Drie Ieperlingen op nationale PVDA-lijsten: “Maar we doen niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen”

Met Peter Degand, Geert Vanlangendonck en Steve Elleboudt staan er drie Ieperlingen op de PVDA-lijsten voor de federale en Vlaamse verkiezingen van 9 juni. Een Ieperse PDVA-lijst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen komt er echter niet.

Natalie Eggermont en Ilona Vandenberghe, de West-Vlaamse lijsttrekkers voor PVDA voor de federale en Vlaamse verkiezingen op 9 juni, kwamen naar het Vleeshuis in Ieper om campagne te voeren met PVDA On Tour. Ook de drie kandidaten uit Ieper die opkomen bij de nationale verkiezingen waren van de partij.

Peter Degand (49) verhuisde na omzwervingen in Kortrijk en Menen een viertal jaar geleden naar Ieper om dichter bij zijn werk in Psychiatrisch Ziekenhuis Heilig Hart te wonen. Meteen nam hij de rol van medeverantwoordelijke voor PVDA op, de partij waar hij sinds 2001 bij aangesloten is en waarvoor hij al in 2012 en 2018 lijsttrekker was bij de gemeenteraadsverkiezingen in Kortrijk en Menen. Op 9 juni vind je hem terug op de vierde plaats op de West-Vlaamse Kamerlijst.

Dreadlocks

Steve Elleboudt (43) staat op de twaalfde plaats op de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement. “Het zijn mijn eerste verkiezingen”, vertelt Steve, die geboren is in Poperinge, als tweejarige verhuisde naar Frankrijk maar ondertussen al 19 jaar in Ieper woont. “Ik ben al 14 jaar lid van de partij, maar ik ben de mens die werkt achter de schermen. Toen Natalie (Eggermont, red.) vroeg om één keer op een lijst te staan, twijfelde ik. Ik heb dreadlocks en mensen steken je dan in een hokje. Die vooroordelen kunnen een nadeel zijn.”

“Ik kies voor PVDA omdat ik in armoede ben opgegroeide en zag dat de maatschappij niets doet voor ons. Alles is voor de middenklasse of de rijke mensen”, vervolgt Steve. “Ik ben ook al dertig jaar milieuactivist. In Frankrijk heb ik zes maanden een bos bezet dat ze wilden kappen voor een nieuwe luchthaven. Ik ben ook vrijwilliger voor Fedasil, Ieperfest, Manifiësta…”

Vredesloop

Geert Vanlangendonck (66) heeft wel veel ervaring met verkiezingen. Eind jaren negentig stond hij al op een PVDA-lijst. Anno 2024 is hij achtste opvolger op de Vlaamse lijst in West-Vlaanderen. “Ik steun vooral de jongere kandidaten en wil tonen aan de mensen die in het verleden voor mij gestemd hebben dat ik nog altijd achter PVDA sta”, zegt de gepensioneerde woonbegeleider in de jeugdzorg. “Ik ben daar nog altijd mee bezig, maar dan als vrijwilliger. Op 21 oktober organiseer ik ook de Vredesloop. Het is de 25ste editie en misschien de laatste, want ik stop ermee. Ik wilde eerder stoppen, maar heb dan toegezegd om nog door te gaan tot we de kaap van 25 edities bereiken.”

Peter Degand geeft ook nog mee dat PVDA niet zal opkomen in Ieper tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. “Maar we zullen wel deelnemen aan de provinciale verkiezingen, dus de mensen zullen wel voor ons kunnen stemmen in oktober”, besluit Peter Degand.

The post Drie Ieperlingen op nationale PVDA-lijsten: “Maar we doen niet mee aan gemeenteraadsverkiezingen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen

Op zondag 30 juni kan je om 18 uur genieten van een optreden van de Kortrijk-Gentse band WHORSES in het kunst- en cultuurhuis boEgie woEgie in Menen. Kortrijkzaan Harry Descamps laat al even in z’n kaarten kijken.
The post WHORSES stelt zondag EP voor in boEgie woEgie in Menen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving”

Vrijdagavond 28 juni is er openingsreceptie en late night shopping bij Kringwinkel ‘t Rad in Beernem. De winkel vernieuwde haar decor en gaat verder op een nieuw elan. Daarbij staat beleving zoals in andere moderne winkels centraal.
The post Beernemse kringwinkel volledig vernieuwd: “Meer inzetten op beleving” appeared first on KW.be.

Lees meer »