’t Saam Diksmuide krijgt subsidie voor nieuwbouw

‘t Saam krijgt nieuwe subsidies. Technisch directeur Tommy Es geeft ee woordje uitleg.

Goed nieuws voor ‘t Saam. Er zijn nieuwe subsidies goedgekeurd. “In 2019 ontving onze school voor het eerst subsidies voor de bouw van een nieuwe school”, legt technisch directeur Tommy Es uit.

“Destijds werd een jaarlijkse huursubsidie van €588.396,85 toegekend, wat over een periode van 18 jaar resulteert in een geïndexeerd totaal van €10.591.143,30 aan subsidies. Met deze financiële steun kon toen een schoolgebouw met een vloeroppervlakte van 10.000 m² worden gerealiseerd voor een bedrag van €18.632.566,98.”

“Echter, na twee crisissen bleek het financieel steeds minder realistisch om met deze middelen alsnog de nieuwe school te bouwen. De gestegen bouwkosten en hoge rente vormden een bijna onoverkomelijke financiële horde. Maar recent ontving onze school het verlossende nieuws dat de nieuwe huursubsidie is vastgesteld op €793.158,18 per jaar. Over een periode van 18 jaar komt dit neer op een geïndexeerde totale subsidie van €16.983.350,72.”

“Met deze financiële injectie kan ‘t Saam een schoolgebouw met een vloeroppervlakte van 11.000 m² realiseren, waarvan de totale kosten mogen oplopen tot €28.305.548,98.”

Volledig nieuw ontwerp

Naast nieuwe subsidies is er ook een volledig nieuw ontwerp. “Bij de opmaak van de plannen zijn we vertrokken van een spreekwoordelijk wit blad. Alle goeie zaken uit het vorige ontwerp werden behouden. Er werd rekening gehouden met verschillende opmerkingen van omwonenden en de vergunningverlenende overheden”, wijst technisch directeur Tommy Es.

“Ook op het gebied van interne organisatie werden er heel wat zaken geoptimaliseerd. Op de nieuwe school moeten er in de toekomst 1500 leerlingen les kunnen volgen. De volledige site wordt omgetoverd tot een park met een mix van sportzones en een subtiele inplanting van gebouwen. De groene buffer, dicht bij de perceelsgrens, zal 25 meter breed zijn.”

“Er komt een ruime parking met een capaciteit van 160 wagens die deels zal fungeren als kiss and ride zone. Op het leerlingenparlement (vroegere leerlingenraad, red.) van beide campussen werd het nieuwe ontwerp alvast goed onthaald. We streven ernaar om begin mei een nieuwe omgevingsvergunning aan te vragen en voor de start van het openbaar onderzoek zal er een infomarkt worden georganiseerd waar zowel personeel, leerlingen, ouders, buren, bedrijven en alle geïnteresseerden welkom zijn.” (Annie Callewaert)

The post ’t Saam Diksmuide krijgt subsidie voor nieuwbouw is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verdachte vlekjes worden sneller gecontroleerd door ‘één-vlek-check’ van het Jessa Ziekenhuis: “Om huidkanker sneller op te sporen”

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt kan je vanaf nu een verdacht vlekje sneller laten controleren. De dienst dermatologie start met de ‘Eén-vlek-check’, je kan daar een verdacht vlekje binnen enkele weken laten controleren. Normaal duurt dat maanden door de lange wachtlijsten, maar het is belangrijk om er snel bij te zijn om huidkanker te voorkomen. Het ziekenhuis raadt ook

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »

LIVE GIRO DONNE. Rijdt Lotte Kopecky meteen naar de ‘maglia rosa’ in de openingstijdrit? “Het wordt een soort van zwaar trainingsblok”

Zondag begint het vrouwenpeloton aan de 35e editie van de Giro Donne – de Ronde van Italië voor vrouwen. In en rond Brescia begint wereldkampioene Lotte Kopecky aan haar strijd om de eindzege met een tijdrit van 15,7 kilometer. Dwingt de Belgisch kampioene tijdrijden meteen een goede start af onder het motto ‘goed begonnen is half gewonnen’?

Lees meer »

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »