Oostendse luchthaven vandaag weer open: meteen volle bak met start paasvakantie

Na een periode van acht weken van intensieve werkzaamheden aan de start- en taxibanen, heropent Luchthaven Oostende-Brugge vrijdag opnieuw de deuren voor vliegverkeer en voor passagiers. TUI fly neemt meteen een stevige start. De luchtvaartmaatschappij voert vrijdag al meteen vluchten uit naar Tenerife, Gran Canaria, Mallorca, Alicante en Malaga.

Het was enkele weken bijzonder stil rond de Oostendse luchthaven. Er werd dan wel volop doorgewerkt om de startbaan zo snel mogelijk klaar te krijgen, er was geen enkel vliegtuig dat kon landen of vertrekken vanop de luchthaven. De werken werden uitgevoerd in opdracht van de Luchthavenontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) en waren noodzakelijk om veilig vliegverkeer in de toekomst te blijven garanderen. “De luchthaven is een belangrijke toegangspoort voor Vlaanderen en een essentiële knoop in het multimodale goederennetwerk. Een grondige renovatie drong zich op om te voorkomen dat de baan op termijn onveilig zou worden en was ook nodig om aan Europese regelgeving te kunnen blijven voldoen. Met het einde van de werken verzekeren we de toekomst van de luchthaven”, zegt Bruno De Saegher, voorzitter LOM Vlaanderen.

50.000 ton asfalt

De start- en landingsbaan, die 3.200 meter lang is en 45 meter breed, kreeg de afgelopen weken een grondige renovatie. Daarvoor werd eerst de bestaande verharding verwijderd. In totaal ging het om 50.000 ton asfalt en 15.000 ton beton. Dat materiaal wordt volledig gerecycleerd. Voor de nieuwe verharding werd in totaal 70.000 ton asfalt gegoten, waarvan de helft afkomstig is van de gerecycleerde oude verharding. Daarnaast werden de taxiwegen verbreed van 20 naar 23 meter, werden 1.280 nieuwe LED-lampen geïnstalleerd en werd 5.000 meter aan nieuwe goten en 1.500 meter aan nieuwe riolering geplaatst. Tot slot werd het turnpad 28 meter breder gemaakt. Dat is de zone aan het einde van de startbaan, waar vliegtuigen 180 graden kunnen draaien om vervolgens op te stijgen. Daardoor kunnen de B747-400- en de B777-300ER-toestellen die op de Oostendse luchthaven taxiën, met een grotere draaicirkel draaien. Zo is er minder motorkracht nodig en wordt er minder geluid en uitstoot geproduceerd. Deze laatste aanpassing is, net zoals het verbreden van de taxiwegen, noodzakelijk om te voldoen aan de EASA-regelgeving (Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart). De LOM Vlaanderen maakte 17 miljoen euro vrij voor de werken.

Eerst voor fietsers

De werken werden uitgevoerd in een zo kort mogelijke periode. “Dankzij een efficiënte samenwerking met de LOM Vlaanderen en de aannemer minimaliseerden we de impact op passagiers en vrachtactiviteiten tijdens de sluiting. Nadat de laatste inspecties deze week werden uitgevoerd, zal de luchthaven terug opengaan voor reizigers op vrijdag. We kijken ernaar uit om onze passagiers en andere klanten opnieuw te verwelkomen”, zegt Eric Dumas, CEO Luchthaven Oostende-Brugge.

Zondag werd de vernieuwde landingsbaan al ingefietst door mensen die op de luchthaven werken en hun families. © foto DOM/Patrick Vanhopplinus

Zaterdag werd de vernieuwde start- en landingbaan op de Oostendse luchthaven al ingereden door… fietsers. Familieleden van mensen die voor de luchthaven of voor een bedrijf actief op de luchthaven werkten, kregen die unieke eer. “Dit is iets wat je misschien een keer in je leven kan doen”, was er te horen. Maar vrijdag is het weer tijd voor het echte werk. Dan gaat de luchthaven weer open voor vliegverkeer en voor de pasagiers. TUI lanceert direct het zomeraanbod, met maar liefst v14 bestemmingen waar reizigers uit kunnen kiezen. De heropening van de luchthaven valt samen met het begin van de paasvakantie en het belooft dus meteen een drukke bedoening te worden.

“Goed gewerkt ondanks acht weken luchthavensluiting”

Niet alleen TUI vliegt er meteen in, ook Jan Vercruysse van restaurant Belair kijkt er naar uit om opnieuw passagiers te verwelkomen. Hij deed heel wat moeite om tijdens de sluiting extra klanten te lokken naar zijn restaurant met zicht op de tarmac. Die inspanningen hebben zeker geloond.

“We konden onze concessie blijven betalen en ook het personeel kon tijdens de werken blijven werken. Dat was onder meer mogelijk door ons Ensormenu, dat in de smaak valt. We zagen ook veel nieuwsgierigen die iets kwamen eten en ondertussen naar de werkzaamheden kwamen kijken. We konden tenslotte ook rekenen op onze vaste klanten, die zelfs extra veel langsgekomen zijn. De gratis parkeerkaarten waren voor veel mensen een positief element om naar hier te komen”, licht de uitbater toe.

Vanaf vrijdag is het opnieuw volle bak voor het personeel hier. “Er zullen opnieuw meer pieken zijn als er vluchten vertrekken. Dat wordt weer wennen, maar we zijn blij dat we deze periode op deze manier konden overbruggen. Onze reputatie als familierestaurant dat elke dag open is, heeft ervoor gezorgd dat we het hoofd boven water konden houden.”

The post Oostendse luchthaven vandaag weer open: meteen volle bak met start paasvakantie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Alpe­cin-Deceuninck-manager Philip Roodhooft stelt gerust na val Philipsen: “Hij heeft niks gebroken”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »