Jenny Dejager uit Noordschote brengt met ‘Kleefkruid’ derde roman uit: “Ik gebruik kunst als kapstok”

Jenny Dejager (73) heeft met ‘Kleefkruid’ haar derde roman uit. In het boek van de Noordschootse auteur staan Odile en Yette centraal, twee vrouwen die in een verschillende eeuw leven maar met dezelfde twijfels worstelen. Kunst brengt hen allebei tot rust.

Jenny Dejager is met ‘Kleefkruid’ niet aan haar proefstuk toe. Eerder verschenen al van haar hand de boeken ‘Een pauze voor Passie’ (2010) bij uitgeverij Aspekt en ‘Thérèse Levasseur – weduwe van Jean-Jacques Rousseau’ (2019) bij Boekscout. Daarnaast bracht ze ook al negen dichtbundels uit. Verschillende van haar gedichten verschenen in buitenlandse bloemlezingen, ook in het Engels. In haar nieuwste roman zijn Odile en Yette de centrale figuren.

“Het zijn twee vrouwen die leven in een verschillende eeuw maar gelijkaardige trauma’s ondergaan”, geeft Jenny wat toelichting. “Ze hebben een verschillend karakter en ontmoeten andere mensen, maar zeulen dezelfde twijfels en schuldgevoelens met zich mee. Odile komt ter wereld in 1860 en wordt door haar moeder achtergelaten in een weeshuis in Parijs. De vraag waarom spookt voortdurend door haar hoofd.”

“Yette wordt honderd jaar later geboren en groeit op met drie ouders. Haar biologische moeder verlaat het gezin nadat haar vader een scheve schaats rijdt. Yette blijft bij haar vader en stiefmoeder wonen. Haar echte moeder beschouwt haar als een papa’s-kindje en moet haar niet.”

“Verlangen naar liefde en geborgenheid is van alle tijden”

“Het boek toont aan dat de noden van Odile en Yette en vooral hun verlangen naar liefde en geborgenheid van alle tijden is”, zegt de voormalige leerkracht. “Wie familie heeft en zich niet begrepen voelt, voelt zich vastgeketend. Wie geen familie heeft, voelt het gemis. Voor beiden biedt kunst soelaas als begrip en hulp van de omgeving ontoereikend is. Kunst is hun hulpmiddel om op eigen tempo uit die vicieuze cirkel te geraken die zich nestelde als kleefkruid in hun gehavend leven.”

“Kleefkruid verwijst dus naar het rugzakje dat Odile en Yette en bij uitbreiding iedereen met zich meedraagt”, verklaart de auteur de titel van haar nieuwste boek. “Gebeurtenissen uit het verleden die aan je blijven kleven en je nooit meer kwijt geraakt. Zaken die je tekenen voor het leven.”

Schilderij als cover

Naast het schrijven van gedichten en romans houdt Jenny Dejager ook van schilderen. “De cover van het boek is een schilderij dat ik zelf heb gemaakt”, zegt de creatieve duizendpoot. “Dat was ook het geval bij mijn vorige boek ‘Thérèse Levasseur – weduwe van Jean-Jacques Rousseau’. Kunst interesseert me en dat komt ook aan bod in mijn boeken. Ik gebruik het als een soort kapstok. Vraag me niet om een boek te schrijven over politiek, want daar heb ik geen voeling mee.”

De officiële voorstelling van het boek Kleefkruid vindt plaats op zondag 26 mei om 15 uur tijdens ARTcafé van Artslag in de Persepit in Wenduine. Iedereen is welkom vanaf 14 uur. “Tijdens de presentatie van Kleefkruid zal ik ook de muziek laten horen waarover ik in het boek schrijf.”

Kleefkruid is uitgegeven bij Boekscout, telt 196 bladzijden en kost 21,50 euro inclusief verzendingskosten. Bestellen kan via www.boekscout.nl of door een mailtje te sturen naar [email protected].

The post Jenny Dejager uit Noordschote brengt met ‘Kleefkruid’ derde roman uit: “Ik gebruik kunst als kapstok” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Mireille en Jacques zijn een diamanten paar

Ter gelegenheid van hun zestigste huwelijksverjaardag werden Jacques Leconte en Mireille Ghsquiere door het stadsbestuur van Waregem in de bloemetjes gezet.
The post Mireille en Jacques zijn een diamanten paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Damberdvrienden huldigen kampioenen

Bij kaartclub de Damberdvrienden met als lokaal ’t Damberd in de Gentsestraat, vond de jaarlijkse kampioenenviering plaats.
The post Damberdvrienden huldigen kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

“Backstage moedermelk afkolven en dan zonnebrillen verkopen: pure rock-’n-roll”. Eline De Munck baat pop-upshop uit op festival

Haar eerste Rock Werchter als mama. “En dat doet iets met mij, ik heb voor het eerst de balans gevoeld tussen mama zijn en mezelf”, vertelt Eline De Munck (36). Terwijl baby Colette (bijna 4 maanden) thuis bij haar meter ligt te slapen, is mama aan het werk. Dubbele shift zelfs, want tussen het verkopen van haar limited collectie RW-zonnebrillen,

Lees meer »