Componist Roland Coryn viert zijn 85ste verjaardag:“Als woorden falen spreekt muziek”

Roland Coryn, de Harelbeekse componist en eredirecteur van de voormalige Muziekacademie Peter Benoit werd 85 jaar. Dat werd gevierd met een uniek huldeconcert met werken van Mozart, Brahms, Debussy en Coryn voor twee piano’s.

Roland Coryn is componist, altviolist en muziekpedagoog. Hij behaalde een eerste prijs notenleer, piano, altviool, kamermuziek, harmonie, contrapunt, fuga en compositie. Hij componeert vooral kamermuziek maar ook veel muziek voor groot orkest en koor.

“Als we naar zijn leven en werk kijken, zien we niet alleen een componist, maar een visionair, een bron van inspiratie en een pionier in zijn vakgebied” – schepen van Cultuur Francis Pattyn

Bij de start van zijn loopbaan was Roland voornamelijk actief als pianist en altviolist in diverse kamermuziekensembles. Vanaf 1970 spitste hij zich meer toe op muzikale compositie, vanaf 1990 kwamen daar koorwerken bij. Als componist behaalde hij onder meer de Jef Van Hoofprijs, de Tenutoprijs en de Koopalprijs voor zijn kamermuziekoeuvre. Voor zijn volledige oeuvre werd Roland gelauwerd met de Visser-Neerlandiaprijs. Roland werkte twintig jaar als leraar piano, viool, altviool en samenspel aan de muziekacademies van Harelbeke en Izegem. Hij was docent compositie aan de Hogeschool in Gent, directeur van het SMC in Oostende en van de SAMW Peter Benoit, nu HAP! in Harelbeke.

“Visionair”

Op 21 december 2023 werd hij 85 en kreeg nu een huldeconcert aangeboden. “Ik sta daar niet bij stil dat ik een dagje ouder wordt (lacht). Ik kijk nog altijd naar morgen”, zei hij op zijn 80ste verjaardag aan onze krant.

“Ik voel me goed. Ik probeer fit te blijven en stap nog elke week enkele kilometer. Ik voel me goed als ik met muziek kan bezig zijn. Ik aarzel nog altijd niet om naar Brussel of Antwerpen te gaan om muzikale creaties bij te wonen. Ik lees veel: oefeningen voor de geest”, aldus Roland, die houdt van muziek, talen, poëzie en lezen.

“Als we naar zijn leven en werk kijken, zien we niet alleen een componist, maar een visionair, een bron van inspiratie en een pionier in zijn vakgebied”, zegt schepen van Cultuur Francis Pattyn (CD&V). “Met decennia toewijding aan zijn kunst trakteerde hij ons op prachtige melodieën, ontroerende harmonieën en tijdloze composities die onze harten hebben geraakt en onze zielen gevoed.”

Roland kreeg een SDG-pin opgespeld en ontving een waardebon voor de bibliotheek. De schepen ronde af met woorden die op de website van Roland staan: “Waar woorden falen spreekt de muziek.”

The post Componist Roland Coryn viert zijn 85ste verjaardag:“Als woorden falen spreekt muziek” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familie Deleu blaast verzamelen op ouderlijke hoeve

Op de ouderlijke hoeve van Luc Deleu en Christine Vandevelde langs de Spilstraat in Beselare kwamen de nazaten van Henri Deleu en Sylvie Holvoet bijeen voor een familiereünie. Met negentig waren ze afgezakt om van een koffietafel te genieten. We zien de aanwezige familieleden en verwanten tijdens de officiële foto voor de ouderlijke hoeve en
The post Familie Deleu

Lees meer »

LIVESTREAM NINOVE-KNOKKE (20u). Pakt thuisploeg eerste zege van het seizoen in 1ste Afdeling of behoudt Knokke perfect rapport?

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen biedt HLN, exclusief voor abonnees, ook dit seizoen live amateurvoetbal aan. Elke week wordt minstens één topaffiche gestreamd met deskundig commentaar. Vanavond om 20u is dat KVK Ninove-R Knokke FC. Voor de Oost-Vlamingen is het hun eerste thuismatch van het seizoen in de 1ste Afdeling, kunnen ze winnen? Of pakt Knokke zes op zes? Kijk

Lees meer »

HERBEKIJK. Evenepoel en Alaphilippe helpen Magnier aan winst: bekijk hier de volledige eerste uitzending van de Tour of Britain

Zin om de uitzending van de openingsetappe in de Ronde van Groot-Brittannië te herbekijken? Dat kan op deze pagina! Kijk hieronder als HLN-abonnee naar rit 1, waarin tweevoudig olympisch kampioen Remco Evenepoel zijn terugkeer in competitie vierde na de Spelen. En onze landgenoot liet zich ook meteen gelden, onder meer in dienst van ploegmakker Paul Magnier. De talentvolle sprinter, amper

Lees meer »

Financieel medewerkster (40) pluimt Vives-Hogeschool voor 93.000 euro: “Ik had problemen door verbouwingen thuis”

Een 40-jarige ex-financieel medewerkster van de Vives Hogeschool in Brugge heeft haar werkgever in vier jaar tijd in totaal 93.618 euro afhandig gemaakt. De vrouw riskeert er een jaar cel voor, maar zal wellicht milder gestraft worden omdat ze meteen alles toegaf aan Vives en nu maandelijks terugbetaalt. “Ik schaam me enorm. We kwamen thuis in financiële problemen door een

Lees meer »

Hezbollah zegt vergeldingsaanval te hebben uitgevoerd op noorden van Israël

Tienduizenden mensen zijn in Tel Aviv op straat gekomen. Ze eisen dat premier Benjamin Netanyahu een staakt-het-vuren in Gaza bewerkstelligt en een deal uit de brand sleept waardoor de gijzelaars vrijgelaten worden. Hier en daar gaan betogers op de vuist met de politie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan riep islamitische landen op om een alliantie te vormen tegen Israël.

Lees meer »

“Niet de bedoeling dat Evenepoel weer naar Tourgewicht gaat”: ploegleider Klaas Lodewyck over de laatste “cruciale” weken richting WK

“De twee weken die nu volgen worden cruciaal.” Ploegleider Klaas Lodewyck weet dat de weg naar een nieuwe wereldtitel er een is met uitdagingen voor Remco Evenepoel. “Zijn Tourgewicht zal hij wellicht niet meer halen.” Toch leeft de dubbele olympische kampioen in Engeland zonder druk toe naar zijn laatste grote doel van het jaar.

Lees meer »

Federaal parket onderzoekt mogelijke corruptie bij CFE: niemand in verdenking gesteld

In het kader van het onderzoek van het federaal parket naar vermoedens van corruptie bij het bouwbedrijf CFE heeft de onderzoeksrechter, in de huidige stand van het dossier, beslist om alle vier personen die woensdag werden meegenomen voor verhoor na huiszoekingen, vrij te laten zonder inverdenkingstelling. Dat maakte het federaal parket donderdag bekend in een persbericht. In het belang van

Lees meer »

Plaats gezocht voor schilderij Vande Lanotte

Het portret van ere-burgemeester Jean Vandecasteele (Vooruit) werd tijdelijk verwijderd uit de gemeenteraadszaal. “Omdat we voor het nieuwe portret van Johan Vande Lanotte (Vooruit) een gelijkaardig kader willen”, luidt het.
The post Plaats gezocht voor schilderij Vande Lanotte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ewoud Vromant pakt zilver in tijdrit op Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen in Parijs heeft Ewoud Vromant ons land een 4e medaille bezorgd. Vromant werd 2e in de tijdrit in de klasse C2. De Fransman Leauté was twee seconden sneller, maar Vromant bleef wel de Australische titelverdediger Hicks voor. Lees er alles over bij onze collega’s van Sporza.

Lees meer »

Eerste levering mpox-vaccins donderdag verwacht in Congo

“We zijn erg blij met de komst van de eerste lading vaccins. Het gaat om 99.100 doses die op donderdag 5 september om 12.10 uur (lokale rijd, red.) op de luchthaven van Kinshasa arriveren”, aldus Jean Kaseya. Het hoofd van Africa CDC bedankte de Europese Unie nogmaals voor “het onmiddellijke antwoord op onze oproep tot solidariteit”.

Lees meer »