Babygiraf geboren in Bellewaerde: meteen mannetje van 1,75 meter

Heuglijk nieuws vanuit Bellewaerde Park: de bedreigde rothschildgiraf Safiya is er bevallen.

De babygiraf kwam ter wereld op 1 april en dat is geen grap. “Het giraffenkalfje is afgelopen maandagavond omstreeks 21.10 uur geboren”, zegt Filip Van Dorpe, de marketing director van het Ieperse Bellewaerde Park. “De bevalling is vlot verlopen en zowel de moeder als het jong stellen het goed.” Het gaat om een mannetje. “Hij weegt 58,3 kilogram en meet 175 centimeter. Bezoeken kan eventueel vandaag al.”

Beschermende houding

Om 18 uur kwamen de pootjes al piepen en drie uur later was het zover. “De geboorte, die gebeurt terwijl de moeder rechtop staat, is vlot en op natuurlijke wijze verlopen”, laat het Ieperse dieren- en pretpark weten. “Ook giraf Kamala, de zus van Safiya, en giraf Zuri hebben de bevalling van dichtbij meegevolgd. Voor Zuri is een bevalling niet onbekend, want dat heeft ze in haar vorig verblijf al van dichtbij gezien. Zuri ging tijdens de bevalling naar Safiya om aan haar uier te zuigen. Een aanmoedigend gebaar, wat haar tijdens de bevalling tot rust bracht.”

Eens het girafje geboren was, werden de andere giraffen uiteindelijk naar hun stal verplaatst zodat moeder Safiya in alle rust kan kennismaken met haar jong. “Beide stellen het zeer goed”, aldus hoofddierenverzorger Pieter Vercruysse. “Giraf Safiya geeft haar jong af en toe likjes en toont een beschermende houding. Ook Safiya en Kamala werden in Bellewaerde Park geboren. Safiya werd met de fles opgevoed, wat de kans verhoogde dat ze zelf haar jong niet ging zogen. Verrassend genoeg toonde ze toch haar moederinstinct en merken de dierenverzorgers dat het stierkalf vlotjes bij de moeder drinkt.”

Europees kweekprogramma

Er leven slechts 1.400 rotschildgiraffen in het wild en 429 in dierentuinen, wat hen een zeldzame soort maakt. Vandaar dat de geboorte bevorderend is voor het Europees kweekprogramma van EAZA, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. In totaal heeft Bellewaerde Park nu een kweekgroep van vijf giraffen: Dumisani (4,5 jaar), Kamala (3 jaar), Zuri (3 jaar), Safiya (4,5 jaar) en het kersverse kalfje.

Welke naam?

Het mannelijk girafje heeft nog geen naam. De abonnees van Bellewaerde Park mogen een voorstel doen voor de naam van de nieuwe giraf. De dierenverzorgers zullen uit alle inzendingen een keuze maken en de uiteindelijke naam beslissen. Er is slechts één regel: het moet een Afrikaanse naam zijn aangezien de dieren in Bellewaerde Park altijd vernoemd worden naar hun oorsprongsgebied. De winnaar van de gekozen naam mag het jong achter de schermen bewonderen.

Vorig jaar werd het giraffenverblijf volledig vernieuwd en uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte is voor een grote kudde giraffen. Het buitenverblijf werd vergroot en de binnenstallen werden volledig vernieuwd met onder andere een zandstal, wat bevorderend is voor het slaapgedrag en de hoefconditie van de giraf. Het kalf is door het venster van de stal al meteen zichtbaar voor de bezoekers. Als het weer en de omstandigheden het toelaten, zal hij binnenkort de Savanne ontdekken.

The post Babygiraf geboren in Bellewaerde: meteen mannetje van 1,75 meter is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter

Op dinsdagmorgen 25 juni kon het ‘Veloflik’-team van de politiezone Vlas, tijdens een goed geplande en gerichte actie, twee fietsendieven oppakken toen ze wilden toeslaan ter hoogte van campus Howest en het zwembad Lago in Kortrijk.
The post Twee fietsendieven opgepakt tijdens gerichte actie ‘Veloflik’ aan Howest en Lago Kortrijk: duo aangehouden door onderzoeksrechter appeared first on KW.be.

Lees meer »

Morgen verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van VTM NIEUWS blikt vooruit op de

Lees meer »

Koffie, kranten en boeken

De Tieltse schrijfster Ann De Craemer geeft tweewekelijks een inkijk in haar leven.
The post Koffie, kranten en boeken appeared first on KW.be.

Lees meer »

“We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca

Markt 28-uitbater Alexander Leroy schenkt sinds midden december het tankbier van Cristal. En hij is niet de enige. In een jaar tijd kende Cristal een stijging van maar liefst 67 procent in de Belgische horeca.
The post “We zijn fier dat we zo’n kwaliteitspils kunnen geven aan de klanten”: Cristal-tankbier populairder dan ooit in horeca appeared first on KW.be.

Lees meer »