Ontdekking van beschermde watervleermuizen kunnen werken Gaverbeek vertragen: “Moeten beide kunnen verzoenen”

In de ondergrondse kokers van de Gaverbeek is er een kraamkolonie van de beschermde watervleermuis aangetroffen. Daardoor lijken de werken nu vertraging op te lopen.

Eind 2018 deden de stad Harelbeke, Intercommunale Leiedal en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hun plannen uit de doeken om de Gaverbeek terug zichtbaar te maken vanaf het provinciale domein De Gavers tot de Collegewijk in Harelbeke. Nu blijkt dat er een kraamkolonie watervleermuizen, een beschermde soort, is aangetroffen in de ondergrondse kokers van de Gaverbeek.

Verzoening

“Bij onderzoeken in die kokers hebben we inderdaad ontdekt dat er een toch wel indrukwekkende kolonie met meer dan 50 watervleermuizen aanwezig was”, legt schepen voor Stadskernvernieuwing en Mileu Tijs Naert (Groen) uit. “We weten niet hoe lang ze er al zitten, maar dat kan al lang zijn. Bovendien is het niet uitgesloten dat ze op een later moment nog eens terugkomen, want dergelijke kraamkolonies verplaatsen zich naargelang het seizoen.”

Wat wil dat nu zeggen? “Het is heel tof dat we zo’n diersoort aantreffen in Harelbeke, vooral in die getale. De watervleesmuis is niet per se zeldzaam, maar wel beschermd. Ze speelt trouwens ook een belangrijke rol in het ecosysteem, gezien watervleermuizen bepaalde insecten, zoals muggen, eten. Nu rijst wel de vraag hoe we dit gaan aanpakken. We moeten de ecologische argumenten weten te verzoenen met de originele plannen.”

Een exacte timing kan Naert niet meegeven. Er loopt immers ook nog een archeologisch onderzoek omdat er in de buurt artefacten uit de Romeinse tijd gevonden zijn. Verdere opvolging samen met de Vlaamse Milieumaatschappij zal dat moeten uitwijzen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou het project klaar moeten zijn eind dit jaar.

The post Ontdekking van beschermde watervleermuizen kunnen werken Gaverbeek vertragen: “Moeten beide kunnen verzoenen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zit Biden binnenkort zonder centen? Donoren houden vinger op de knip

De oprichter van Netflix. Een erfgename van de Walmart-supermarktketen. Een kleindochter van Disney. Een ex-directeur van Google. De voormalige topman van de National Football League. Allemaal zijn ze prominente donoren die miljoenen aan de campagne van Joe Biden geven. Maar nu dreigen ze ermee de geldstroom te laten opdrogen, als Biden niet uit de presidentsrace stapt. Of hoe er nóg

Lees meer »

Juf Hilde zwaait na 38 jaar af

Hilde Deweer (62) gaat met pensioen na een liefdevolle carrière als kleuterjuf in de peuterklas in de stedelijke basisschool Guido Gezelle in Waregem, waar veel Waregemse kinderen hun eerste schoolpasjes hebben gezet.
The post Juf Hilde zwaait na 38 jaar af appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

De vraag van vandaag: zet extreemrechts in Frankrijk voorlopige zege om in definitieve winst? Politie op scherp uit vrees voor rellen

Kan het extreemrechtse Rassemblement National (RN) de voorlopige verkiezingszege van de eerste ronde omzetten in definitieve winst? Het is dé vraag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen die vandaag/zondag plaatsvindt. Daarnaast is het vooral afwachten of de verkiezingsresultaten tot rellen zullen leiden in Frankrijk. Zo’n 30.000 politieagenten en gendarmes zijn gemobiliseerd “om ervoor te zorgen dat ultralinks of

Lees meer »

Kind gestoken door Aziatische hoornaar in speelhuisje: Vlaams Bijeninstituut roept ouders op om extra voorzichtig te zijn

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »