Marleen (70) uit Roeselare is al 50 jaar cafébazin

Pasen was dit jaar extra speciaal voor Marleen Veys, de uitbaatster van het Roeselaarse volkscafé ’t Vlaamse Front. Marleen, die al 42 jaar achter de toog staat van het café op de hoek van de Blekerijstraat met de Kermisstraat, vierde zondag haar 70ste verjaardag. “En ik ben ook al 50 jaar cafébazin”, aldus Marleen, die het hele weekend door haar kinderen en haar vaste klanten in de bloemetjes werd gezet.

Het grote spandoek boven de toegangsdeur van ’t Vlaams Front verraadde dat er afgelopen weekend iets te vieren was in het volkscafé. Op paaszondag blies uitbaatster Marleen Veys er 70 kaarsjes uit.

Marleen baat al 42 jaar het café uit. “Maar eigenlijk ben ik al 50 jaar cafébazin. Op mijn 20ste begon ik in het toenmalig café De Gilde in het centrum van Dadizele. Ik had een opleiding snit en naad gevolgd, maar wilde eigenlijk iets helemaal anders doen.”

Marleen had al snel de smaak van het uitbaten van een café te pakken. Toen acht jaar later café ’t Vlaams Front, vlakbij haar geboorteplaats, vrijkwam, verhuisde ze terug naar Roeselare.

Mooie vloer

42 jaar later baat Marleen nog steeds het volkscafé uit. “De naam is nog steeds dezelfde. Die heeft trouwens niets met politiek te maken. Ook de authentieke vloer is gebleven. Mijn zoon is vloerder, maar die mooie vloer moet hier blijven. Ik vind hem prachtig.”

De politie, die moest hier nooit tussenbeide komen. Mede doordat iedereen hier elkaar goed kent, ontstaan er eigenlijk nooit grote ruzies.

In het café is ook nog steeds een spaarkas te vinden. “De klanten die hier komen, zijn vooral buurtbewoners. Ik heb er in al die jaren jammer genoeg velen zien gaan, maar ik ben hen erg dankbaar voor de vele leuke herinneringen. De politie, die moest hier nooit tussenbeide komen. Mede doordat iedereen hier elkaar goed kent, ontstaan er eigenlijk nooit grote ruzies.”

Gezond

’t Vlaams Front is nog bijna elke dag open. “Maar in vergelijking met vroeger kan je hier niet meer ’s ochtends terecht. Ik open telkens om 17 uur en klanten weten dat het hier nooit erg laat wordt.”

Op die manier hoopt Marleen nog enkele jaren toe te voegen aan haar mooie horecaloopbaan. “Zolang ik gezond blijf, blijf ik ook het café uitbaten. Vroeger ging ik na mijn uren soms ook nog op café. Dat doe ik nu niet meer. Er zijn ook al veel cafés verdwenen.

Kinderen nemen over

Afgelopen weekend stond Marleen niet achter de toog van haar café. Haar drie kinderen namen even haar werk over. “Ik kan moeilijk stilzitten, het is best wel lastig om het café even uit handen te moeten geven. Anderzijds heb ik met volle teugen genoten van de familieleden en trouwe klanten die mee mijn verjaardag kwamen vieren.

(BF)

The post Marleen (70) uit Roeselare is al 50 jaar cafébazin is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten

Marie-Charlotte Vanhaverbeke en Ellen Distave hebben de handen in elkaar geslagen om een leegstand pand in de Langestraat in Oostende een tijdelijke invulling te geven. Nog tot 21 juli heeft concept Store Lily hier een pop-up ingericht met koopjes. En dat was al meteen een succes.
The post Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten appeared

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

De Brugse Darts Federatie zette een punt achter het voorbije seizoen en dat ging traditiegetrouw gepaard met de kampioenenviering. Men week hiervoor uit naar Oostcampus in Oostkamp. Komend weekend wordt in Assebroek de tweede editie van de Belgium Darts Masters georganiseerd.
The post Brugse Darts Federatie lauwert kampioenen en kijkt uit naar Darts Masters: Tornooi met profs en amateurs

Lees meer »

Terugkeer van Nigel Farage schudt Britse verkiezingscampagne door elkaar, maar haalt zijn partij ook veel zetels?

Sinds Nigel Farage enkele weken geleden heeft aangekondigd dat hij deelneemt aan de Britse verkiezingen, gaat zijn radicaal-rechtse partij Reform UK er fors op vooruit in de peilingen. Het ‘Farage-effect’ bewijst dat ‘Mister Brexit’ nog altijd een grote invloed heeft op de Britse politiek. De vraag is of Reform UK die gunstige peilingen zal kunnen verzilveren in een hoog aantal

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »