Tijdens de paasvakantie escaperoom in Nationaal Tabaksmuseum ontdekken

Voor wie op zoek is naar een leuke invulling van de paasvakantie, dan is de escaperoom in het Nationaal Tabaksmuseum in de Koestraat in Wervik alvast een aanrader. Het gaat om een interactief spel waarbij een groep mensen samen puzzels, raadsels en uitdagingen ontdekken en proberen op te lossen binnen een bepaalde tijd om zo uit de kamer te kunnen ontsnappen. Donderdagavond vond de officiële opening plaats. Voor de komende weken zijn er al 24 reservaties.

De pop-up escaperoom R.I.P. Philippe zal voor groepjes tot maximum acht personen toegankelijk zijn vanaf zaterdag 30 maart tot eind november. “We hopen vooral jonge mensen aan te trekken, twintigers en dertigers”, zegt Steven Masil, coördinator Museum, Toerisme en Erfgoed. “Ook bedrijven en onze inwoners. Het eerste deel van ons museum ging open in 1987 en er zijn mensen die hier al twintig jaar niet zijn geweest. Dat kan natuurlijk niet en die mensen willen we naar binnen lokken. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een fictief verhaal. Interactief, speels en aantrekkelijk

“De inrichting van een escaperoom lag al een tijdje in een schuif bij de toeristische dienst maar kreeg geen uitwerking door gebrek aan tijd, ruimte en de nodige expertise”, zegt schepen van Toerisme Geert Bossuyt (Vooruit). “Tot het idee opnieuw kwam bovendrijven. Met de escaperoom kunnen we het tabaksverhaal op een vernieuwende manier brengen.”

De afgelopen weken kwamen er heel wat groepjes de escaperoom testen en ze waren allemaal vol lof. Het schepencollege deed dat maandagnamiddag. “Het is fantastisch en bijzonder sfeervol opgebouwd”, aldus de schepen. “Het fungehalte is ook top. Wie komt zal versteld staan hoe ingenieus alles in elkaar werd gestoken.”

Verhaal

Het fictief verhaal gaat over tabaksmagnaat Philippe Vander Peuk. Hij staat aan het hoofd van een machtig familie-imperium dat door opeenvolgende generaties werd opgebouwd. De man wordt vergiftigd. Net vóór zijn overlijden kan hij zijn duistere verleden nog aan zijn echtgenote opbiechten maar zijn verhaal is verre van volledig… De deelnemers aan het spel krijgen de opdracht het geheim te onthullen en zo zijn naam te zuiveren. Siska Lecompte van toneelgilde Hoger Op Wervik speelt de rol van die echtgenote.

Het escaperoom bevindt zich in het tweede deel van het museum waar er andere jaren een tijdelijke tentoonstelling was. De externe expertise voor de inrichting vond men bij Carla Alaimo van Fun@Escapegames (Komen). Ze is gespecialiseerd in de ontwikkeling van uiteenlopende escapespelletjes, zowel indoor als outdoor. Zelf baat Carla met Com’in & Escape en Al Capone twee heel leuke escaperooms uit. “Het resultaat is verbluffend”, aldus Carla tijdens de officiële opening. “Ik kon rekenen op een topteam medewerkers. Alles klopt. Het tweede deel van het museum is alvast de ideale ruimte voor de inrichting van een escaperoom.” Na een introductie van een kwartier krijgen de deelnemers een uur om te ontsnappen uit de escaperoom.

Promotie

De Dienst Toerisme zet maximaal in op de promotie. “Vandaag gaat nog een e-letter de deur uit naar ons adressenbestand dat een 3.000-tal contacten telt”, zegt Kris Deronne, deskundige toerisme. “Komend weekend start ook een betalende promocampagne via sociale media.”

“In de loop van volgende week volgt een mailing naar de Wervikse ondernemers, als suggestie voor hun eventuele teambuilding. De komende weken schrijven we ook bedrijven en organisaties in de buurgemeentes aan.

Voor het onthaal en de briefing van de deelnemers buiten de reguliere openingsuren rekent het museum op hosts (betaalde vrijwilligers). Zij komen tijdens het spel zelf niet tussen. “Onze poel met vrijwilligers telt intussen een kleine 20-tal personen”, zegt Deronne. “Er komen nog steeds kandidaturen binnen. De permanentieplanning krijgen we dus aardig vlot rond.”

Praktisch

Er is keuze uit vaste tijdsblokken: dinsdag tot en met vrijdag om 10, 14, 16, 18 of 20 uur. Tijdens het weekend en op feestdagen om 14.30 uur, 18 of 20 uur. De deelnameprijs is afhankelijk van groepsgrootte en gekozen tijdstip. Tijdens openingsuren: 100 euro per groep tot 5 pers, plus 20 euro per persoon extra. Buiten de openingsuren: 125 euro per groep tot 5 personen, plus 25 euro per persoon extra.

Alle info en reserveren via www.nationaaltabaksmuseum.be/escaperoom

The post Tijdens de paasvakantie escaperoom in Nationaal Tabaksmuseum ontdekken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Familiedag’ achter de schermen van de eedaflegging: knuffelen met papa, Fifa spelen en nog snel de baby eten geven

Ze waren er op hun Paasbest bij, maar de meeste Vlaamse volksvertegenwoordigers – en hun trotse gevolg – hebben gisteren toch vooral moeten doen wat ze in het parlement helaas nog vaak zullen moeten doen: wachten. En dus had de eedaflegging meer weg van een familiedag: met opa Jo, fruitpap, fifa-spelletjes, een knuffelzachte papa zonder snor en een nieuwe handtas

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Openbaar vervoer privatiseren, kabinetten ministers afschaffen en vlaktaks van 25 procent: opvallendste voorstellen van kandidaat-voorzitter Open Vld Maurits Vande Reyde

Maurits Vande Reyde, kandidaat-voorzitter voor Open Vld, heeft vandaag zijn plannen met de Vlaamse liberale partij onthuld. “We zetten een duidelijke liberale grondstroom”, schrijft hij op zijn website. De Vlaams-Brabander schetst ook enkele concrete politieke standpunten en legt uit hoe hij Open Vld wil vernieuwen.

Lees meer »

Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit”

De gemeenteraad keurde unaniem de aankoop goed van een woning met twee overdekte autostaanplaatsen in de Lisstraat. “De aankoop van dat woonhuis in de nieuwe verkaveling in de De Cassinastraat is een opportuniteit”, aldus schepen Louis Vanderbeken (CD&V).
The post Nieuwe noodwoning in Lisstraat Deerlijk: “Een opportuniteit” appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

“De politie treft de uitgebrande wagen met haar verkoolde lichaam aan”: de strafste verhalen achter de grootste zomerhits

‘The Ketchup Song’ is intussen meer dan twintig jaar oud, maar het catchy refreintje en bijhorende gekke dansje zitten nog steeds in het collectieve geheugen. De zussen van Las Ketchup staan vanavond op het podium van de Foute Party van Qmusic. Fout of niet, het werd een hele dikke zomerhit die de ‘Lambada’ en ‘Macarena’ moesten doen vergeten. Dit is

Lees meer »