Groen licht voor fusie tussen Ruiselede en Wingene: Raad van State verwerpt argumentatie van oppositiepartij Respect

In haar arrest van 28 maart verwerpt de Raad van State, bij monde van kamervoorzitter Jan Clement, voor de tweede maal de vordering van oppositiepartij Respect om de geplande fusie tussen Ruiselede en Wingene te schorsen. Volgens de Raad van State zijn er onvoldoende argumenten om de hoogdringendheid in te roepen en worden eveneens de mogelijke nadelen rond de fusiebeslissing verworpen.

De ‘terechtzitting’ zoals de samenkomst voor de Raad van State formeel wordt genoemd, gebeurde op 15 maart in aanwezigheid van maar liefst zes advocaten: de oppositiepartij Respect en referendum-organisator Stijn De Ram, ook aangeduid als ‘verwerende partij’ werden bijgestaan door advocaat Simon Bekaert uit Tielt. De gemeente Ruiselede schakelde advocaten Bart Martel, Kristof Caluwaert en Quinten Jacobs uit Brussel in en de gemeente Wingene is betrokken als ‘tussenkomende partij’, vertegenwoordigd door advocaat Wim Rasschaert uit Zottegem. Op basis van het advies van eerste auditeur Iris Verheven deed de Raad van State nu uitspraak op 28 maart.

Niet dringend

Dat arrest verwerpt alle argumenten die oppositiepartij Respect en Stijn De Ram aanhaalden, om de fusiebeslissing te schorsen. Volgens de Raad van State is er vooreerst geen sprake van hoogdringendheid in dit dossier, een van de argumenten van de tegenstanders van de fusie. Daarbij werd geargumenteerd dat de geplande fusie een grote strategische en financiële impact heeft en dat de tegenstanders van de fusie een ‘ernstig nadeel’ ondervinden bij gebrek aan een uitspraak vóór de deadline van 1 juni 2024.

Fusie beletten

Volgens de advocaten van de gemeente Ruiselede is het de verzoekers tot een schorsing in essentie alleen maar om te doen om het ontstaan van de fusiegemeente te voorkomen en te beletten dat de verkiezingen voor de fusiegemeente plaatsvinden en voorbereid worden. “De nieuwe gemeente komt echter niet tot stand als gevolg van de bestreden beslissing, maar pas ten gevolge van het samenvoegingsdecreet”, aldus de advocaten.

Bovendien meent het arrest dat de fusie-tegenstanders geen nadeel kunnen aantonen, omdat er vanwege Ruiselede en Wingene voorlopig nog alleen een intentieverklaring tot fusie is, er vandaag enkel een periode van lopende zaken start en het Vlaams parlement uiteindelijk nog het fusiedecreet moet goedkeuren. “Het verband tussen het bestreden fusievoorstel en de nadelen is uit juridisch oogpunt onvoldoende aangetoond”, aldus het arrest. “Samengevat, blijkt dat er niet is voldaan aan de cumulatieve grondvoorwaarde van de spoedeisendheid. Dit volstaat om de vordering in haar geheel te verwerpen.”

Ontgoocheld

In een eerste reactie reageert oppositieraadslid Hannes Gyselbrecht (Respect) ontgoocheld. “Het arrest schuift de hete aardappel eigenlijk door naar het Vlaams parlement dat uiterlijk tegen 8 mei uitspraak zal moeten doen”, zegt Gyselbrecht. “We hebben opnieuw een veldslag verloren, maar nog niet de oorlog.”

The post Groen licht voor fusie tussen Ruiselede en Wingene: Raad van State verwerpt argumentatie van oppositiepartij Respect is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

Meeste bosbranden in twintig jaar in Amazonewoud tijdens eerste zes maanden van 2024

Brazilië heeft in de eerste helft van het jaar 13.489 branden geteld in het Amazonewoud. Het gaat om het hoogste cijfer in twintig jaar. Dat blijkt maandag uit gegevens van satellietbeelden. Het aantal branden in de eerste jaarhelft ligt 61 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar (8.344). Experten wijzen naar onder meer de droogte, die historische proporties aanneemt.

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

En dan ben je plots niet meer zwanger

Een op de tien vrouwen maakt het mee en een op de zes zwangerschappen eindigt ermee: een miskraam of, zoals het vandaag heet, zwangerschapsverlies. Arkasha Keysers weet nu wat er in zo’n geval gebeurt en hoe het voelt: “De vrijheid om er een beetje, maar niet aardverschuivend triest over te zijn, willen we graag claimen.”

Lees meer »