Mooie cijfers en veel plannen bij haven van Oostende: mogelijke uitbreiding havengebied aan Oostelijke strekdam

Haven Oostende blikt tevreden terug op 2023, het jaar waarin ze een eigen, stuwadoorsbedrijf oprichtte en het eerste roroschip aanmeerde. “Een passagierstrafiek zou mooi zijn, maar er is nog geen witte rook”, luidt het.

Haven Oostende mag trots zijn op de cijfers van 2023: een toegevoegde waarde van 1,2 miljoen, een winst van 2,1 miljoen euro en een paar dochterondernemingen, waarvan OSSCO het recentste. Het stuwadoorsbedrijf doet laad- en losactiviteiten in het havengebied zelf. Een service die naar verluidt door de klanten erg gewaardeerd wordt. Ook met de eigen REBO-terminal blijft de haven van Oostende actief meespelen.

“Het is een strategie om deel te nemen aan de logistieke en maritieme keten om zo aan klanten een volledige service te kunnen aanbieden”, duidt havenschepen Charlotte Verkeyn (N-VA). CEO Dirk Declerck vult aan: “We willen werkgelegenheid creëren. We trokken sinds 2019 al vijftien nieuwe bedrijven aan waarvan er tien operationeel zijn. Die zijn samen goed zijn voor 407 bijkomende jobs. Tegen 2026 zijn er 850 nieuwe jobs.”

Grote spelers zijn daar de geplande zalmfabriek met 200 jobs en plasticverwerker Appi met 110 jobs.

Wereldtop

“We zijn geen wereldhaven, maar we kunnen wel top zijn in een bepaalde sector. Daarom richten ons op cruises en roro, visserij, blauwe en circulaire economie en lift-on lift-off”, zegt Dirk Declerck over de keuze voor de nichemarkten.

Het offshore-center van Elia is een van de toekomstprojecten. De bouw start dit najaar en het zal voor de haven weer vijftig jobs opleveren. “Vorig jaar bouwden we een nieuwe loods en ook aan het Vlotdok bouwen we dit jaar een nieuwe loods. Investeringen die mogelijk zijn omdat er winst gemaakt wordt en we dit opnieuw investeren in de haven.”

Bij de haven kijken ze ook vooruit naar een mogelijke ontwikkeling van de zone aan de Oostelijke strekdam. Daar zouden nieuwe kaaien kunnen komen. Het zal Vlaanderen zijn die zo’n investering zal moeten dragen.

Auto’s

In december startte een nieuwe ‘roll on roll off’-verbinding met het Verenigd Koninkrijk waarbij auto’s verscheept worden. Dat is zichtbaar op de kaaien waar honderden wagens geparkeerd staan. “Elke twee weken vertrekt zo’n schip vanuit Oostende. Het zorgt voor tewerkstelling van 65 dokwerkers”, luidt het.

Bij de haven van Oostende heroriënteerde men de REBO terminal: voorheen werden daar windmolens en onderdelen van gemaakt en gestockeerd. Tot 2027 ligt de activiteit stil omdat er geen nieuwe windturbineparken worden gebouwd. “De terminal vormden we om tot en polyvalente zwaarlastterminal. Nu worden daar opslagtanks gebouwd die later dit jaar getransporteerd worden naar Antwerpen”, zegt Declerck.

Passagiers

Haven Oostende blijft autonoom. “We werken uiteraard wel samen met de andere havens om klanten te bedienen, maar we zijn niet van plan om op een gestructureerde manier samen te werken”, zegt Charlotte Verkeyn.

Over de passagierstrafiek zegt de schepen nog het volgende: “We zoeken al lang een vaste lijn en dat is nog altijd niet gelukt want de markt is heel moeilijk. Het is niet afgerond en hopelijk kunnen we daar op termijn nog zaken aankondigen.”

The post Mooie cijfers en veel plannen bij haven van Oostende: mogelijke uitbreiding havengebied aan Oostelijke strekdam is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap”

De passie voor het koken bracht Melanie De Coninck en Griet Opsommer samen. Het resulteerde in een foodtruck en een zomerbar die deze zomer de deuren opent in de Kruisbierboomstraat 9 in Beselare, vanaf vrijdag 5 juli.
The post De Madams openen hun gezellige tuinbar in Beselare: “Genieten in mooie omgeving, met leuk gezelschap” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland: vier Belgische grootbanken komen met ‘Wero’. Wat kan je ermee?

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »