Vijf Tsjetsjenen wilden aanslag plegen op een homobar

De Brugse raadkamer besliste om vijf verdachten in een groot onderzoek naar terrorisme door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De verdachten zitten sinds mei vorig jaar in de gevangenis nadat de federale politie was binnengevallen op diverse locaties. In totaal werden zeven personen van Tsjetsjeense origine aangehouden, van wie intussen twee buiten vervolging zijn gesteld.

Abubakar S., een 25-jarige man van Tsjetsjeense origine, begon in het voorjaar 2023 te radicaliseren en dweepte met Islamitische Staat (IS). De jongeman voerde via Telegram gesprekken over een mogelijke aanslag en vernoemde daarbij een homobar en een Joodse buurt als mogelijke doelwitten. Abubakar S. maakte zijn plannen steeds concreter en was actief op zoek naar wapens en kompanen.

De twintiger kwam in contact met een undercoveragent waarna het onderzoek in stroomversnelling kwam. De federale politie voerde in mei vorig jaar op verschillende plaatsen in Vlaanderen huiszoekingen uit: drie in Roeselare, drie in Menen, een in Oostende, Wevelgem en Gent.

Zeven aanhoudingen

De agenten rekenden zeven personen in op verdenking van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, poging tot een terroristische aanslag en voorbereidende handelingen voor een terroristische aanslag.

Bijna een jaar na de huiszoekingen besliste de Brugse raadkamer nu om vijf verdachten door te verwijzen naar de correctionele rechtbank. De tenlasteleggingen zijn uiteenlopend. Abubakar S. en zijn partner zullen zich moeten verantwoorden voor poging tot terroristische moord.

De raadkamer besliste eerder al om een van de zeven verdachten vrij te laten onder elektronisch toezicht. Vrijdag kreeg nog een andere verdachte elektronisch toezicht. (Belga/CG)

The post Vijf Tsjetsjenen wilden aanslag plegen op een homobar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”
The post Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit) appeared first on

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke juf kan zeggen dat ze met een riksja door haar directeur wordt rondgereden?”,

Donderdag heeft VBS Sint-Pieter in Kuurne afscheid genomen van juf Nathalie Vandekerckhove. Het werd alvast een heel bijzonder moment voor zowel juf Nathalie als voor de leerlingen en haar collega’s. Voor Juf Nathalie begon alles zes weken geleden, toen de school besloot om haar iedere dag te verrassen.
The post Basisschool in Kuurne neemt afscheid van juf Nathalie: “Welke

Lees meer »

Duitse waaghals beschrijft levensgevaarlijke beklimming Antwerpse kathedraal: “Het lukte ons dankzij een fout van een werknemer”

“Ik heb geen kwade bedoelingen.” Dat zegt een van de kathedraalklimmers, een week nadat hun levensgevaarlijke tocht naar de top van de Antwerpse kathedraal viraal ging. In een uitgebreid gesprek met de Duitse waaghals vertelt hij over de voorbereidingen, het gevaar en hoe enkele fouten van werknemers hen hielpen om tot aan de piek te raken. “Ik had geluk dat

Lees meer »

Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder stralende zon: “Opnieuw sfeer en gezelligheid voor jong en oud”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen vierde maandag 24 juni haar 110de editie. De jubileumeditie lokte opnieuw heel wat toeschouwers en enthousiastelingen naar het Feest van het Paard in Krombeke. De organisatie pakte voor de 110de editie weer uit met een namiddagprogramma. Onder een stralende zon werd de verjaardagseditie een mooi succes.
The post Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder

Lees meer »