Kafka heerst in het verkeer: Brugse automobilist betwist boete voor rijden in verkeersluwe zone

Frank Debaene kreeg een boete omdat hij op zaterdag 17 januari de verkeersluwe Zuidzandstraat inreed. Hij betwist die bekeuring, omdat hij voor een gesloten slagboom van de ondergrondse parking ’t Zand stond en anders verkeersovertredingen moest begaan.

Kafka in het Brugse verkeer. Dat ondervond Bruggeling Frank Debaene (49) aan den lijve op 17 januari. Hij wou zijn auto kwijt in de ondergrondse parking van ’t Zand en dacht gebruik te maken van de nieuwe inrit ter hoogte van het Albertpark.

“Toen ik aankwam, bleek de parking afgesloten met slagboom”, vertelt hij. “Ik kon dus niet anders dan terug weg rijden en rechtsaf slaan, conform het verkeersbord, en mijn weg voort te zetten richting het bovengronds plein ’t Zand. Ter hoogte van de T-sprong word ik verplicht om rechtsaf te slaan, dus om richting Zuidzandstraat te rijden. Rechtdoor is niet toegestaan, enkel De Lijn mag dat.”

“Ik ben verbaasd dat mij via de ‘slimme’ ANPR-camera’s een boete wordt aangerekend voor het binnenrijden van deze autoluwe straat. Ik had op dat moment geen enkele mogelijkheid meer om dat te voorkomen”, aldus deze industrieel ingenieur.

Dashcam

Een foto van de dashcam van het voertuig. © GF

“Waarom de inrit aan het Albertpark afgesloten was, weet ik niet. Een tiental minuten later ben ik alsnog de parking kunnen binnenrijden via de toegangstunnel”, vervolgt de automobilist, die via de dashcam van zijn wagen een foto heeft van de gesloten slagboom.

Wellicht zal hij binnenkort voor de politierechtbank moeten verschijnen. In de hoop dat de Brugse burgemeester deze kafkaiaanse situatie zou aanpakken, stuurde Frank Debaene op 9 februari een dossier met foto’s naar het stadsbestuur. Met de mededeling dat er iets schort aan de verkeerssituatie.

Maar hij kreeg geen genoegdoening. Burgemeester Dirk De fauw ziet geen problemen in de huidige verkeerssituatie: “De Zuidzandstraat is, net als de Geldmuntstraat en de Noordzandstraat, elke zaterdag en zondag autoluw tussen 13 en 18 uur. Sedert vorig jaar gebeuren de controles hierop door middel van een ANPR-camera, die staat opgesteld aan het begin van de Zuidzandstraat.

“Op de Brugse ring R30 staat sedert 2016 een aankondigingsbord op 150 meter en ook nog eens ter hoogte van de afrit van het Concertgebouw. De onderborden werden in oktober 2022 aangepast naar het nieuwe tijdsregime. Bij de verdere ontwikkeling van het autoluwe gebied werd met het issue dat er geen keerpunt is, rekening gehouden. Er werden diverse scenario’s onderzocht, keren en terugrijden naar de UNESCO-rotonde was geen optie.”

“Ik kon niet anders dan een overtreding maken” – Frank Debaene

“Om nietsvermoedende bestuurders alsnog te sensibiliseren over het autoluwe gebied, werd er eind vorig jaar net voor de afrit aan het Concertgebouw een groot scherm van 2 bij 2 meter geplaatst dat enkel actief is wanneer het autoluw gebied actief is. Op die manier willen we zo duidelijk mogelijk communiceren naar bestuurders over het autoluwe gebied. Alle aanwezige bebording voldoet aan de wettelijke bepalingen.”

“Interparking, de beheerder van de parking Zand, laat weten dat het mogelijk is om alle ingangen van de parking in te rijden, op het moment dat de parking volzet is”, aldus Dirk De fauw.

Frank Debaene is niet tevreden met dit antwoord: “Het is duidelijk te zien op mijn dashcam dat de slagboom aan de nieuwe inrit gesloten was, inrijden in de ondergrondse parking was daar niet mogelijk op dat moment! Ik vind het bovendien vreemd dat stadsbestuur erop rekent dat een technische installatie van een derde partij, de parkeeruitbater, naar behoren werkt om aan te geven dat de verkeerssignalisatie voldoet.”

Onterecht

“Bij een probleem met de parkeeruitrusting is dat niet het geval, aangezien er op dat moment geen andere mogelijkheid is dan de autoluwe zone in te rijden. Ik blijf bij mijn standpunt dat ik onterecht ben beboet, ik had geen intentie om de autoluwe zone in te rijden, de tijdelijke situatie verplichtte mij ertoe”, aldus de chauffeur, die zich afvraagt hoeveel boetes de bewuste ANPR-camera vaststelt op één dergelijk autoluw weekend.

“Deze cijfers zouden een maatstaf kunnen zijn om aan te geven of de huidige signalisatie goed is. Gezien de verkeersstroom die ik volgde die dag, kan ik me niet voorstellen dat dat allemaal auto’s waren met een vergunning. De oplossing lijkt me ook niet zo moeilijk: tijdens de autoluwe periodes toelaten dat je op de T-sprong richting Bloedput mag rijden, zoals De Lijn mag. Een onderbord onder bestaande verkeerssignalisatie op dat punt lost dat goedkoop op. Want ik heb er alle begrip voor dat het stadsbestuur de binnenstad autoluw wil houden.”

The post Kafka heerst in het verkeer: Brugse automobilist betwist boete voor rijden in verkeersluwe zone is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs de Promenade

Tijdens het weekend van 5, 6 en 7 juli pakt Nieuwpoort uit met het gloednieuw cultuurfestival Langs de Promenade. De driedaagse seizoensopener staat garant voor een plejade aan acrobatie, dans, straattheater, kinderanimatie, circus en muziek. Het evenement vindt plaats langs de Havengeulpromenade, die in 2024 exact twintig jaar bestaat.
The post Nieuwpoort opent zomer met nieuw openlucht cultuurfestival Langs

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om co-voorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het co-voorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan

US Ploegsteert-Bizet hoopt net als vorig seizoen een rustig seizoen in derde provinciale A te beleven. Er was even bezorgdheid rond de toekomst van het stadion, maar dat probleem is – voorlopig – opgelost.
The post Stadionperikelen US Ploegsteert-Bizet zijn voorlopig van de baan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »