Zó trots op zijn roots dat Karl in de VS rondrijdt met nummerplaat ‘BRUGGE’

“Ik heb nog altijd ‘Brugge in m’n herte’”. Dat is de reden voor uitgeweken Bruggeling Karl Renier om in de Verenigde Staten met de opvallende nummerplaat ‘BRUGGE’ op zijn auto rond te rijden. “Ik woon er graag, maar die Amerikanen kennen toch niet veel van goed eten en drinken. Gelukkig heb ik hier een cafeetje gevonden waar ik een Brugse Zot en een Straffe Hendrik kan bestellen”, zegt Karl.

Uitgeweken Bruggeling Karl Renier (79) steekt niet onder stoelen of banken dat hij trots is op zijn roots. De man rijdt in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en ook wel eens daarbuiten, intussen al twintig jaar rond met ‘BRUGGE’ als nummerplaat op zijn auto, al voor de derde keer een stevige Mercury Grand Marquis. “Waarom ik dat doe? Omdat ik nog altijd ‘Brugge in m’n herte’ heb natuurlijk”, zegt Karl, verwijzend naar de grote hit van de Brugse volkszanger Benny Scott, terwijl hij de hand op het hart legt.

Brugpensioen

We ontmoeten de man terwijl hij bij zijn zus op bezoek is, in de Brugse wijk Christus Koning. Zijn Amerikaanse echtgenote Audrey Renier (88) is er ook bij. “Ik beleefde mijn jonge kinderjaren in Ver-Assebroek. Op mijn zesde verhuisden we met het gezin naar de Sint-Jakobsstraat, in de Brugse binnenstad. Daarna woonden we nog in het Roosdal en de Raamstraat. Mijn vader werkte voor Bruggeman soepen en later voor Blomme Transport, mijn moeder bleef thuis om het huishouden te beredderen”, duikt Karl in zijn Brugse roots. “Ik ben zelf gehuwd in 1966 en ging met mijn eerste vrouw in de Spoorwegstraat in Sint-Michiels wonen. Na mijn legerdienst ging ik bij Blomme Transport aan de slag, net als mijn vader, en later was ik chauffeur bij Interbeton. De werkgever waar ik het langst bij actief was, was CBRT, de toenmalige televisie- en radiofabriek. Maar zoals bekend werden door bezuinigingen in de jaren 90 heel veel mensen op brugpensioen gestuurd. En daar was ik ook bij, op mijn tweeënvijftigste.”

Door het prepensioen had Karl heel wat tijd om te reizen. Hij trok er dan ook geregeld met zijn echtgenote op uit. Zo verbleven ze jarenlang van april tot september in het zuiden van Bretagne, waar ze een caravan hadden staan. Tot daar het noodlot toesloeg. “In 1999 overleed mijn vrouw er als gevolg van een hartaanval, ze was nog maar 55 jaar oud… Dat was voor mij een heel erg zware klap”, vertelt Karl.

Karl Renier bij zijn Mercury Grand Marquis, met zijn bijzonder nummerplaat. © gf

Radio-amateur

Om te begrijpen hoe Karl zijn latere Amerikaanse vrouw Audrey leerde kennen, moeten we terug naar het eind van de jaren 70, de tijd van de opkomst van CB-radio’s. “Ik was zelf ook CB-radio-amateur vanuit Brugge. Dat was erg boeiend, want je kon vlot verbindingen leggen met mensen van overal in de wereld, zo ook in de Verenigde Staten. De CB-radio-amateurs kwamen ook wel eens fysiek samen. In dat verband zijn er er nog Amerikanen in Brugge geweest, net zoals mijn eerste vrouw en ik in 1981 naar Amerika gingen. En dat was dus bij mijn huidige Amerikaanse vrouw en haar toenmalige echtgenoot. We bleven daarna contact houden. Toen mijn vrouw in 1999 overleed, nodigde ze me uit om bij hen terug in Pennsylvania om mijn gedachten wat te verzetten. Door te jagen en te vissen, wat daar erg veel gedaan wordt.”

In 2004 overleed de echtgenoot van Audrey aan longkanker. Karl was er in die periode en keerde daarna enkele keren terug. In 2006 was hij in Brugge voor een knieoperatie, na een val in Amerika. “Internet was toen al goed ingeburgerd en Audrey en ik hadden heel veel contact toen ik in het ziekenhuis lag. Zo zijn we eigenlijk een relatie aangegaan. Ik ben dan bij haar gaan wonen, in het dorpje Strattanville in Pennsylviana, en in 2009 zijn we getrouwd.”

Brugse Zot

“Waar we nu al die jaren al wonen, is er heel mooie natuur – met veel vogels en ook wel beren en herten –, is het veel minder volgebouwd dan hier. Minder leuk is dat die Amerikanen niet veel kennen van lekker eten en drinken. Ik mis bezoekjes aan de zaterdagmarkt in Brugge, waar je kan genieten van de geur van vers brood en nadien een lekkere biertje kunt gaan drinken. Gelukkig heb ik in het plaatsje Lancaster, ook in Pennsylvania, een cafeetje gevonden waar ik Brugse Zot en Straffe Hendrik kan bestellen. Ik moet er wel vier uur voor rijden, maar dat heb ik er voor over.”

The post Zó trots op zijn roots dat Karl in de VS rondrijdt met nummerplaat ‘BRUGGE’ is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap”

Wist je dat… Gistel al zestig jaar verbroedert met het Duitse dorpje Aulendiebach. Volgende maand plant het comité dan ook feest dat vier dagen duurt. “Door de coronacrisis moesten we langer wachten dan normaal om nog eens samen te komen.”
The post Gistel zet zich schrap voor 60 jaar verbroedering met Duitsers: “Dit is pure vriendschap” appeared first on

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

Blonde god met blauw bloed en beeldschoon bikinimodel: Griekse prins Alexios verbergt liefde voor Brooks Nader niet langer

Zij deed in een rood Baywatch-badpak al veel mannen zwijmelen. Nu is ook de kleinzoon van de laatste Griekse koning, petekind van de Britse kroonprins William en de voormalige toyboy van Poppy Delevingne, voor haar gevallen. De begeerlijke Griekse prins Constantijn Alexios (25) en het Amerikaanse model Brooks Nader (27) vormen het nieuwe ‘it-koppel’ in de royalty- en societywereld.

Lees meer »

CD&V en Groen kritisch over aanpassingen meerjarenplan: “Weinig ruimte om te dromen voor volgend stadsbestuur”

De meerjarenplanaanpassing bracht slecht nieuws voor het volgende stadsbestuur in Ieper. Zowel oppositie als meerderheid erkent dat er weinig geld zal zijn voor grote plannen. CD&V suggereert zelfs om het Jan Ypermanpark en de herinrichting van het openluchtzwembad ‘gefaseerd aan te pakken voor meer financiële ruimte’. De Vooruit-schepenen interpreteren dat als uitstel en zaten meteen op hun paard.
The

Lees meer »