandeel met een verwachte koers-winstverhouding van 95 niet te duur?

Lees meer »

Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf al vijftig zwarte gordels gevormd”

Shihan of grootmeester. Deze eretitel kreeg Rudy De Klerck voor zijn inzet in meer dan 63 jaar voor Aikido en andere Budosporten. “De grootste beloning die je in deze discipline kan verkrijgen. Omdat er momenteel in Vlaanderen slechts drie Shihan zijn, krijgt deze titel nog extra uitstraling.”
The post Rudy is al zestig jaar vaandeldrager Budo in Vlaanderen: “Zelf

Lees meer »

Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey”

Het wielerenthousiasme van tweedejaarsjunior Mathis De Waele (17) kreeg een boost. Twee weken terug won hij in Zwevegem z’n eerste wedstrijd ooit. Even voordien werd hij zesde in de interclub Romsée-Stavelot-Romsée.
The post Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

“Mensen gaan misschien denken dat we menage à trois hebben”: Katy uit ‘B&B zoekt lief’ openhartig over ex en zijn nieuwe partner

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem: “Aannemer onderzoekt wat fout gelopen is”

Je kan er niet naast kijken, naast de putten die ontstaan zijn op de pas heropende Centrumbrug in Izegem. “De aannemer onderzoekt wat fout gelopen is. Vast staat dat dit euvel hersteld moet worden, maar de brug hoeft hiervoor niet opnieuw dicht”, garandeert schepen van Mobiliteit Caroline Maertens.
The post Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem:

Lees meer »