Deel Marktplein wordt tijdelijke Markttuin

De tijdelijke Markttuin in Harelbeke wordt een combinatie van zit- en picknickbanken, een speelzone met speeltoestellen en heel wat groen en bomen die zorgen voor natuurlijke schaduw. De tuin komt er van 15 juni tot half september. Enkele kortparkeerplaatsen sneuvelen.

Na het heraanleggen van het Marktplein in 2022 luisterde Stad Harelbeke actief naar de groeiende roep van haar inwoners en lokale handelaars naar meer groen en beleving in het hart van de stad. “Wij hadden als college en stadsbestuur ook al meerdere keren nagedacht hoe we het Marktplein konden invullen met een andere benadering. We kwamen tot de conclusie dat we het plein groener, gezelliger en levendiger moesten maken”, duidt burgemeester Alain Top (Vooruit). “In een veranderende wereld erkent het stadsbestuur de noodzaak om flexibel te reageren op nieuwe maatschappelijke uitdagingen en noden. Deze innovatieve transformatie is een antwoord op de vraag naar meer natuur en leefbaarheid in stedelijke omgevingen en wil zorgen voor een levendig en aantrekkelijk stadscentrum.”

Parking Markt

“Een deel van het Marktplein groener maken en een Markttuin creëren biedt een kleinschalig antwoord op toenemende temperatuur in stedelijke omgevingen”, zegt schepen van Milieu Tijs Naert (Groen). Voor de wekelijkse markt wordt gekozen voor een uitbreiding op de Vrijdomkaai tijdens de tijdelijke groenopstelling. “Met leuke acties en de nodige bewegwijzering zorgen we ervoor dat bezoekers hun favoriete marktkraam zeker terugvinden.”

Voor de geplande evenementen op het Marktplein wordt een goede oplossing gezocht in combinatie met de nieuwe markttuin. Met het project verdwijnen ook tijdelijk de kortparkeerplaatsen op het Marktplein. “Deze worden deels gerecupereerd aan de overkant van de straat. Ook langs de Vrijdomkaai en op het binnenplein van het Marktplein kan uiteraard nog steeds geparkeerd worden. Vanaf nu willen we dit zeer herkenbaar maken onder de noemer Parking Markt en niet meer Parking Binnenhof”, aldus Alain Top, die alle inwoners uitnodigt om deze unieke Markttuin te komen ervaren en hun mening te geven. “We zijn zeer benieuwd wat de Harelbeekse inwoners van het project vinden en zullen alle inwoners, maar ook toevallige bezoekers, bevragen op verschillende manieren.”

The post Deel Marktplein wordt tijdelijke Markttuin is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Getroffen inwoners tijdens infoavond over overstroming in Voeren: “spoorbrug en autostrade zorgen voor flessenhals in rivier Berwijn”

In Voeren hebben het gemeentebestuur en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gisteren tijdens een infoavond onder meer 5 maatregelen voorgesteld om wateroverlast beter de baas te kunnen in de toekomst. Tijdens de vragenronde hebben een aantal inwoners dan weer zelf hun bezorgdheid aangekaart over de flessenhals in de rivier de Berwijn, die wordt veroorzaakt door een spoorwegbrug en de autostrade E25.

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

Britse stemhokcultuur

Groot-Brittannië trekt naar het stemhokje, wellicht om er zich af te keren van Richi Sunaks beleid en om Labour een historische zege te schenken. Bijgevolg zijn de polling stations dé plek waar de kiezer welgekomen is.

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Tweedehandsverkoop van elektrische auto’s in de eerste helft van dit jaar fors gestegen

De tweedehandsverkoop van elektrische auto’s doet het bijzonder goed. In de eerste helft van dit jaar zijn 87,3 procent meer elektrische tweedehandswagens verkocht dan in de eerste helft van 2023. Dat zegt Traxio, de federatie die de sector van autohandel en -herstel vertegenwoordigt. De Vlaamse premie voor de aankoop van een elektrische wagen zit daar volgens Traxio voor iets tussen.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »