Sinds enkele weken ziet zeewierkrokettenproducent Nomet in Assebroek, een deelgemeente van Brugge hun bestellingen stijgen. De duurdere prijzen voor garnalen zitten daar wellicht voor iets tussen. “We zijn blij dat mensen bij ons aankloppen, want de zeerwierkroket is eigenlijk een perfect alternatief voor de garnaalkroket en ook erg duurzaam”, vertelt Mona Delagrange (30), die drie jaar geleden met het idee op de proppen kwam.
Het verhaal van de zeewierkroket begon in de zomer van 2021 in een kleine keuken in Brugge. “Het is allemaal heel kleinschalig gestart. Ik had een idee voor een nieuw concept, namelijk een kroket, die geïnspireerd is op de garnaalkroket, maar gemaakt uit zeewier. In het begin werden de handgemaakte kroketten verkocht via de webshop”, vertelt zaakvoerster van Nomet, Mona Delagrange (30) uit Assebroek, een deelgemeente van Brugge.
Ondertussen is Nomet sterk gegroeid. “Nu verkopen we onze zeewierkroketten rechtstreeks aan supermarkten, zoals Bioplanet en horecazaken, die meer vooruitstrevend willen zijn. Sinds januari is An-Sofie (36) ook mee met mij in de zaak gestapt om van Nomet een echt succes verhaal te maken.”
Duurzaam zusje van garnaalkroket
“Zelf heb ik vele garnaalkroketten gegeten, maar ik wilde een duurzaam alternatief ontwikkelen. En dat is ons met Nomet zeker gelukt”, gaat Mona verder. “Wij presenteren onze zeewierkroket als het zusje van de garnaalkroket met een veel kleinere impact op het milieu. Het is een nieuwe klassieker, de alternatieve roomkroket met de unieke smaak van zeewier. De kroket is veganistisch maar vooral ook bijzonder smaakvol.”
De missie van Nomet is om zeewier als duurzame voedselbron meer onder de aandacht te brengen. “Mensen zijn zich bewust van de impact van ons eten op het milieu. Zeewier heeft de laagste impact op milieu van alle visserijproducten. Daarnaast is het nog steeds ondergewaardeerd als lekkernij. We willen mensen laten genieten van lekker eten op een heel duurzame manier.”
“Zeewier heeft van alle visserijproducten de laatste impact op het milieu en is een zeer ondergewaardeerde lekkernij”
“We zien dat dat bewustzijn van duurzaam eten langzaamaan groeit, want restauranthouders proberen hun ook hun menukaarten wat aan te passen zodat er voor iedereen wat wils is. Daarom bieden we onze zeewierkroket aan hen aan. Die is een perfecte aanvulling van de huidige klassiekers.”
Zeewierkroket in opmars
Sinds enkele weken merken Mona en An-Sofie dat er meer interesse is in hun zeewierkroket en daar zitten wellicht de duurdere prijzen van de garnalen voor iets tussen. “Er is meer openheid bij zowel de horeca als de eindconsument om het uit te proberen. Onze verkoop is duidelijk gestegen nu restaurantuitbaters actief op zoek gaan naar een alternatief dat betaalbaar is. We halen onze zeewier zo lokaal mogelijk uit Zeeland. Daar staat geen dagprijs op, waardoor het niet onderhevig is aan prijsstijgingen op korte termijn. In de toekomst kan de kiloprijs door de grotere oogst van zeewier zelf nog dalen. Wellicht is dit zodat de horeca een plan b hebben in het geval de oogst van de garnalen verder blijft tegenvallen.”
“De duurdere garnaalprijzen zitten wellicht er voor iets tussen dat er meer interesse is nu, zeewier is ook niet onderhevig aan een dagprijs”
“Wellicht heeft het feit dat er nu ook meer geschreven wordt over zeewier als perfect alternatief er iets mee te maken. Er wordt steeds meer aandacht aangegeven. En dat is een zéér goede zaak, want pas als mensen ons product en de smaak van zeewier leren kennen, zullen ze het een kans durven geven in andere producten. Hopelijk wordt zeewier dan eindelijk gewaardeerd als het lekkere en voedzame voedingsmiddel dat het ook is”, besluit Mona.
Meer informatie over de zeewierkroket van Nomet vind je op hun website.
The post Garnaalkroket pakken duurder, West-Vlaamse zeewierkroket in opmars: “Ideale alternatief” is provided by KW.be.