Sylvia Konior stal al de show op Bake Off, nu is er haar boek: “Met een taartje maak je mensen gelukkig”

De Ruiseleedse fotografe Sylvia Konior bewees haar liefde voor bakken al op haar heerlijk ongecompliceerde manier in het Play4-programma ‘Bake Off Vlaanderen’, en doet dat nu opnieuw met haar eerste boek ‘Het Bakmanifest’. Een explosie van smaken en kleuren, waarmee ze iedereen aan het bakken én genieten wil krijgen.

Het voorwoord van Sylvia’s Bakmanifest werd geschreven door Wim Opbrouck, die als presentator van Bake Off Vlaanderen twee seizoenen terug stevig weerwerk kreeg van de niet op haar mond gevallen Sylvia Konior. Hij kondigt het boek daarin aan als ‘een speelse beginselverklaring waarin Sylvia Konior oproept tot bakken, tot lief zijn, tot zorgen voor elkaar.’ Want voor Sylvia, die Poolse roots heeft, betekent bakken meer dan louter zoete lekkernijen uit een oven toveren.

“Bakken zit in mijn cultuur en in mezelf verweven. Mijn oma en mama bakten, wij kochten nooit taart bij een bakker. En ik doe het dus ook, omdat ik het leuk vind maar ook omdat ik er anderen gelukkig mee maak. Want wat werkt meer verbindend dan samen koffie drinken met een taartje erbij? Als ik iemand bezoek, heb ik doorgaans taart mee. Wie hier langs loopt, krijgt taart. En als ik taart over heb – wat zeker tijdens de voorbereidingen voor Bake Off dikwijls het geval was -, gaat die naar de buren. Er is àltijd taart of cake”, lacht ze. “En ik snap wel dat niet iedereen dat ziet zitten, maar voor mij is het vanzelfsprekend. Ik ben ook iemand die graag iets ‘zomaar’ voor een ander doet. Daar haal ik enorm veel voldoening uit.”

Vlaanderen leren bakken

Deelnemen aan Bake Off Vlaanderen voor Sylvia had wel gevolgen die ze niet zag aankomen. “Mijn man moedigde me aan om iets te doen met mijn baktalent, en omdat ik graag les geef – ik geef ook lessen fotografie – besloot ik een paar bakworkshops te organiseren in mijn eigen keuken.” De try-outs met vriendinnen bleken een groot succes, en sindsdien zakken uit heel Vlaanderen bakfanaten af naar Ruiselede voor de Sweethearts bakworkshops van Sylvia. Het valt haar op dat de Vlaming een opvallende voorkeur voor macarons en ‘bokkepoten’ aan de dag legt. En verder organiseert Sylvia ook privé workshops en geeft ze regelmatig een avondcursus bakken aan Vorming TIC Rembert in Torhout.

“Ik doe graag iets zomaar voor een ander, dat geeft me veel voldoening”

En toen Uitgeverij Lannoo bij haar aanklopte met het idee een bakboek te maken, heeft ze daar éven over nagedacht om zich vervolgens met haar bekende enthousiasme aan het schrijven te zetten. In Het Bakmanifest presenteert ze kleurrijke taarten, cakes en koekjes, telkens met een eenvoudige basis en een excentrieke finishing touch. Van ananascake met chocoladeganache en kokos tot originele macarons en vlaaien. Geen ingewikkelde recepturen, geen amper vindbare ingrediënten. ”Iedereen kan de recepten uit dit boek bakken”, aldus Sylvia. “En dat is ook uitdrukkelijk mijn bedoeling, ik wil iedereen aan het bakken krijgen.”

Ze maakte ook zelf de foto’s voor het boek, inclusief een zelfportret als Frida Kahlo. “Omdat ik wel vaker met haar vergeleken word”, lacht ze. “Ik deel haar visie op vrouw zijn, en breng net als zij graag kleur en humor in het leven. Zo ben ik gewoon. Als kind al ging ik naar school met twee verschillende sokken aan, om toch maar zo veel mogelijk verschillende kleuren te dragen. Daar kreeg ik commentaar op, ja, maar daar heb ik me nooit iets van aangetrokken.” En met onder meer nog recepten voor Moederdag, Vaderdag en een bruidstaart in de schuif, volgt er misschien nog wel meer kleurrijk lekkers van Sylvia.

‘Het Bakmanifest, 65 recepten om gelukkig van te worden’ door Sylvia Konior, Uitgeverij Lannoo, 26,99 euro

Signeersessies op zondag 21 april om 14 uur in De Traagheid in Tielt, en op zaterdag 4 mei van 10 tot 17 uur in Supra Bazar in Tielt

Info over de workshops: sweethearts.by.sylvia.konior.be

The post Sylvia Konior stal al de show op Bake Off, nu is er haar boek: “Met een taartje maak je mensen gelukkig” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basket Waregem neemt het op tegen Amon Jeugd Gentson

De dames Van G&V Breakpoint Basket Waregem Two zijn met een perfect rapport aan het seizoen begonnen met drie zeges op een rij. Dit weekend staat de derby tegen Amon Jeugd Gentson op de kalender.
The post Basket Waregem neemt het op tegen Amon Jeugd Gentson appeared first on KW.be.

Lees meer »

63-jarige man kritiek na val van ladder bij woning in Torhout

Een 63-jarige man uit Torhout verkeert in levensgevaar nadat hij donderdag een kwalijke val van een ladder maakte terwijl hij klusjes uitvoerde aan zijn woning. De man werd aan zijn woning gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn vrouw verkeerde in shock en ging ook naar het ziekenhuis.
The post 63-jarige man kritiek na val van ladder bij woning

Lees meer »

Opnieuw openbaar onderzoek rond bouwplannen Lidl in Kasteelstraat

Er is een tweede openbaar onderzoek gestart over de bouw van een Lidl-supermarkt in de Kasteelstraat in Tielt. De buurtbewoners die tijdens het eerste openbaar onderzoek dit voorjaar fel protesteerden tegen de plannen namen inmiddels een advocaat onder de arm.
The post Opnieuw openbaar onderzoek rond bouwplannen Lidl in Kasteelstraat appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdeling van ministerposten krijgt vorm: Gennez en Demir bank vooruit, Weyts stapje terug en één verrassende Brusselaar die mag opdraven

Met een begrotingsakkoord op zak en nog maar enkele inhoudelijke knopen om door te hakken, is het stilaan tijd om de ministerportefeuilles te verdelen. Tijdens de openingszitting maandag circuleerden er al volop namen en bevoegdheden in de wandelgangen van het Vlaams Parlement. Want achter de schermen rijpen bij N-VA, CD&V en Vooruit de geesten over hoe de rolverdeling er precies

Lees meer »

Julian Assange maakt eerste publieke optreden sinds vrijlating: “Ik ben vrij omdat ik schuldig heb gepleit aan journalistiek”

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft dinsdag de Raad van Europa toegesproken. Het gaat om zijn eerste publieke optreden sinds zijn vrijlating. Assange reisde vanuit Australië naar Straatsburg om voor de mensenrechtencommissie van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa te spreken, dat in een eerder rapport Assange had beschreven als “een politieke gevangene”.

Lees meer »

Stad Antwerpen opent 2e zorghostel voor dak- en thuislozen met drugsverslaving

De stad Antwerpen heeft een 2e zorghostel geopend. In dat zorghostel komen dak- en thuislozen terecht die kampen met verschillende problematieken zoals een zware drugsverslaving. Met deze innovatieve woonvorm wil de stad enerzijds de overlast van dak- en thuislozen in de buurt aanpakken en anderzijds ervoor zorgen dat deze mensen de juiste begeleiding en zorg krijgen.

Lees meer »

Schrijfster Charlotte Van den Broeck in het spoor van uitgestorven Tasmaanse tijger: “Laatste op Europese vasteland zat in de Zoo van Antwerpen”

Een zeereis van veertig dagen had de Tasmaanse tijger erop zitten, toen hij in 1911 arriveerde in de Antwerpse Zoo. Een kwarteeuw later gaf het laatste exemplaar van dit roofbuideldier de geest in een zoo in zijn thuisland, waarna de Tasmaanse tijger uitgroeide tot icoon van de uitgestorven soorten. “Wetenschappers zijn het dier nu aan het klonen, het lijkt wel

Lees meer »

Vooruit Limburg gaat in tegen eigen nationaal bestuur en pleit voor behoud Limburgs provinciebestuur

De Limburgse afdeling van Vooruit is tegen de plannen van de Vlaamse regeringsonderhandelaars om de provinciebesturen af te schaffen. N-VA wil de provinciebesturen in 2029 of 2030 schrappen. CD&V is tegen, maar Vooruit zou daar wel mee akkoord gaan. Alain Yzermans, de voorzitter van Vooruit Limburg, gaat daarmee in tegen het standpunt van nationaal voorzitter Conner Rousseau: "Ons politiek, sociaal,

Lees meer »

Het gemeenterapport van Nieuwpoort: Stad krijgt opvallende facelift, plannen jachthaven onder vuur

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je stad zal leiden. Maar hoe heeft het huidige stadsbestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
The post Het gemeenterapport van Nieuwpoort: Stad krijgt opvallende

Lees meer »