96 gidsen zijn klaargestoomd voor de Triënnale Brugge

Woensdag vond het vierde en laatste opleidingsmoment voor de gidsen van Triënnale Brugge 2024 plaats. Als sluitstuk van de opleiding nam het team van Triënnale Brugge 96 gidsen mee op stap langs de kunst- en architectuurinstallaties.

De 96 gidsen vormen het eerste contact met de bezoeker. Ze spelen een cruciale rol in het verspreiden van betrouwbare info, bieden inzicht in de aangeboden thema’s en installaties en helpen mee om via kunst en architectuur de stad met een andere blik te bekijken. Hun belang voor een organisatie als TRIBRU24 kan niet overschat worden,” zegt de Brugse schepen Franky Demon.

Opleiding

Triënnale Brugge investeert sinds 2015 in haar gidsenwerking. Hiervoor werkt de organisatie samen met een groep enthousiaste, gediplomeerde gidsen afkomstig uit de verschillende erkende gidsenverenigingen: Bruges Guides, Hello Bruges en S-wan. Ze zijn niet alleen ervaren en deskundige stadsgidsen, maar ook gepassioneerd door hedendaagse kunst en architectuur.

“Gedurende drie intensieve opleidingsmomenten en een rondleiding met de curatoren werden onze gidsen diepgaand meegenomen in de wereld van Triënnale Brugge en het thema Spaces of Possibility.. Die informatie werd aangereikt vanuit verschillende hoeken: inhoudelijk, maar ook productioneel en met zeer praktische weetjes van de kunstenaars zelf,” zegt Ruth Wauters, coördinator van het publiek programma.

Diverse groepen

Voor TRIBRU24 bereiden de gidsen zich voor op het rondleiden van zeer diverse groepen. Zowel bewoners en bezoekers, als kunstliefhebbers en professionelen, maar ook internationale groepen, kinderen en senioren. De gidsen nemen de bezoekers mee langs de kunst- en architectuurinstallaties, langs gekende en minder gekende plekken in de binnenstad, verrassen met weetjes en achterliggende verhalen en gaan in gesprek over de aangeboden thema’s.

Ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking zijn er specifieke tours uitgewerkt. Voor hen werd een rondleiding ontwikkeld in samenwerking met The Mind and Makerspace van Howest. Samen met die ervaringsdeskundigen werd er gezocht naar hoe de beleving van de hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties voor mensen met een visuele beperking kan geoptimaliseerd worden.

Voor kinderen

TRIBRU24 ontwikkelde verder rondleidingen voor kinderen, in klassikaal verband of met de familie. Visit Bruges biedt gedurende de hele periode vaste rondleidingen aan: je sluit individueel of in kleine groep aan. En dankzij de vereniging Quasimundo kunnen bezoekers een opgeleide gids én fiets boeken, in één pakket.

Ook Musea Brugge werkte voor hun tentoonstelling Rebel Garden geleide wandelingen uit. Die worden gegeven door hun museumgidsen. Info: www.triënnalebrugge.be

The post 96 gidsen zijn klaargestoomd voor de Triënnale Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Tot op verkiezingsdag zullen onderhandelaars zich bezighouden met van alles behalve het vormen van een regering”

Bart De Wever (N-VA) is opnieuw formateur. Van de koning krijgt hij maar liefst drie weken alvorens hij opnieuw op de koffie moet. Dat betekent dat de federale regering al zeker voor na de lokale verkiezingen is. De onderhandelaars vertellen wel dat ze “constructief” bezig zijn met het vormen van een regering, maar intussen leggen ze zich vooral toe op

Lees meer »

De memoires van Aleksej Navalny en nieuw werk van Lize Spit en Stefan Hertmans: naar deze boeken is het uitkijken

Niet getreurd als de zomer over zijn hoogtepunt heen is: dan breekt het hoogseizoen voor nieuwe boeken aan. Welke interessante romans, kinderboeken of poëziebundels verschijnen binnenkort? Een selectie uit het ruime aanbod vind je hier. Van Lize Spit of Stefan Hertmans tot Aleksej Navalny en Bart Van Loo. Veel auteurs lanceren hun boek de komende maanden trouwens met een publiek

Lees meer »

“We zijn altijd op zoek naar vers bloed”: Reuzengilde Jan Turpijn uit Nieuwpoort bestaat 100 jaar

In Nieuwpoort is er een traditie die boven alle andere uitstijgt, letterlijk en figuurlijk. In 1923 werd de Reuzengilde Jan Turpijn opgericht, een vereniging die al 100 jaar de culturele en historische erfenis van de stad met trots draagt. Wat begon meéén reus, Jan Turpijn I, is uitgegroeid tot een indrukwekkende familie van acht reuzen, die niet alleen in België,

Lees meer »

Een ongemakkelijk boek

20:30 Twee schandvlekken uit de recente Russische geschiedenis beginnen met dezelfde letter. En Babyn Jar en Boetsjatsj liggen allebei vlak bij Kiev. Oekraïne dus. In het boek ‘Een ongemakkelijke plek’ verb…

Lees meer »

Gloednieuwe Franse kerncentrale van Flamanville dag na opstart stilgelegd

Welgeteld één dag nadat de Franse kerncentrale van Flamanville is opgestart, meldt elektriciteitsproducent EDF dat de installatie “automatisch is uitgeschakeld”. Er worden nu technische controles en analyses uitgevoerd, alvorens de kerncentrale opnieuw wordt opgestart. “Het gaat om een complex proces dat tot onderbrekingen kan leiden en dat talloze tests vereist”, luidt het bij EDF.

Lees meer »

Bristol in Tielt wordt Chaussea

Het doek is gevallen over schoenen- en kledingwinkel Bristol. 72 van de 117 winkels werden overgenomen, waarvan 62 door de Franse schoenenketen Chaussea. Ook de vestiging in Tielt.
The post Bristol in Tielt wordt Chaussea appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zelfs VTM kan hem niet meer traceren: op zoek in Portugal naar fel omstreden Jelmont uit “B&B zoekt lief’

Na zijn stormachtige deelname aan ‘B&B zoekt lief’ lijkt B&B-uitbater Jelmont van Gestel (62) van de aardbodem verdwenen. Hij is totaal onbereikbaar en laat iedereen met vragen achter, inclusief VTM. Daarom trok ‘Dag Allemaal’ naar Portugal om op zoek te gaan naar de man die deze zomer zoveel mensen tegen zich in het harnas joeg. “Als er gasten zijn, kampeert

Lees meer »