Ieperlingen bouwen Canadees Vimy-oorlogsmonument na in LEGO: “Een hele eer dat wij de vraag kregen dit te doen”

LEGO-bouwers Youri Van Miegroet (48) en Corneel Clarys (26) uit Ieper zijn bezig met een mooi project. De twee kregen de opdracht om het herdenkingsmonument Canadian Vimy Memorial na te maken. Het resultaat verhuist straks naar het Franse Vimy waar het een vast stekje krijgt op de site van de Canadezen. Een beetje symboliek is de twee mannen niet vreemd, want het getal 11.285 heeft in dit project een speciale betekenis.

In een garage langs de Zonnebeekseweg leggen twee mannen momenteel de laatste hand aan een ingewikkeld bouwwerk. Youri Van Miegroet (48) en Corneel Clarys (26) werken er aan een LEGO-maquette van het Canadian Vimy Memorial, een monument opgericht voor de Canadezen die het leven lieten tijdens WO I. Op 9 april vindt in de Franse gemeente Givenchy-en-Gohelle, op anderhalf uur rijden van Ieper, de herdenking plaats van de Slag van Vimy Ridge. Bij die slag, die tussen 9 april en 12 april 1917 werd uitgevochten, streden vooral Canadezen tegen Duitsers. Youri en Corneel worden op de herdenkingsplechtigheid verwacht, samen met hun bouwwerk dat een vast plekje zal krijgen op de site.

Youri en Corneel zijn niet aan hun proefstuk toe. Vooral Corneel is niet de eerste de beste LEGO-bouwer. Hij is al lang gebeten door de LEGO-microbe. In 2020 nam hij deel aan het tv-programma LEGO Master, waar hij samen met zijn bouwpartner op een derde plaats eindigde. Ondertussen richtte hij met bedrijfje Legacy Bricks op. Samen met Youri bouwde hij de militaire begraafplaats Hegde Row Trench Cemetery na en het is dankzij die verwezenlijking dat de twee nu aan het bouwen zijn aan het Canadees monument.

Onmiddellijk enthousiast

Youri is naast LEGO-bouwer assistent van de Last Post-ceremonie. “Het was na een plechtigheid dat er enkele mensen naar mij toe kwamen. Een van hen was John Desrosiers van de Veterans Affairs Canada. Hij stelde me voor aan zijn collega Kathy Michaud, verantwoordelijke voor het bezoekerscentrum van Vimy. Die mensen hadden blijkbaar gezien dat Corneel en ik Hegde Row Trench Cemetery in LEGO-blokken hadden gebouwd. Ze wilden weten of we het ook zouden zien zitten om het Canadian National Vimy Memorial na te maken. Ik was een beetje van mijn melk door de vraag, maar was wel onmiddellijk enthousiast. Eerst wou ik wel even overleggen met Corneel, want die moest het natuurlijk ook zien zitten.”

“Niet veel later kreeg ik een telefoontje van Youri en toen ik hoorde wat het plan was, moest ik niet lang twijfelen”, aldus Corneel. “Ik schoot direct in actie. Het monument vormde wel een uitdaging, vooral de standbeelden die er te vinden zijn. Die zijn niet gemakkelijk na te maken. We kregen van de organisatie de grondplannen van het monument. Daarop bezochten we de site en namen we foto’s. We maken gebruik van software om het werk te tekenen en op basis daarvan rekent het computerprogramma welke en hoeveel steentjes er eigenlijk nodig zijn. Het vergde ons wel enkele uren om alles na te tellen en te bestellen. Er zijn nogal veel doosjes bij mij toegekomen.”

Oog voor details

Het werk is 1,2 meter op 95 cm groot en zo’n 80 cm hoog. De twee kompanen gebruiken niet minder dan 11.285 blokjes om de maquette te maken, evenveel als er namen van vermiste Canadezen op het monument staan. “We vonden die symboliek wel belangrijk”, aldus Youri en Corneel. “In het bouwen kruipt wel wat tijd. Ondanks dat alles via een computerprogramma verloopt, blijkt af en toe wel eens iets niet te kloppen. Het is dan afbreken geblazen en opnieuw beginnen. Maar dat is ook een stuk van het plezier.”

Opvallend zijn alle details die de twee in hun werk verwerkten. Zo zien we schaapjes, net als op het echt monument, die aan het grazen zijn. “We maakten ook de crypte na, dat zich onder de torens bevindt. We hebben er nog wat led-verlicht aan toegevoegd, zodat mensen kunnen zien hoe het er allemaal uitziet”, klinkt het. Ook het Canada Bereft of ‘Moeder Canada’, een beeld aan de voet van het monument, prijkt op het schaalmodel. Het beeld is de verpersoonlijking van een jonge Canadese natie die treurt om haar doden.

“Hoe we dit vervoeren? De torens kunnen we eraf nemen en het geheel past precies in mijn auto”, zegt Youri. “Gelukkig moeten we het niet meer terug meebrengen naar huis. We zijn best wel vereerd dat onze LEGO-maquette voor altijd te bezichtigen zal zijn in Vimy.”

The post Ieperlingen bouwen Canadees Vimy-oorlogsmonument na in LEGO: “Een hele eer dat wij de vraag kregen dit te doen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge

N-VA Blankenberge-Uitkerke maakte vrijdagavond zijn kandidatenlijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen bekend. Lijsttrekker is Daphné Dumery, opnieuw kandidaat-burgemeester. Daarnaast een mix van reeds vertrouwde en nieuwe gezichten.
The post Daphné Dumery (N-VA) opnieuw kandidaat voor burgemeestersstoel in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen: “Interesse wordt elk jaar groter”

In GC De Bunder is de nieuwe cultuurbrochure voorgesteld. De cultuurdienst wist ook voor dit jaar enkele mooie namen vast te leggen. Zo zijn er verschillende theatervoorstellingen, maar komen ook de liefhebbers van comedy volop aan hun trekken. Onder andere Han Solo en Urbanus zakken af naar Moorslede.
The post Nieuwe cultuurbrochure Moorslede bevat weer mix van mooie namen:

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »