Ontdek in Yper Museum de vunzige middeleeuwen met Wouter ‘Adrianus’ Deprez

Vanaf zaterdag 30 maart tot zondag 1 december loopt in het Yper Museum de tentoonstelling ‘Vrolijk, Vrij en Vunzig. De Middeleeuwen, een veelzijdige ontdekking’. De middeleeuwen worden vaak geassocieerd met geweld en miserie, maar eigenlijk was het een tijd vol vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten.

“Met deze tentoonstelling willen we die verhalen brengen en objecten tonen die je niet verwacht over de middeleeuwen tussen 1200 en 1500”, vertelt Hannelore Franck, wetenschappelijk medewerker Yper Museum. “De tentoonstelling belicht de vrolijke en kleurrijke kant van de middeleeuwen, een periode die blijft verrassen. Om dit verhaal te vertellen, ondergaat de Koninklijke Zaal in de Lakenhallen een complete metamorfose. Als bezoeker treed je via de stadspoort de kleurrijke, middeleeuwse stad binnen. Door de levendige scenografie, ontworpen door ideeën- en vormgevingsstudio Exponanza, ervaar je de vrolijke, vrije en vunzige middeleeuwen alsof je er zelf bij was.”

Zeven thema’s

“Het tentoonstellingsparcours is onderverdeeld in zeven thema’s die dieper ingaan op verschillende aspecten van het leven in de middeleeuwse stad. Ieperling Adrianus, tot leven gebracht door Wouter Deprez, begeleidt bezoekers via een audiotour doorheen zijn stad. Winkel op het marktplein en spring binnen in de herberg. Breng een bezoek aan de apotheek, loop binnen in het stadhuis, ga langs bij de waarzegger en zeg een schietgebedje op in de kapel.”

Met een glimlach

“Schaterlachen bij de apotheek en gieren met een falluskruik. Met Adrianus, de alias van Wouter Deprez, ontdek je de middeleeuwen met een glimlach. Hij schreef zelf de audiotour en sprak hem ook in. Dat Deprez een bijzondere interesse heeft voor de middeleeuwen is geen geheim. In zijn bekende humoristische stijl neemt hij de bezoeker meer door de middeleeuwse stad. Met Wouter Deprez in je oor, komen de middeleeuwen helemaal tot leven.” (EG)

Info: www.ypermuseum.be/vrolijkvrijvunzig.

The post Ontdek in Yper Museum de vunzige middeleeuwen met Wouter ‘Adrianus’ Deprez is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

Kleinzoon van oprichter Van Hool vangt bot bij de rechter: Zuid-Afrikaans bedrijf mag trailerdivisie overnemen

Slecht nieuws voor Marc Van Hool, kleinzoon van de oprichter van de failliete busbouwer Van Hool. Hij zal de trailerdivisie van het bedrijf van zijn grootvader Bernard niet kunnen overnemen. Het derdenverzet dat hij met een investeringsfonds instelde tegen de curatoren van de failliete busbouwer is onontvankelijk verklaard, meldt de Antwerpse ondernemingsrechtbank maandag.

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »