Op Pasen weerklinkt voor het eerst ‘Twee meisjes’ van Raymond vanop de beiaard van het Belfort op de Markt in Brugge

Vanaf Pasen weerklinkt het liedje ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud vanuit de beiaard van het Belfort op de Markt in Brugge. Het is een van de vier nieuw geprogrammeerde melodietjes.

In samenspraak met beiaardier Wim Berteloot en de firma Clock-o-matic besliste het Brugs stadsbestuur vorig jaar al om het klavier van de beiaard te laten reviseren. Deze revisie viel in dezelfde periode als de grote versteek, waardoor de Brugse beiaard de voorbije weken niet weerklonk. Die stilte wordt doorbroken op Pasen.

De grote versteek is de tweejaarlijkse wijziging van de melodieën van de automatische beiaard, die per kwartier speelt. Het is letterlijk het versteken van de pinnen in de trommel zodat er andere muziek te horen is.

Onderhoud

“Sinds de laatste vernieuwing in 2010 heeft de Brugse beiaard een aanzienlijke hoeveelheid bespelingen meegemaakt, waardoor onderhoud essentieel geworden was. Sedert maandag 11 maart kon beiaardier Wim de beiaard niet bespelen, er was drie wekenlang geen muziek meer te horen”, legt schepen van Cultuur Nico Blontrock uit.

“Drie weken geen beiaardspel door de beiaardier en twee weken geen klokkenmuziek van het automatisch spel in plaats van de gebruikelijke “stille week”, als de klokken ‘naar Rome’ zijn voor Pasen, zijn eerder uitzonderlijk. We investeren in een verbeterd systeem van draadregelaars, wat het speelcomfort van onze beiaardiers en gastbeiaardiers aanzienlijk zal verbeteren”, aldus Nico Blontrock.

Pinnenversteek

Vanaf Pasen zijn er opnieuw wekelijkse beiaardbespelingen op zondag, woensdag en zaterdag telkens van 11 tot 12 uur. Vanaf paaszondag is ook het resultaat van de ‘pinnenversteek’ te horen in vier nieuw geprogrammeerde melodieën. Op het uur is dat ‘Somewhere over the rainbow’ van Harold Arlen, op het kwartier ‘L’homme armé’, een kwartier voor het uur ‘Frank en Wimmie’ van Karel Distelmans én op het halfuur ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud.

The post Op Pasen weerklinkt voor het eerst ‘Twee meisjes’ van Raymond vanop de beiaard van het Belfort op de Markt in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Raak Woumen brengt bezoekje aan Ieper

Raak Woumen bezocht Ieper. Eerst trok de ruime groep naar het In Flanders Field Museum. Na het bijzonder interessante bezoek met audiofoon genoot men van een lekker drankje om daarna de fototentoonstelling te bewonderen in de Sint-Maartenskathedraal. Enkele aanwezigen dienden dan jammer genoeg de groep te verlaten omwille van andere verplichtingen. Een fijne maaltijd in
The post Raak Woumen

Lees meer »

Stadenaar Thijs (36) helpt bosbranden bestrijden in Portugal: “Een droom voor elke pompier”

Stadenaar Thijs Degryse zit sinds maandag in het Portugese dorp Castro Daire, waar hij samen met z’n lokale collega’s dagelijks uitrukt om bosbranden onder controle te krijgen. Niet voor doetjes. “De wagens kunnen niet overal komen, dus vaak maken we tochten door de heuvels, in onze brandweerkledij en met zowat 20 liter water op onze rug.”
The post Stadenaar

Lees meer »