De Specht brengt kinderen en gezinnen terug naar de natuur: “Onze gasten bloeien hier open”

Leerkracht plant en tuin bij VABI Roeselare Sam Dekeersschieter (42) en dierenarts Annemarie Warendorff (43) openen in het Diksmuidse hinterland de ecologische vakantiewoning ‘De Specht’, ze organiseren er ook avontuurlijke kampen voor kinderen en jongeren

“We kochten deze site waar enkel een oude varkensstal op stond”, vertelt Sam Dekeersschieter. “Er was een grote vijver bij en een ruime weide. Deze bood Annemarie, die enkel grote dieren zoals melkvee en paarden verzorgt, de kans om er paardenboxen te plaatsen. Ook haar praktijk kreeg een onderkomen op het domein dat aan onze woning paalt. Intussen startte ik met jeugdkampen in de vakantie, kampen voor kinderen van 6 tot 12 jaar waarbij ze volop van de natuur kunnen genieten en heel wat bijleren over wat er leeft in de natuur. Zo konden ze bijvoorbeeld kennismaken met de amfibieën. De bedoeling daarvan is de jeugd opnieuw te integreren in de natuur.”

Detoxkastje

“De jongeren kunnen hier naar hartenlust ravotten rond de vijver en de boomhut. Het domein is 6.000 vierkante meter groot en we wilden graag de extra ruimte zo goed mogelijk benutten, vandaar het idee om er een ecologische vakantiewoning te bouwen en de ruimte voor kleinschalige vakantiekampen te gebruiken.”

“Zelfs de stoerste tieners worden hier weer even speelse kinderen”

De vakantiewoning heeft een eigen filosofie. “In de vakantiewoning ontvangen we gezelschappen met kinderen en mensen die op paardrijvakantie komen. Zij kunnen hun eigen paard meebrengen. Vanuit de observatiekamer kijken ze via een raam zelfs uit op de stal. We mikken dus vooral op gasten die de rust en de natuur komen opzoeken. Zo kunnen ze kennismaken met de dieren op ons domein en wij wijzen hen de weg naar allerlei leuke natuurplekken in de buurt. Er staat zelfs een ‘detoxkastje’ in de gang. Wie eventjes helemaal offline wil zijn, kan de smartphone of laptop daarin deponeren”, toont Sam.

“Wat de kampen betreft, vat onze slogan ‘Natuurlijk op kamp in Keiem’ het goed samen. De kampen draaien volledig rond lokale natuurbeleving. Onder begeleiding spelen de kinderen in de weide, klimmen ze in de bomen, zwemmen ze in de vijver… Ze keren terug naar de basis en blijven weg van hun computerscherm. Daardoor gedragen zelfs de stoerste tieners zich weer even als speelse kinderen. Dat is prachtig om te zien en geeft mij enorm veel voldoening.”

Comfortzone

“De eerste dag moeten de kinderen soms wat uit hun comfortzone komen. Daarna zie je hen echt openbloeien. We merken vaak aan onze gasten en kinderen dat ze de connectie met de natuur wat kwijt zijn, vooral dan de personen die in de stad wonen en zelden in contact met het platteland komen.”

Het vakantieverblijf is in een gloednieuw vakantiehuis. “We maakten zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. Zo werkten we het interieur af met leempleister, leemverf en rubberhout. De woning is ook uitstekend geïsoleerd met papiervlokken. We plaatsten vloerverwarming en een warmtepomp. Op het dak liggen 52 zonnepanelen. Daarnaast stimuleren we onze gasten om zich ecologisch te verplaatsen. Dat geldt ook voor de ouders die hun kinderen hier op kamp sturen. We vragen hen om zoveel mogelijk te carpoolen of met de fiets naar hier te komen.” Naast een open keuken, een badkamer, een gezellige leefruimte met speelhoekje voor de kinderen zijn er in het vakantiehuis drie unieke slaapkamers. Slaapkamer 1, ‘Observatie Specht’, is geschikt voor 2 personen, heeft een dubbel bed en uniek zicht op de paardenstal. Slaapkamer 2 ‘ Bonte Specht’ kan 4 gasten herbergen in 2 dubbele bedden en slaapkamer 3 ‘De Groene Specht’ is perfect voor een klein gezin of 3 personen met dubbel bed en extra kleuterbedje. Dit renovatieproject werd gerealiseerd met de steun van provincie West-Vlaanderen binnen het reglement ‘Beleef West-Vlaanderen’.

De Specht vind je in de Kuiperstraat 11 in Keiem, 0477 49 58 91, info via [email protected] en https://www.despechtvakantiewoning.be waar ook foto’s te vinden zijn.

The post De Specht brengt kinderen en gezinnen terug naar de natuur: “Onze gasten bloeien hier open” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

“Het was een slag in ons gezicht”: topscoorder en laagvlieger blikken terug op deelname aan ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »