Francesco Vanderjeugd schuift plaats naar beneden op verkiezingslijst voor 9 juni

Francesco Vanderjeugd, Vlaams politicus en burgemeester van Staden schuift een plaats naar beneden op de West-Vlaamse verkiezingslijst van Open VLD voor de verkiezingen van 9 juni. Normaal ging hij als eerste opvolger voor de Kamer voor zijn partij, maar nu staat hij op de tweede plaats. Die aanpassing komt er nadat het parket van West-Vlaanderen burgemeester Vanderjeugd voor het gerecht daagt over mogelijk belangenvermenging in vastgoedtransacties in Staden. Dat meldt Focus-WTV.

In december 2021 bracht De Krant van West-Vlaanderen aan het licht dat Francesco Vanderjeugd (Open VLD) in zijn gemeente Staden enkele vastgoedtransacties zou verricht hebben met voorkennis in zijn hoedanigheid van burgemeester.

Belangenvermenging

Hij zou twee huizen verkocht hebben aan immopromotoren, waardoor hij op anderhalf jaar tijd een meerwaarde realiseerde van 463.000 euro. Al snel rees de vraag of de burgemeester hierbij zijn boekje te buiten was gegaan en gebruik had gemaakt van de voorkennis die hij mogelijk had en van de macht die hij heeft om vergunningen te verlenen.

Uit een audit van Audit Vlaanderen bleek dat het die schijn wel had. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper, opende daarop een onderzoek naar de Stadense burgemeester en heeft nu beslist om hem voor het gerecht te dagen. Op 21 mei wordt Vanderjeugd in de rechtbank verwacht.

Stap achteruit

Vanderjeugd gaat volop voor de vrijspraak en zou voor nog een termijn gaan als burgemeester. Maar op de verkiezingslijsten van Open VLD voor de kamer in juni schuift hij volgens Focus-WTV een plaatsje achteruit. Normaal stond hij op de West-Vlaamse lijst als eerste opvolger, maar nu zou hij dus verschuiven naar de tweede plaats. De lokale afdeling van N-VA is van mening dat de burgemeester ook op lokaal niveau best een stap opzij zet tot het resultaat van de rechtszaak gekend is.

Vanderjeugd was niet bereikbaar voor commentaar en wenste verder niet te reageren op de kwestie.

The post Francesco Vanderjeugd schuift plaats naar beneden op verkiezingslijst voor 9 juni is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

China met ruime voorsprong grootste voertuigproducent ter wereld

China was vorig jaar met voorsprong ‘s werelds grootste producent van voertuigen en goed voor een op de drie (32 procent) geproduceerde voertuigen. Europa was goed voor 20 procent, Noord-Amerika voor 17 procent en Japan en Zuid-Korea voor 14 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Europese autoconstructeurskoepel ACEA.

Lees meer »

Minister Dalle (CD&V) ziet in audit van VRT “geen oplossing” na ontslag van twee televisiebazen

Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, heeft vanmiddag in het Vlaams Parlement tekst en uitleg gegeven over de herschikkingen aan de top van de openbare omroep en zijn eigen functioneren. Dat gebeurde tijdens een speciale commissie, waar ook ontslagnemend mediaminister Benjamin Dalle (CD&V), VRT-voorzitter Frieda Brepoels en bemiddelaar Rob van Eijbergen op uitgenodigd waren. Brepoels daagde niet op “om

Lees meer »

Opklaringen en wolken wisselen elkaar af, later buien

Er valt zondag eerst wat lichte regen in het oosten van het land. Elders zijn er soms brede opklaringen. Daarna wordt het wisselend bewolkt en vaak droog. Tegen het einde van de namiddag neemt de bewolking toe, gevolgd door lichte regen in het uiterste westen, meldt het KMI. De maxima liggen tussen 17 en 22 graden.

Lees meer »

Man drogeerde zijn vrouw 10 jaar lang zodat vreemden haar konden verkrachten: door opnames staan 51 verdachten vandaag voor de rechter

In het Zuid-Franse Avignon is vandaag het proces begonnen tegen een man (71) die bijna tien jaar lang zijn vrouw, Gisèle P., heeft laten verkrachten. Hij drogeerde haar en nodigde dan thuis onbekenden uit die zich aan haar vergrepen. Er zijn liefst 51 verdachten. Gisèle P. liet bij aanvang al weten dat ze geen gebruik zou maken van haar recht

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Titelverdediger Laurens Devos staat na overtuigende zege in tafeltennisfinale, die om 17 uur volgt!

De Paralympische Spelen in Parijs zijn al toe aan hun voorlaatste dag. De grootste Belgische medaillekansen zijn er voor dressuurrijdster Michèle George in de freestylecompetitie (graad V) en wielrenner Tim Celen in de wegrit (MT1-2). Tafeltennisser Laurens Devos (TT9) plaatste zich vanmorgen ook al voor de finale, die om 17 uur volgt, en speelt dus om het goud. Kan hij

Lees meer »

Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Nafaa B., een 24-jarige Fransman geboren in Algerije, is door de rechter in Ieper veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en een geldboete voor een aantal inbraken en inbraakpogingen in woningen in Ieper en Poperinge. Een tweede beklaagde kreeg bij verstek één jaar cel.
The post Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Lees meer »