“Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen

De ouders en vrienden van ‘Prinses Lara’ werken momenteel aan de ‘Ronde van Lara’. Een vaste bewegwijzerde fietsroute in de Vlaamse Ardennen en omgeving. Lara (3) verloor in juni vorig jaar haar strijd tegen een zeldzame leukemievariant. “We willen alle kinderen met kanker en hun dierbaren een hart onder de riem steken”, zegt papa Pieter Demeulemeester.

Vlaanderen leerde ‘Prinses Lara’ kennen tijdens de Ronde van Vlaanderen van 2022. ‘Vlaanderens Mooiste’ kleurde toen roze om de toen tweejarige Lara en haar familie uit Nokere moed te geven. Het dochtertje van mama Nele en papa Pieter had in maart de diagnose gekregen van de zeldzame en moeilijk te behandelen leukemievariant AML. Ook tijdens de Ronde van Vlaanderen vorig jaar stonden supporters met roze ballonnen rijen dik langs het parcours.

Roze peloton

Papa Pieter fietste toen ook de ‘Ronde voor wielertoeristen’ op zaterdag, samen met het roze peloton, om zijn dochtertje een hart onder de riem te steken. Vlaanderen leefde massaal met ‘ballonnenmeisje’ Lara mee. Hoop kwam er in november toen bleek dat Lara’s bloedwaarden beter waren. Maar amper een maand later kwam het harde verdict dat Lara was hervallen. Na een moedige strijd van 15 maanden overleed Lara op 1 juni vorig jaar. Op 10 juni namen honderden mensen afscheid van ‘Prinses Lara’ tijdens een indrukwekkende plechtigheid in het kasteelpark Casier in Nokere.

Blijvende aandacht

De ‘Ronde van Lara’ is een route die op het getouw gezet werd tijdens haar strijd, om symbolisch Lara en alle lotgenoten te steunen en om het Kinderkankerfonds blijvend in de aandacht te brengen. “Een route langs een gedeelte van het parcours van de Ronde van Vlaanderen, maar ook doorheen de thuisgemeente Anzegem van papa Pieter Demeulemeester en langs de huidige woning van het gezin in Nokere”, aldus Thijs D’Haene.

“We kregen ook de steun van het Kinderkankerfonds”

Op 28 juni kwam Thijs D’Haene de plannen voor de ‘Ronde van Lara’ uitleggen aan het college van burgemeester en schepenen. Hij vroeg de toestemming om de route doorheen de gemeente te laten lopen en deze met vaste bewegwijzering te markeren, financiële en logistieke ondersteuning bij het plaatsen van de bewegwijzering, het drukken en verspreiden van folders en promo van de route via de diensten Toerisme en Sport en de toestemming om een toeristische trekpleister langsheen de route te ‘markeren’ als zone van bezinning en zone om tot rust te komen.

Ronde van Lara

Samen met vrienden werken de ouders van Lara nu aan een vaste bewegwijzerde fietsroute, die de ‘Ronde van Lara’ zal worden gedoopt. “In juni 2022 organiseerden vrienden de fietstocht de ‘Ronde van Lara’. Dat was een heel mooie dag. Een dag ook die ons heel veel warmte en hoop bracht”, vertelt papa Pieter. “Velen opperden het idee om af en toe een fietstocht te organiseren. Die dag werd het zaadje geplant om een vaste bewegwijzerde fietsroute uit te werken. Toen Lara gestorven was, hebben we de krachten gebundeld om dat plan ook effectief te realiseren. We kregen daarbij ook de steun van het Kinderkankerfonds. Het moest zeker een vaste fietsroute worden omdat we de ‘Ronde van Lara’ zichtbaar in het straatbeeld willen. Niet alleen voor Lara, maar zeker ook als steun voor alle kindjes met kanker.”

Roze ballonnen

Intussen is een route van 65 kilometer uitgetekend die door Anzegem, Avelgem, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Wortegem-Petegem en Kruisem slingert. “Op Kluisbergen na hebben momenteel al alle gemeenten hun toestemming gegeven. De provincie Oost-Vlaanderen geeft goedkeuring om de bordjes van de fietsroute op de palen van de fietsknooppunten aan te brengen. De route heeft raakpunten met het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Het zien van al die roze ballonnen tijdens de Ronde was aanvankelijk wel confronterend, maar tegelijkertijd toch ook iets speciaals. Dat geeft een warm gevoel en zal altijd zo blijven”, rondt Pieter af.

“Mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven”

“Het initiatief om een bewegwijzerde route te realiseren, kunnen wij alleen maar ondersteunen”, reageert Katrien Waelput, coördinator van het Kinderkankerfonds. “We kennen Lara en haar familie natuurlijk al een hele tijd. Het is heel mooi om te zien hoe een positieve wending aan de verloren strijd van Lara wordt gegeven.” Op donderdag 28 maart was er overleg met het gemeentebestuur van Kluisbergen om hen als laatste van de zeven gemeenten, waar de ‘Ronde van Lara’ zou passeren, te overtuigen om het licht op groen te zetten.

The post “Steun voor kinderen met kanker”: Lara krijgt eigen ronde op parcours van Ronde van Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op

Op 8 en 9 juni organiseerde Fred Verhaeghe de vijfde editie van de Hello Fred boekettenactie in Waregem. Met de opbrengst ervan wil hij onderzoek naar neurologische ziekten helpen financieren.
The post Hello Fred bloemenactie in Waregem levert 19.527 euro op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

“Er werden rare, gevaarlijke spelletjes gespeeld op de set”: gerestaureerde versie van ‘Spoorloos’ opnieuw te zien in de bioscoop

“De griezeligste film die ik ooit heb gezien.” Zo bestempelde grootmeester Stanley Kubrick de Nederlandse film ‘Spoorloos’ met onder meer Gene Bervoets (68) in de hoofdrol. Een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1988 is opnieuw te zien in de zalen. Voor de Volkskrant een goede reden om de hoofdrolspelers opnieuw samen te brengen voor een dubbelinterview. “Wat daar gebeurde

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »