12.000 West-Vlamingen zijn geen baas over eigen centen, Steunpunt Bewindvoering biedt hulp

Het aantal West-Vlamingen dat niet meer zelfstandig voor zichzelf of zijn goederen kan zorgen, zit in stijgende lijn. Bij de vredegerechten lopen 12.000 dossiers over bewindvoering, 2.000 meer dan twee jaar geleden. Het Steunpunt Bewindvoering kan familiale bewindvoerders op weg helpen om alle papierwerk in orde te krijgen. “Zonder het Steunpunt had ik het al lang opgegeven”, getuigt Jan Verschelde.

Wie door medische of andere redenen niet meer in staat is om bijvoorbeeld zijn eigen financiën te beheren, kan een bewindvoerder krijgen. Die neemt dan de nodige beslissingen in plaats van, of samen met, de onder bewind gestelde persoon. Alles gebeurt onder controle van de vrederechter. Vaak wordt een gespecialiseerde advocaat aangesteld als bewindvoerder, maar ook een familielid kan dit doen.

In West-Vlaanderen stijgt het aantal dossiers rond bewindvoering sterk. In twee jaar tijd zijn er maar liefst 2.000 bijgekomen.

Momenteel staan 12.000 West-Vlamingen onder bewindvoering. Een van hen is Jasmijn, de 35-jarige dochter van Jan Verschelde (63) uit Aartrijke bij Zedelgem. “Jasmijn kwam drie maanden te vroeg op de wereld en woog amper 800 gram bij haar geboorte”, vertelt Jan. “Ze kampte met allerlei medische problemen en liep bovendien nog een hardnekkige ziekenhuisbacterie op. Ze zweefde maandenlang tussen leven en dood. Het was een wonder toen mijn vrouw en ik haar eindelijk mee naar huis konden nemen.”

Verplicht

Jarenlang bleef zijn vrouw Mia thuis om voor Jasmijn te zorgen, maar toen zij in 1999 overleed na een lange strijd tegen kanker, stond Jan voor een moeilijke keuze. “In samenspraak met de dokter is beslist dat Jasmijn in een instelling zou gaan wonen. Ze is ondertussen 35, maar zit mentaal op het niveau van het eerste leerjaar. Haar eten moet gesneden worden, ze heeft hulp nodig voor de dagelijkse verzorging. Zelfstandig leven gaat niet.”

Jasmijn krijgt elke maand wel een uitkering. En daar knelt het schoentje. “Zij kan dat geld natuurlijk niet zelf beheren. Zo’n drie jaar geleden besliste Europa dat mensen als Jasmijn verplicht een bewindvoerder moeten krijgen. De vrederechter vroeg mij of ik dat zag zitten. Ik wist totaal niet wat het inhield, maar voor mijn kind zou ik alles doen. En dus zei ik ja. Maar al snel botste ik op een administratieve muur”, zegt Jan.

Een bewindvoerder moet namelijk elk jaar een financieel verslag indienen, vergelijkbaar met een jaarrapport voor ondernemingen. Alle inkomsten en alle uitgaven moeten er in detail op staan. “Een nieuwe broek voor Jasmijn, haar kinesist, een doktersbezoek, noem maar op. Elk jaar was het een heel gedoe om dat in orde te krijgen, keer op keer werd het afgekeurd. Ik zat met mijn handen in het haar, tot ik ben beginnen googelen en via via bij het Steunpunt Bewindvoering terechtkwam.”

Dat Steunpunt is een West-Vlaams initiatief, ontstaan in 2022 vanuit een samenwerking tussen de balie West-Vlaanderen, de vredegerechten en de zorgsector. Iedereen die vragen heeft over bewindvoering kan er terecht. Het initiatief is ondertussen uitgebreid naar Antwerpen, Leuven en Oost-Vlaanderen.

Drijvende kracht achter het Steunpunt is griffier Eveline Vandamme. “Het was een verademing toen ik Eveline aan de lijn kreeg. Eindelijk iemand die de telefoon opneemt, die luistert en helpt. Geen onbegrijpelijke website waar je aan je lot wordt overgelaten, maar een mens. Zij heeft me stapje voor stapje uitgelegd hoe ik alles moest aanpakken, tot mijn verslag in orde was. Zonder haar had ik het al lang opgegeven. Aan alle andere familiale bewindvoerders die door het bos de bomen niet meer zien: neem contact op met het Steunpunt”, raadt Jan aan.

51 meldingen

“Wij zijn in eerste instantie bereikbaar via de website maar als het via de digitale weg niet lukt, kunnen wij ook telefonisch contact opnemen”, zegt Eveline Vandamme van het Steunpunt. “Voor ons is het leerrijk om te zien welke concrete problemen men ervaart bij het invullen van het verslag. Die kennis helpt ons om kwalitatieve opleidingen aan te bieden en aanbevelingen te doen.”

Het Steunpunt kreeg vorig jaar 253 informatievragen, ontving 51 meldingen en zag ruim 22.000 unieke bezoekers naar de website surfen, een duidelijke indicatie dat er nood is aan één centraal infopunt. Toch krijgt het Steunpunt momenteel geen structurele financiering vanuit de overheid. Bovendien krijgt het ook amper gehoor voor een aantal schijnbaar eenvoudig op te lossen problemen. “Zo kunnen familiale bewindvoerders, zoals Jan, niet als bewindvoerder inloggen bij digitale overheidsdiensten terwijl advocaten dat wel kunnen. Mensen als Jan moeten alles op papier blijven doen, wat tot grote frustratie leidt”, zegt Jorn Dangreau, woordvoerder van het Steunpunt en zelf vrederechter in Torhout.

