Tom Germonpré uit Oostende stapte 300 km naar Santiago de Compostela: “Ik heb mensen ontmoet uit Nederland, maar ook uit Japan”

Oud-schepen en Vooruit-gemeenteraadslid Tom Germonpré (50) ging begin deze maand op pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. En hij heeft zin in meer: “Ik zou graag nog die Camino vanuit andere vertrekpunten doen.”

“Op privévlak was het nodig dat ik een periode in mijn leven afsloot. Een aantal mensen uit mijn omgeving raadden me aan om dit te doen. Ik wilde alleen zijn met mijn gedachten en voor mezelf eens alles op een rijtje zetten”, zegt Tom Germonpré. Het Vooruit-gemeenteraadslid is net terug van een tocht van 300 kilometer met als eindpunt het Spaanse Santiago de Compostela.

Er lopen vanuit heel Europa routes naar de plaats waar volgens de legende een van de discipelen van Jezus begraven zou liggen. En dat is goed voor 250.000 wandelende of fietsende bedevaarder van over heel Europa. “Ik stapte 10 dagen, soms 20 km per dag, maar er was ook een dag waarop ik 52 km aflegde. Ik zou die dag 32 km stappen, maar vond geen geschikte slaapplaats en ben dan maar doorgestapt. Het seizoen was nog niet gestart. Tijdens de eerste zes dagen ben ik maar één iemand tegengekomen”, blikt hij terug.

De tocht van de Camino Frances maakte indruk: “Op bepaalde dagen zat ik met veel zaken in mijn hoofd en had ik ‘s avonds een lange to-dolijst. Op andere dagen heb ik met een lege kop genoten van het landschap en de mooie natuur. Naar het einde van mijn tocht had ik vaker contact met andere pelgrims en bracht ik dagen door met mensen die ik sindsdien als vrienden beschouw. Het was een zeer rijke ervaring.”

Nieuwe inzichten

Tom deed als vrijzinnige de bedevaart. “De tocht is uitgevonden door de mens. En als de mens zoiets uitvindt, dan betekent het dat dit een bepaalde waarde heeft. En dat heb ik onderweg gemerkt. Het staat los van het spirituele dat voor gelovige mensen erg belangrijk is. Ik had er enorm veel aan om geconfronteerd te worden met mezelf en om contacten te leggen met andere mensen.”

“Als de mens zo’n tocht uitvindt, dan heeft die een bepaalde waarde”

“Ik heb mensen ontmoet uit Nederland, Duitsland, maar ook uit Japan en Maleisië. Het zijn die contacten die me verrijkt hebben en me nieuwe inzichten bezorgden.” Hij kijkt al vooruit: “De Camino kan je op verschillende manieren doen. Ik wil zeker opnieuw gaan om de laatste etappes vanuit een ander vertrekpunt in Spanje of Portugal af te leggen.”

The post Tom Germonpré uit Oostende stapte 300 km naar Santiago de Compostela: “Ik heb mensen ontmoet uit Nederland, maar ook uit Japan” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

De macabere reden dat de nieuwe Britse premier een brief schrijft aan vier duikbootkapiteins als één van zijn eerste taken

In zijn eerste toespraak als premier beloofde Labour-leider Keir Starmer verandering. Hij wil het vertrouwen in de politiek herstellen en zijn land heropbouwen. Na zijn verhuis naar Downing Street 10, wordt net als bij andere nieuwe Britse premiers van hem verwacht om instructies te bezorgen aan de kapiteins van de vier Britse onderzeeërs met kernwapens.

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik hoop het Overbekeplein wat leven in te blazen”

Sinds Sinksen opende Elise Van Hoecke (29) haar eerste fysieke winkel onder de naam ‘studio wink’. Je vindt er kleurrijke interieurdecoratie, designitems met een knipoog en opvallende artikelen in samenwerking met lokale ontwerpers. “Zo breng je niet alleen extra inspiratie en kleur in huis, maar steun je ook (startende) creatievelingen.”
The post Elise (29) opent kleurrijke studio wink: “Ik

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria

Op het einde van het schooljaar wuifden de leerlingen van de gemeentelijke basisschool Klavertje Vier in Keiem twee juffen uit met een lange staat van dienst. Juf Griet nam afscheid na een carrière van 41 jaar in het onderwijs, juf Ria heeft er 39 jaar opzitten.
The post Basisschool Klavertje Vier neemt afscheid van juffen Griet en Ria appeared

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Voor hun kleinkinderen zijn ze helden”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »