Feestelijke ingebruikneming van fietspad tussen Koekelare en Gistel: “Zo is het een stuk veiliger fietsen”

Op vrijdag 29 maart werd in een tent aan de pastorie in Zande een feestelijke opening gevierd ter ere van het nieuwe fietspad dat Koekelare en Gistel verbindt.

Het evenement werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de gedeputeerde voor Mobiliteit, Jurgen Vanlerberghe en Gauthier Defreyne, burgemeester van Gistel. De lokale schepenen en raadsleden alsook tal van inwoners van Zande waren hierbij aanwezig. Het nieuwe fietspad, over een traject van ruim drie kilometer, dat zich uitstrekt over de deelgemeente Zande vanaf het kruispunt Zandestraat – Korkentapstraat tot in Zevekote, biedt een veilige en comfortabele fietsroute tussen Koekelare en Gistel, wat voorheen niet het geval was. Burgemeester Lansens benadrukte tijdens zijn toespraak het belang van deze nieuwe infrastructuur, vooral gezien het toenemende vrachtverkeer op de nabijgelegen weg richting Gistel en de kust.

Subsidiëring

Aan de rechterkant van de rijweg richting Zevekote ligt nu een dubbelrichtingsfietspad in asfalt van 2,5 meter breed met, waar dit mogelijk is, 2 meter vrije afstand tot de rijweg. Er werd ook nieuwe openbare verlichting geplaatst, voorzien van ledarmaturen. Aan weerszijden van de kern werd een wegversmalling aangebracht om het verkeer te remmen. Ter hoogte van de kern van Zande geldt nu een snelheidsbeperking van 50 km/u. De realisatie van dit fietspad was mogelijk dankzij de nauwe samenwerking tussen het provinciebestuur West-Vlaanderen, de gemeente Koekelare en de stad Gistel. Een gezamenlijk dossier werd al ingediend tijdens de vorige legislatuur en goedgekeurd, resulterend in de aanleg van dit nieuwe fietspad, gefinancierd door het Provinciaal Fietsfonds. Patrick Lansens uitte zijn dankbaarheid hiervoor. Dankzij de 100 procent subsidiëring voor de aanleg van het fietspad zelf diende Koekelare slechts 66.600 euro bij te dragen op een totaal bedrag van 1,7 miljoen euro.

“De aanleg van dit nieuwe fietspad is een enorme verbetering en het is comfortabel fietsen”

Grondaankopen

De grootste kost voor de gemeente Koekelare bij deze realisatie was het benodigde bedrag voor de grondaankopen. Daarvoor telden ze afgerond zo’n 270.000 euro neer voor 21 percelen, met een totale oppervlakte van 11.494 vierkante meter. De nieuwe openbare ledverlichting vergde een bedrag van 81.000 euro. Hoewel de grondaankopen voor de aanleg een uitdaging vormden, werden ze uiteindelijk succesvol afgerond, mede dankzij de medewerking van de grondeigenaars. Zo is er het bijzonder opmerkelijk verhaal van Roger Keirsebilck. Bij de opmaak van de ontwerpplannen bleek dat zijn woning pal aan de weg grensde. Nog voor Dirk Ampoorter twee mogelijkheden kon voorstellen, bood Roger spontaan de oplossing aan om het fietspad om te leiden achter zijn huis. “Door mijn woning zou een raar zicht zijn”, had Roger er nog lachend aan toegevoegd. De gemeente Koekelare was met dit project niet aan zijn proefstuk toe. Het is al het zevende fietspaddossier in 15 jaar dat werd gerealiseerd met steun van het Fietsfonds. Eerder werden er fietspaden aangelegd langs de Bovekerkestraat, de Korkentapstraat, de Moerestraat, de Ringlaan, de Kortemarkstraat en het tracé Oostmeetstraat-Catstraat-Lekestraat dat in volle uitvoering is. Bovendien lopen de voorbereidingen van het achtste dossier: de aanleg van een fietspad langs de Werkenstraat tot in de Kortemarkse deelgemeente Werken, in samenwerking met de buurgemeente Kortemark.

Reacties

Anja Claeys (51) uit de Dweersstraat is alvast heel erg tevreden. Ze zegt: “Vroeger moest ik door een slecht verlicht binnenbaantje fietsen. De andere optie was langs de grote baan. Ik voel me heel wat veiliger nu. Rijden op asfalt is erg aangenaam.” Tania De Vlaminck (50), die in de Korkentapstraat woont, beaamt het verhaal van Anja. “Ik woon in de Korkentapstraat en ik ga uitsluitend met de fiets naar het werk. Ik werk bij Gino Annys in Zevekote. Vroeger koos ik ervoor om via een smalle, slecht verlichte weg te fietsen. De andere optie was langs de grote baan, maar daar fiets ik niet graag. Als er een grote vrachtwagen met hoge snelheid passeert, voelt het alsof ik word meegetrokken door de luchtturbulentie. De aanleg van dit nieuwe fietspad is een enorme verbetering en het is comfortabel fietsen.”

The post Feestelijke ingebruikneming van fietspad tussen Koekelare en Gistel: “Zo is het een stuk veiliger fietsen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer die in Oostkamp geklist werd: ‘Bertje de cannabisboer’ krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. (81) liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander – in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’ – opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen: “Interesse wordt elk jaar groter”

In GC De Bunder is de nieuwe cultuurbrochure voorgesteld. De cultuurdienst wist ook voor dit jaar enkele mooie namen vast te leggen. Zo zijn er verschillende theatervoorstellingen, maar komen ook de liefhebbers van comedy volop aan hun trekken. Onder andere Han Solo en Urbanus zakken af naar Moorslede.
The post Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen:

Lees meer »

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Indrukwekkende Remco Evenepoel in de wolken met tijdritwinst: “Een kinderdroom gaat in vervulling”

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de 25,3 kilometer lange tijdrit tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck is een tevreden

Lees meer »

Welke grasmat? Zeg gerust ‘weide’ tegen speelveld van Eendracht Aalst: “De situatie in het Pierre Cornelisstadion is absurd”

Nee, er zal niet meteen gevoetbald kunnen worden in het Pierre Cornelisstadion. De thuisbasis van Eendracht Aalst ligt er momenteel wel heel belabberd bij. Het gras is er — net zoals op jeugdcomplex Zandberg — al lange tijd niet gemaaid. Het lange gras waait er lustig mee met de wind. Een rondgang door het stadion levert nog wel meer vreemde

Lees meer »