Uitgelegd

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering is een vorm van wettelijke bescherming voor mensen die niet meer voor zichzelf of hun goederen kunnen zorgen. Onder het toeziend oog van de vrederechter wordt dan een bewindvoerder aangesteld om dit in hun plaats te doen.

Wie komt in aanmerking?

Van zodra de gezondheidstoestand van een persoon een impact heeft op het waarnemen van de eigen belangen, kan bewindvoering worden voorzien. Denk aan mensen met aangeboren of opgelopen hersenschade of aan mensen met dementie.

Wat doet het Steunpunt?

Het Steunpunt is een samenwerking tussen de advocatuur, de vredegerechten en de zorgsector. Het is een kenniscentrum waar iedereen terechtkan met vragen, klachten en suggesties over bewindvoering.

Meer info: www.steunpuntbewindvoering.be.

The post 12.000 West-Vlamingen zijn geen baas over eigen centen, Steunpunt Bewindvoering biedt hulp is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Florien Masscheleyn is nieuwe kinderburgemeester in Blankenberge

Op 14 oktober vond in het stadhuis de installatie van de Kindergemeenteraad 2024-2025 plaats. De groep bestaat uit leden van vorig jaar die doorschuiven naar het 5e en 6e leerjaar en nieuw verkozen leden uit het 4e leerjaar van alle basisscholen van Blankenberge. De kindergemeenteraad telt dit jaar 16 leden.
The post Florien Masscheleyn is nieuwe kinderburgemeester in Blankenberge

Lees meer »

Zo stemde Ieper: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Ieper trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Ieper.
The post Zo stemde Ieper: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Deze Gistelnaars zorgen voor een fleurige stad

In zaal Zomerloos werden de winnaars van de bebloemingswedstrijd gevierd. Het stadsbestuur eert hen voor “hun prachtige bijdragen aan de groene en bloeiende omgeving”. In de categorie ‘Bedrijven/Hoeve’ ging de prijs naar Dirk Verhelst van feestzaal Koolaerdhof (Steenbakkersstraat). Ronny Keters en Mireille Couvreur (Tulpenlaan) wonnen de ‘Natuurlijke tuin’ en Conny Vanborm (Dorpsstraat) had de mooiste
The post Deze Gistelnaars

Lees meer »

Opnieuw lange solo voor Tadej Pogacar, Evenepoel lijkt op weg naar tweede plaats

Vandaag wordt met de Ronde van Lombardije het vijfde en laatste wielermonument van het seizoen afgewerkt. Na een aanval op 48 kilometer van de meet, lijkt wereldkampioen Tadej Pogacar op weg naar een nieuwe overwinning. Evenepoel kreeg het gezelschap van Mas en Van Eetvelt in de achtervolging, maar die liet hij in de afdaling achter. Kan onze landgenoot zijn tweede

Lees meer »

Pablo Annys: “Ik hoop dat er voor 15 uur nog veel jongeren gaan stemmen. De opkomst is voorlopig bedroevend laag”

Pablo Annys, lijsttrekker bij Vooruit, heeft deze ochtend gestemd in het kiesbureau in het Sint-Lodewijkscollege in de Magdalenastraat in Sint-Andries: “Mijn vrouw Vanessa is er bijzitter. Voor de eerste keer! Ik heb haar een zoen gegeven, dat mag toch?”
The post Pablo Annys: “Ik hoop dat er voor 15 uur nog veel jongeren gaan stemmen. De opkomst is voorlopig

Lees meer »

Sonic City line-up compleet

Met de drie nieuwe aanwinsten Actress, Steve Gunn en Real Farmer is de affiche van Sonic City compleet en kan het aftellen naar november nu echt beginnen.
The post Sonic City line-up compleet appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ze roven volledige vijvers leeg als ze kunnen”: otters hebben het op dure kois van visliefhebbers gemunt

Een buurt in de Engelse gemeente Ulverston wordt al enkele weken geteisterd door dieven die het op de vissen in de bewoners hun vijvertjes hebben gemunt. De beveiligingscamera van Nigel Cooper (61) kon vorige week een van de daders filmen: een otter. Het goede nieuws is dat de dieven ontmaskerd zijn, maar het slechte nieuws is dat de buurtbewoners weinig

Lees meer »

Het zangtalent ontbrak, nu is hij écht uitgezongen: Eikeltje wordt ontmaskerd en moet ‘The Masked Singer’ verlaten

Zingen was niet z’n sterkste punt en dus moest Eikeltje vrijdagavond ‘The Masked Singer’ verlaten. De speurders zetten hun geld op Piet Huysentruyt en Stefaan Degand, maar in het pak school een BV waar de speurders niet aan dachten. Maakten eveneens indruk in de vierde aflevering: het nieuwe figuurtje Labradoodle en de ‘valse’ poep van Zebra. Let op: hier volgen

Lees meer »

Aartsbisdom van Los Angeles betaalt 880 miljoen dollar aan misbruikslachtoffers

Het aartsbisdom Los Angeles heeft ermee ingestemd honderden miljoenen dollars te betalen aan slachtoffers van seksueel misbruik door geestelijken. Ze kwam een ??schikking overeen van in totaal 880 miljoen dollar (ongeveer 811 miljoen euro) met 1.353 eisers die de katholieke kerk beschuldigden van kindermisbruik. Dat laten de advocaten van beide partijen weten.

Lees meer »