KSA-meisjes Izegem vieren 85-jarig bestaan met tweedaags feest: “Ledenaantal blijft groeien”

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 april vieren de KSA meisjes het 85-jarig bestaan. Ooit begon het als de VKSJ Jeugdburcht, vervolgens gingen ze samen met de Roodkapjes met als naam VKSJ Izegem en uiteindelijk is het KSA-meisjes Izegem geworden. De jeugdbeweging met het rood en koningsblauw uniform.

“We houden een tweedaags feest om ons 85-jarig bestaan te vieren”, opent Frauke Vandenbroucke van KSA meisjes Izegem. “Op vrijdag zullen er foodtrucks aanwezig zijn en openen we een bar. Wat later op de avond zal er ook een dj aanwezig zijn om ook de beentjes nog eens los te gooien of gewoon te genieten van wat muziek. Op zaterdag starten we in de namiddag met een ouder-kindactiviteit – zowel lid als ouders mogen deelnemen aan de zaterdagse activiteit met spelletjes. Hierop volgt een podiumact, gebracht door de leden en enkele KSA sympathisanten. Ook deze dag zijn er foodtrucks aanwezig en zullen er optredens zijn. Special Style is de hoofdact, een ABBA/disco coverband.”

Ontstaan

Het ontstaan van wat we vandaag kennen als de KSA-meisjes Izegem gaat helemaal terug tot het schooljaar 1938-1939. In het lyceum Ave Maria/J. de Pélichy van de zusters van Maria in de Gentsestraat ontstond de jeugdbeweging onder haar eerste naam: VKSJ Jeugdburcht. Zoals je kan zien is dit net voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In het schooljaar 1946-1947, net na WO II, ontstond er een nieuwe jeugdbeweging in de basiskostschool van Ave Maria en dit keer onder de naam Roodkapjes Mandelburcht. Dit werd opgericht door dezelfde zusters die VKSJ Jeugdburcht hadden opgericht, dat daarnaast nog steeds bestond.

“In 1956-1957 onderging VKSJ Jeugdburcht een eerste naamsverandering en ging voortaan door het leven als VKSJ Izegem”, vertelt Frauke. “Pas veel later in 2001-2002 fuseerden de twee jeugdbewegingen VKSJ Izegem en Roodkapjes Mandelburcht tot één jeugdbeweging. Voortaan heette het VKSJ Izegem.”

In 2015 was er alweer een nieuwe naamsverandering: KSA meisjes Izegem, zoals we het vandaag de dag kennen. Ook het logo veranderde uiteraard telkens mee wanneer er een naamsverandering was.

Gedurende lange tijd bleef het ledenaantal stabiel. Tot en met 2001-2002 kon de jeugdbeweging telkens een 70-tal leden noteren. In 2001-2002 was er de fusie van VKSJ Izegem en Roodkapjes Mandelburcht en het jaar erop in 2002-2003 was er een stijging naar 190 leden.

Verbouwingen

“Sindsdien is de jeugdbeweging blijven groeien en vanaf 2017-2018 waren er gemiddeld 300 leden per jaar”, aldus Frauke. Onder leden rekenen we hier telkens de effectieve leden plus de leiding.”

Ondertussen zitten de KSA-meisjes niet meer in het lyceum van Ave Maria, maar in het Lindeschooltje in de Mentenhoekstraat 133. De jongste jaren worden er grote inspanningen geleverd om de lokalen op te waarderen.

“Vanaf 2017 had vzw De Boswachters erfpacht op het gebouw en begonnen we met de start van de verbouwingen van ons lokaal. vzw De Boswachters is de VZW van onze KSA. Ze bestaan uit leidsters, oud-leidsters, ouders en sympathisanten. En wat ze al allemaal bereikt hebben is fenomenaal. In 2019 kwamen er nieuwe toiletten, een nieuw materiaalkot, nieuwe verwarming en een nieuwe keuken en bar. In 2020 kwam er een nieuwe omheining en een nieuwe poort. In 2021 volgde er een nieuw leidingslokaal dat we in 2022 schilderden.”

“Wat vzw De Boswachters bereikt heeft is fenomenaal”

2022 was tevens het jaar waarin de samenwerking met Zorg Izegem startte en het paadje opnieuw geasfalteerd werd. Ook het pluslokaal werd vergroot. “In 2023 zijn we begonnen met de start van de schilderwerken van het middenlokaal en hebben we regenputten geplaatst. De speelkoer achteraan werd opengebroken en er kwam een nieuw en extra groot speelveld achteraan. We plaatsten ook een speel- en toneelheuvel.”

In 2024 tenslotte werden de schilderwerken van het middenlokaal verdergezet en worden alle ramen vervangen door dubbele beglazing. (RV)

De KSA meisjes Izegem houden hun activiteiten elke zaterdag van 14 tot 16 uur.

The post KSA-meisjes Izegem vieren 85-jarig bestaan met tweedaags feest: “Ledenaantal blijft groeien” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook vakantiewoning ‘Wouter’s Home’ in Roeselare: “Goedkoper alternatief”

Ignace Defever van De Bonte Os in Roeselare opent in augustus, op een steenworp van zijn hotel in de Sint-Hubrechtsstraat, vakantiehuis Wouter’s Home. “Hier verblijven is goedkoper dan in het hotel”, aldus Ignace die enkele opmerkelijke objecten onderbracht in de woning waar vier tot tien personen kunnen verblijven.
The post Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Slovaakse premier Fico tijdens eerste publieke verschijning sinds aanslag: “Had Orbán graag vergezeld naar Moskou”

De Slovaakse premier Robert Fico is voor het eerst weer in het openbaar verschenen, 2 maanden nadat hij is neergeschoten. Fico uitte zijn bewondering voor zijn Hongaarse collega Viktor Orbán, die een omstreden ontmoeting had met de Russische president Vladimir Poetin. De premier hield ook een vurig betoog voor conservatieve en tegen progressieve en liberale ideeën.

Lees meer »