Na overstromingen draagt Poperinge waterlopen dan toch over aan provincie: “Eenduidige aanpak is noodzakelijk”

Als laatste stad kiest Poperinge er nu toch voor om de waterlopen over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Poperinge was nog de enige waterbeheerder op lokaal niveau sinds de herklassering van lokale waterlopen richting de provincie door de Vlaamse overheid tien jaar geleden. “Toch koos de stad ervoor om ze in eigen beheer te houden. Er werd namelijk heel wat geïnvesteerd in gronden, bekkens en stuwconstructies na de overstromingen van juli 2007”, stelt het stadsbestuur, dat nu beslist om de resterende waterlopen onder lokaal beheer alsnog over te dragen aan de provincie West-Vlaanderen.

Waterveiligheid

“De afgelopen jaren was het landschap van waterbeheer in volle ontwikkeling”, argumenteert het bestuur. “Nu alle andere West-Vlaamse gemeenten hun waterlopen overdroegen, verloopt het beheer niet overal gelijk. Ondertussen beweegt er heel wat in het waterlandschap. Onder andere de overstromingen in de IJzervallei van afgelopen november tonen de noodzaak aan van een eenduidige, coherente aanpak. Dit zal de waterveiligheid en daardoor de algemene veiligheid van bewoners en hun eigendommen ten goede komen.”

Schadevergoeding

De Vlaamse regering heeft de overstromingen van november vorig jaar onlangs erkend als ramp. In de Westhoek werd Poperinge toen meermaals getroffen. Tal van landerijen, maar ook een deel van de dorpskern van deelgemeente Watou liepen onder. Bij een erkenning als ramp kunnen gedupeerden een aanvraag indienen bij het Vlaams Rampenfonds voor een schadevergoeding. (TP)

The post Na overstromingen draagt Poperinge waterlopen dan toch over aan provincie: “Eenduidige aanpak is noodzakelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Recreatie- en captatieverbod op Mandel en Grote Bassin in Roeselare door lozing van spinazie en erwten: “Proberen vissterfte tegen te gaan”

In Roeselare is een groot deel van de Mandel en Grote Bassin vervuild. Dat komt omdat er spinazie en erwten zijn geloosd, waarschijnlijk door een groenteverwerkend bedrijf. Daardoor is het voorlopig verboden om met bootjes te varen of te vissen. Ook de boeren mogen voorlopig geen water meer oppompen. De stad en de bevoegde diensten doen er alles aan om

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

Wie wordt 60ste Tineke van de Watermolen? Vijf meisjes dingen naar het lintje

Men kan maar eenmaal een diamanten Tineke van de Watermolen worden. Geen zes maar vijf kandidaten smijten zich volledig voor het Jubellint van de Watermolen. De telraamspecialisten beweren dat dit jaar het 58ste Tineke van de Watermolen wordt verkozen en niet het 60ste. De organisatoren zelf tellen er de twee coronajaren bij en verkiezen zo hun 60ste Tineke. Of de

Lees meer »