Heulenaar Carlo Herpoel moet hulp voor Haïti annuleren: “Bendes maken bouw van weeshuis in Haïti onmogelijk”

Heulenaar Carlo Herpoel is er het hart van in. Met zijn vzw Belgium Aid stond hij op het punt om in Haïti een weeshuis voor kinderen met een beperking op te richten. “We hebben nu de pijnlijke beslissing moeten nemen om het project af te blazen. De reden is dat bendes het project onmogelijk maken. De situatie in Haïti is trouwens ronduit dramatisch. Vier miljoen mensen of 40% van de bevolking leven in armoede… De ontvangen subsidies van de provincie en de stad Kortrijk zullen wij terugstorten en ook de individuele schenkingen.”

“Ik ga waar machteloosheid toeslaat”, is het intussen bekende motto van de Heulse kunstenaar Carlo Herpoel, die onlangs 60 geworden is. De voorbije jaren trok hij met een tot mobiele keuken omgebouwde lijnbus naar verscheidene rampgebieden. Vorig jaar was de bus in Turkije waar van februari tot augustus liefst 924.000 maaltijden bereid werden voor de slachtoffers van de aardbevingen. Hij werkte hiervoor samen met de bevriende Britse organisatie Feeding Humanity. Hetzelfde deed hij in 2022 in de Poolse hoofdstad Warschau voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Ook elders werd hulp geboden, ook dichterbij zoals na de watersnood in Wallonië in 2021… Niet voor niets werd Carlo Herpoel in 2016 al tot ‘Krak van Kortrijk’ verkozen.

Na de aardbeving

Het is eigenlijk allemaal net in Haïti begonnen, toen het land in 2010 door een vernietigende aardbeving getroffen werd en Carlo er zelf naartoe trok om hulp te bieden. Hij bleef er zes weken en leerde er diverse andere hulpverleners kennen, met wie hij contact bleef houden. Zo ook met Johan Smoorenburg van de Nederlandse vereniging ‘Hart voor Haïti’ die er een kinderdorp voor weeskinderen oprichtte.

Carlo Herpoel: “Vijf jaar geleden vatten we het plan op om specifiek voor kinderen met een beperking een weeshuis te bouwen. In een land als Haïti, waar jongeren sowieso al niet veel kansen krijgen, staan zij onderaan op de ladder… We kregen van de gemeente Cabaret – bij de hoofdstad Port-au-Prince – een terrein ter beschikking. De plannen werden getekend, een ingenieur werd aangesteld. Drie jaar geleden kregen we groen licht en konden we voldoende fondsen verzamelen om te starten… Tot de toestand in Haïti verslechterde.”

Het nieuws wordt overstemd door de oorlogen in Oekraïne in Gaza, maar in de Haïtiaanse hoofdstad hebben gewelddadige bendes het heft in handen. Ze zaaien dood en vernieling. Carlo Herpoel: “Nu vernemen we dat die bendes vlak bij de het kinderdorp zitten, waar de weeskinderen met een beperking voorlopig verblijven. Vorige week hebben ze er het politiekantoor in brand gestoken nadat ze zes politieagenten doodschoten in de straat van ‘ons’ terrein. Ze kunnen er elk moment invallen…”

“Doodjammer voor die kinderen”

De situatie is volgens de Heulenaar ook in de toekomst zo hopeloos dat het project moet worden opgegeven. De Nederlandse partnervereniging zit in financiële problemen en de bezieler, intussen een tachtiger, is naar Martinique uitgeweken. “Bovendien blijkt een Haïtiaanse organisatie die zich ontfermt over de kinderen en waarmee we mee samenwerkten, niet langer transparant en betrouwbaar te zijn”, zegt Carlo Herpoel nog.

“Het is natuurlijk allemaal doodjammer voor die kinderen en voor mij is het een droom die wellicht een droom zal blijven, maar als een project niet kan slagen, moet je ermee stoppen. De financiële steun van provincie en stad Kortrijk storten we terug. De privéschenkers spreken we individueel aan om ook hun geld terug te bezorgen.”

Niettemin blijft Belgium Aid wel bestaan. “Onze lijnbus en de vrachtwagen, die omgebouwd zijn tot veldkeuken, staan klaar voor eventuele volgende missies, maar langlopende verre projecten zullen we niet meer opzetten. Uitrukken waar de nood het hoogst is, blijft onze leuze, maar enkel waar dit op een veilige en effectief manier kan”, besluit Carlo Herpoel.

The post Heulenaar Carlo Herpoel moet hulp voor Haïti annuleren: “Bendes maken bouw van weeshuis in Haïti onmogelijk” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gerecht wil schot in de zaak: Sven Pichal (45) komt snel voor rechter

Sven Pichal (45) zal op dinsdag 9 juli voor de correctionele rechtbank in Antwerpen verschijnen. Het gerecht wil duidelijk dat er schot in de zaak komt, want pas drie weken geleden kreeg Pichal te horen dát hij voor de rechtbank zou komen. Nu is er dus al een datum geprikt. Maar wat zal er die dag dan precies gebeuren?

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slaag krijgt, gaat hij dat moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou je dit makkelijk vol”

Volgende maand wordt juf Rita Bourgeois 65 jaar, tijd om met pensioen te gaan na een carrière van 45 jaar als leerkracht in de Sint-Lodewijksschool. Al die jaren stond ze met plezier voor de klas, waar de kinderen haar oogappels waren.
The post Juf Rita met pensioen na 45 jaar Sint-Lodewijksschool in Konterdam: “Het is een roeping, dan hou

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »