Howest haalt twee van de zeven FTI Awards binnen: “Energietransitie is een hot topic”

Op het slotevent van het 10-daagse FTI festival gingen twee van de zeven FTI Awards naar Howest-studenten: Thibo Destatsbader (24) in de categorie ‘Energy-Tech’ en Mari Gallet (21) in de categorie ‘Flanders Next Academy’. “Deze awards bewijzen eens te meer het innovatieve en toekomstgerichte karakter van onze opleidingen”, aldus een opgetogen algemeen directeur Frederik D’hulster.

Het grote publiek – en in het bijzonder jongeren – inspireren en warm maken voor technologie en innovatie. Dat was het grote doel van het tien dagen durende FTI festival. Flanders Technology & Innovation deed dat met een uitgebreid programma in Brussel, Kortrijk, Gent, Leuven, Hasselt en Antwerpen, maar de organisatoren lieten zich ook zelf inspireren. In het kader van de FTI Awards konden studenten van hogescholen en universiteiten namelijk cases indienen – verdeeld over zeven categorieën – die concrete oplossingen boden voor de maatschappelijke uitdagingen van morgen. De winnaars werden bekendgemaakt op zondag 24 maart tijdens een awardshow in de Lotto Arena. Naast een trofee winnen ze een begeleidingstraject van VLAIO voor één jaar.

Drie finale plaatsen voor Howest

FTI kreeg 46 studentenprojecten binnen. De drie cases die door Howest-studenten werden ingediend, stonden in de finale. Twee daarvan namen ook de hoofdprijs mee naar huis. “In de categorie ‘Energy-Tech’ kon Thibo Destatsbader de jury het meest bekoren met een geavanceerd energiemanagementsysteem. Mari Gallet was de beste in de categorie ‘Flanders Next Academy’ met een kortfilm gemaakt door zes studenten van de gameopleiding Digital Arts and Entertainment van Howest”, ligt Valerie Hellebuck, manager FTI Kortrijk, toe.

Geavanceerd energiemanagementsysteem ‘Harmony’

Thibo Destatsbader behaalde eerst het bachelordiploma Energiemanagement aan Howest en daarna de Europese master in Sustainable Energy System Management. Samen met Thomas Crombez (22) en Arthur Vankeirsbilck (23) werd hij medeoprichter van TrikThom. Hun bedrijf zit in het Howest-energielabo The Reactor in Kortrijk. Het is ook met ‘Harmony’ van TrikThom dat Thibo de ‘Energy-Tech’ award binnenhaalde. Dit energiemanagementplatform biedt inzicht en helpt om energie te besparen in gebouwen, zonder afbreuk te doen aan het comfort. “Na vijf jaar in energie te studeren – mede omdat energietransitie een hot topic is – werd duidelijk wat voor een impact er nog gemaakt kan worden in het energielandschap én uiteraard hoe hoog de nood is.”

“Na vijf jaar in energie te studeren werd duidelijk wat voor een impact er nog gemaakt kan worden in het energielandschap én uiteraard hoe hoog de nood is” – Thibo

Na een onderzoeksproject met Arthur en Thomas besliste het trio vol voor de uitwerking van Harmony te gaan. “Harmony heeft verschillende essentiële functies. Het stelt gebruikers in staat om laadpalen, batterijsystemen en warmtepompen aan te sturen, met als doel gebouwen zo efficiënt mogelijk te laten omgaan met goedkope en duurzame energie. Deze kenmerkende functionaliteit wordt versterkt door de merkonafhankelijke en overkoepelende visie van Harmony. Hierdoor kunnen diverse assets, zoals laadpalen en warmtepompen, geïntegreerd worden binnen één enkele applicatie, zonder afhankelijk te zijn van energieleveranciers of fabrikanten”, legt Thibo uit.

“Ons energiemanagementplatform biedt gebruikers een intuïtieve ervaring waarbij ze niet hoeven na te denken over hun energiebehoeften. Zo zorgt Harmony er bijvoorbeeld voor dat de thuisbatterij wordt opgeladen tegen de laagste tarieven of dat de elektrische auto de volgende ochtend klaar staat met een volle batterij. Bovendien houdt Harmony rekening met verschillende criteria bij het aansturen van deze apparaten, zoals lokaal opgewekte energie van zonnepanelen, dynamische energietarieven en comfortparameters, zoals de gewenste laadstatus van de elektrische auto.”

Thibo, Thomas en Arthur hopen in eerste instantie met Harmony een serieuze impact te hebben op energietransitie. “We streven ernaar om dit te bereiken door binnenkort op grotere schaal installaties uit te voeren. Door gebouwen zo goedkoop én duurzaam mogelijk om te laten gaan met energie, geloven wij dat dit verhaal ervoor zorgt dat iedereen van de positieve effecten kan genieten. Daarnaast willen we de installatieprocedure zo eenvoudig mogelijk houden, zodat het voor een breed publiek toegankelijk is. Hoewel we nog steeds met de voeten op de grond moeten ondernemen, zijn we ervan overtuigd dat Harmony naast de energiebesparing voor de klant ook op grotere schaal voor positieve disruptie kan zorgen.”

The post Howest haalt twee van de zeven FTI Awards binnen: “Energietransitie is een hot topic” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Garnaalfeesten lokken veel volk naar Koksijde: “Hoogtepunten zijn de verkiezing van Mieke Garnaal en het laatste optreden van Mariette Crevette”

Het lijkt wel alsof de organisatoren van de Garnaalfeesten elk jaar de lotto winnen wat het weer betreft. Ook dit jaar startten de feesten onder een zonovergoten hemel. Dat lokte al bij het ochtendkrieken een aantal sportieve wandelaars voor de paardenvisserswandeltocht. Hoogtepunt van de dag was het Belgisch Kampioenschap Garnaalpellen, de aanstelling van de kersverse Mieke Garnaal en het laatste

Lees meer »

Stadsfestival ‘Genk on Stage’ tikt dit jaar af op 115.000 bezoekers: “Joost Klein was hét hoogtepunt van deze editie”

Dit jaar zijn er 115.000 bezoekers naar Genk afgezakt voor het gratis stadsfestival ‘Genk on Stage’. Dat is 15 procent meer dan de vorige editie. Volgens burgemeester Wim Dries (CD&V) spreekt de formule van 2 grote en meerdere kleine podia in de stad veel mensen aan. "Met 13.000 toeschouwers was Joost Klein zonder twijfel het hoogtepunt van het weekend." Het

Lees meer »

Maar één Democraat zou Trump volledig in de pan hakken bij verkiezingen, volgens nieuwe poll

Volgens een nieuwe poll van persbureau Reuters en marktonderzoeksbureau Ipsos is er maar één Democraat die erin zou slagen om Donald Trump te verslaan mocht die het tegen de oud-president opnemen tijdens de verkiezingen op 5 november. Het zou bovendien afgetekend gebeuren: met maar liefst 11 procentpunt (!) voorsprong. Er is wel één probleem: de kandidaat in kwestie liet in

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die vandaag maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel maandag twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »