Léo en Felix (10) zijn politieagent voor een dag in Komen: “Geen enkele boete uitgeschreven”

Afgelopen week verschenen twee gloednieuwe en bijzondere politieagenten in het straatbeeld. De 10-jarige Léo en Felix namen post aan de schoolpoorten in het kader van de actie ‘Politieagent voor een dag’. Het initiatief kwam uit van de kindergemeenteraad.

Verkeersveiligheid, vooral dan die van de schoolgaande jeugd, is en blijft een gevoelig onderwerp. Bijna dagelijks halen dramatische berichten de pers, waarbij leerlingen betrokken raken bij ongevallen.

“Het is een onderwerp dat erg leeft bij de kinderen”, verduidelijkt Laurie Callemein. Ze overziet de werking van de kindergemeenteraad en daarin werd beslist concrete stappen te zetten. “De kinderen werkten rond het thema van verkeersveiligheid en ze kwamen tot de vaststelling dat sensibiliseren nog steeds de beste methode is. Ze vreesden ook dat een politieagent in uniform misschien een net iets te streng imago had. Zo wordt de link tussen politie en ‘boetes uitdelen’ nog altijd veel te snel gelegd. Daarop werd besloten om twee leden van de kindergemeenteraad als politieagent uit te dossen en hen op pad te sturen.”

Geen enkele boete

Vergezeld van vier echte agenten vatten ze post aan de schoolpoorten van het Sint-Henri Instituut. Daar spraken ze hun leeftijdsgenootjes aan over zaken zoals zichtbaar zijn, goed kijken als je oversteekt en zelfs degelijke fietsverlichting. Het initiatief leek alvast geen slag in de wind te zijn want de kinderen luisterden wel degelijk naar de adviezen van hun leeftijdsgenoten in uniform. En ook voor de politie was het een mooie zet want die dag werd geen enkele boete uitgeschreven. Zo zag de jeugd ook dat de voornaamste rol van de politie nog steeds het voorkomen van leed is en niet het bestraffen van iedere misstap.”

Met papa op stap

Voor een van de kinderagenten was het overigens een dubbel bijzondere ervaring. Léo Lepercq mocht immers met zijn eigen papa op stap, inspecteur Lepercq. Hoewel de jongeman het een leuke voormiddag vond, lijkt hij niet meteen geneigd in de voetstappen van zijn papa te treden. “Het zijn vaak lange en moeilijke uren die je moet werken en je komt toch ook met heel wat gemene mensen in contact. Dat vind ik niet zo fijn.”

The post Léo en Felix (10) zijn politieagent voor een dag in Komen: “Geen enkele boete uitgeschreven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

KIJK. “Als je ouders je niet willen, neem ik je wel mee”: opmerkelijke ontmoeting tussen Donald Trump en jonge fan gaat viraal

Op sociale media gaan beelden viraal van een opvallende ontmoeting tussen voormalig president Donald Trump en een jonge fan. De jongen had zich als Trump verkleed en raakte tot tranen toe bewogen toen hij zijn idool zag. De ex-president probeerde het kind op te vrolijken en gaf hem plots wat “zakgeld”. Vervolgens grapte hij dat hij de kleine dubbelganger wel

Lees meer »

Stad roept op: “Laat ons weten als je hondenpoep ziet op openbaar domein”

Stad Oostende zet de laatste jaren fors in op een nette stad en richt hierbij haar pijlen in het bijzonder op hondenpoep. Dagelijks zijn de stadsdiensten in de weer om de straten netjes te maken en die zo te houden. Met gerichte acties zetten de stadsdiensten nog een tandje bij. Maar ook Oostendenaars kunnen mee strijden door hondenpoep te melden

Lees meer »