Garnaalkroket pakken duurder, West-Vlaamse zeewierkroket in opmars: “Ideale alternatief”

Sinds enkele weken ziet zeewierkrokettenproducent Nomet in Assebroek, een deelgemeente van Brugge hun bestellingen stijgen. De duurdere prijzen voor garnalen zitten daar wellicht voor iets tussen. “We zijn blij dat mensen bij ons aankloppen, want de zeerwierkroket is eigenlijk een perfect alternatief voor de garnaalkroket en ook erg duurzaam”, vertelt Mona Delagrange (30), die drie jaar geleden met het idee op de proppen kwam.

Het verhaal van de zeewierkroket begon in de zomer van 2021 in een kleine keuken in Brugge. “Het is allemaal heel kleinschalig gestart. Ik had een idee voor een nieuw concept, namelijk een kroket, die geïnspireerd is op de garnaalkroket, maar gemaakt uit zeewier. In het begin werden de handgemaakte kroketten verkocht via de webshop”, vertelt zaakvoerster van Nomet, Mona Delagrange (30) uit Assebroek, een deelgemeente van Brugge.

Ondertussen is Nomet sterk gegroeid. “Nu verkopen we onze zeewierkroketten rechtstreeks aan supermarkten, zoals Bioplanet en horecazaken, die meer vooruitstrevend willen zijn. Sinds januari is An-Sofie (36) ook mee met mij in de zaak gestapt om van Nomet een echt succes verhaal te maken.”

Duurzaam zusje van garnaalkroket

“Zelf heb ik vele garnaalkroketten gegeten, maar ik wilde een duurzaam alternatief ontwikkelen. En dat is ons met Nomet zeker gelukt”, gaat Mona verder. “Wij presenteren onze zeewierkroket als het zusje van de garnaalkroket met een veel kleinere impact op het milieu. Het is een nieuwe klassieker, de alternatieve roomkroket met de unieke smaak van zeewier. De kroket is veganistisch maar vooral ook bijzonder smaakvol.”

De missie van Nomet is om zeewier als duurzame voedselbron meer onder de aandacht te brengen. “Mensen zijn zich bewust van de impact van ons eten op het milieu. Zeewier heeft de laagste impact op milieu van alle visserijproducten. Daarnaast is het nog steeds ondergewaardeerd als lekkernij. We willen mensen laten genieten van lekker eten op een heel duurzame manier.”

“Zeewier heeft van alle visserijproducten de laatste impact op het milieu en is een zeer ondergewaardeerde lekkernij”

“We zien dat dat bewustzijn van duurzaam eten langzaamaan groeit, want restauranthouders proberen hun ook hun menukaarten wat aan te passen zodat er voor iedereen wat wils is. Daarom bieden we onze zeewierkroket aan hen aan. Die is een perfecte aanvulling van de huidige klassiekers.”

Zeewierkroket in opmars

Sinds enkele weken merken Mona en An-Sofie dat er meer interesse is in hun zeewierkroket en daar zitten wellicht de duurdere prijzen van de garnalen voor iets tussen. “Er is meer openheid bij zowel de horeca als de eindconsument om het uit te proberen. Onze verkoop is duidelijk gestegen nu restaurantuitbaters actief op zoek gaan naar een alternatief dat betaalbaar is. We halen onze zeewier zo lokaal mogelijk uit Zeeland. Daar staat geen dagprijs op, waardoor het niet onderhevig is aan prijsstijgingen op korte termijn. In de toekomst kan de kiloprijs door de grotere oogst van zeewier zelf nog dalen. Wellicht is dit zodat de horeca een plan b hebben in het geval de oogst van de garnalen verder blijft tegenvallen.”

“De duurdere garnaalprijzen zitten wellicht er voor iets tussen dat er meer interesse is nu, zeewier is ook niet onderhevig aan een dagprijs”

“Wellicht heeft het feit dat er nu ook meer geschreven wordt over zeewier als perfect alternatief er iets mee te maken. Er wordt steeds meer aandacht aangegeven. En dat is een zéér goede zaak, want pas als mensen ons product en de smaak van zeewier leren kennen, zullen ze het een kans durven geven in andere producten. Hopelijk wordt zeewier dan eindelijk gewaardeerd als het lekkere en voedzame voedingsmiddel dat het ook is”, besluit Mona.

Meer informatie over de zeewierkroket van Nomet vind je op hun website.

The post Garnaalkroket pakken duurder, West-Vlaamse zeewierkroket in opmars: “Ideale alternatief” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

JV Lo-Reninge mikt komend seizoen op de top drie

Na het behalen van de eindronde afgelopen seizoen wil JV Lo-Reninge dit seizoen nog een tikkeltje beter doen in vierde provinciale A. Het bestuur en de spelers spraken op de ploegvoorstelling hun ambities uit. Maxim Loontjens is een van de nieuwkomers.
The post JV Lo-Reninge mikt komend seizoen op de top drie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Belgisch biotechbedrijf doet belangrijke ontdekking in strijd tegen Alzheimer: “Deze moleculen kunnen geheugen en hersenactiviteit verbeteren”

Het Leuvense reMYND heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende oorzaak van dementie. Het biotechbedrijf richt zich op het bestrijden van hersenziekten. De wetenschappers hebben kleine moleculen ontdekt die de symptomen kunnen verlichten en de ontwikkeling van de ziekte kunnen afremmen. En dat zonder de normale hersenfuncties te beïnvloeden. Hun bevindingen

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »