Xan en Olivier brengen ondernemers samen met West-Vlaams kampioenschap padel:“Ook ondernemers willen zich wel eens amuseren”

Kortrijkzaan Xan Debaenst (27) wil samen met spitsbroeder Olivier Decapmaker (30) ondernemers warm maken voor bijeenkomsten die een combinatie zijn van padellen, lekker eten en netwerken. Een West-Vlaams kampioenschap padel voor ondernemers op zaterdag 30 maart is de prelude voor een veel grootschaliger project in de kustprovincie.

Waar kan je een initiatief als dit beter lanceren dan in Kortrijk, de centrumstad van een regio die ooit tot het ‘Texas van Vlaanderen’ werd omgedoopt? Ook in een economisch goed boerend gebied willen ondernemers zich op tijd en stond wel eens amuseren. Dat was zowat de achterliggende gedachte van Kuurnenaar Xan Debaenst en Gentenaar Olivier Decapmaker, allebei jong, gretig en ondernemend, toen ze hun plan uitwerkten. Het gesprek doen we met Xan, als man van de streek. Hij is beginnend ondernemer en stampte vorig jaar Atlas Wear uit de grond, een bedrijf in gepersonaliseerde kledij. De plaats van afspraak is padelclub Garrincha aan de Leynvaalsstraat 2 in Heule, waar het kampioenschap plaatsvindt.

“Na deze padelwedstrijd volgen er zes bijeenkomsten in de provincie waar we padel combineren met een diner”, zegt Xan. “Daarvoor trekken we dan naar Middelkerke, opnieuw naar Kortrijk, Waregem, Wingene, Menen en Ieper. Als dit goed loopt, kunnen we verder kijken voor uitbreiding en dan denken we in eerste instantie aan Oost-Vlaanderen. Olivier speelt bij dit alles een heel belangrijke rol omdat hij toch over de contacten beschikt in onze provincie als coach bij de ondernemersorganisatie Voka West-Vlaanderen in Kortrijk.”

Sport is je ding wel, want je bent ook bezig met een vrij ambitieus project rond voetbal met kinderen. Wat is dat precies?

“We organiseren sportkampen en zetten sportsessies op waarbij kinderen kunnen voetballen zonder prestatiedruk. Dat er behoefte is aan een dergelijke organisatie mag blijken uit onze sterke groei. Bij de start drie jaar geleden hadden we een driehonderdtal kinderen, nu zijn dat er een duizendtal. De naam van onze organisatie is Soccer Stars, een concept dat ik overgenomen heb van Little Ball Village in Waregem, een organisatie gespecialiseerd in kleutersport en kleuterkampen. Bij ons is er één vaste kracht, medebestuurder Maxim Vannieuwenhuyze. Voorts doe ik een beroep op een vijftigtal trainers. Ik probeer er zelf ook zoveel als mogelijk bij betrokken te zijn, want ik haal daar toch wel veel energie uit.”

Sportieve initiatieven in de vrijetijdssfeer, levert je dat ook iets op als ondernemer?

“Rechtstreeks verdien ik daar niets aan, maar het bezorgt me veel voldoening en een pak interessante contacten en er zijn toch ook al behoorlijk wat opdrachten uit voortgekomen voor mijn bedrijf Atlas Wear. Netwerking levert toch grote voordelen op.”

Laat het ons dan eens hebben over Atlas Wear, het bedrijf dat je in mei vorig jaar hebt opgericht. Lukt het wat als beginnend ondernemer?

“Het is allemaal nog wat pril natuurlijk, maar het gaat de goede kant op met mijn bedrijf. Wij creëren met onze producten maximale impact op de identiteit en het teamgevoel van onze klanten. Inmiddels is er een veertigtal sportorganisaties klant bij ons, maar ook kinesisten en horecazaken. Dat is ook de doelgroep waarop we mikken. Door de groei kunnen we investeren in nieuwe en betere machines, wat nodig is voor het drukken en borduren van het textiel. De productie gebeurt nu nog in Torhout maar binnenkort trekken we naar een groter gebouw op het bedrijventerrein De Stip aan de Deerlijksesteenweg in Harelbeke. Op termijn hopen we een sterke speler te worden in het segment van de gepersonaliseerde kledij.”

Is de zin om te ondernemen iets dat je van je ouders geërfd hebt?

“Neen, ik kom niet uit een ondernemersfamilie. Mijn ouders werken in loondienst en stonden aanvankelijk ook wat weigerachtig tegenover mijn plannen om een bedrijf op te richten uit schrik voor de financiële risico’s die eraan verbonden zijn. De zin in ondernemen is tijdens mijn studies ontstaan. Op een bepaald moment moesten we voor het eerst een evenement organiseren en dat is me zo goed bevallen dat ik op het einde van mijn studies wist dat ik ooit als ondernemer van start zou gaan. Al ben ik daarna eerst nog bij sportwinkelketen Decathlon gaan werken. Daar is de goesting om zelf iets uit de grond te stampen helemaal concreet geworden nadat ik er allerlei projecten op het getouw had kunnen zetten. De passie voor sportkledij en voor het personaliseren daarvan is daar ontstaan.”

Tot slot, waar ga je graag iets eten of drinken in Kortrijk?

“De Kameleon in Heule is een tof eetcafé waar ik al vaker ben gaan lunchen en vergaderen. Zeker de ovenkoeken, HEK genaamd, zijn een echte aanrader. Het zijn uitstekend klaargemaakte broodjes met gegrilde ham en gesmolten kaas.”

www.padelpreneur.com

Xan Debaenst

Privé: Xan Debaenst (27) woont samen met zijn vriendin in Kuurne. Hij is opgegroeid in Ichtegem.

Studies/loopbaan: Xan heeft sport en bewegen gestudeerd aan Howest Brugge. Hij heeft sinds vorig jaar zijn eigen bedrijf Atlas Wear waarmee hij gepersonaliseerde kledij maakt en verkoopt. Hij is ook de man achter de vzw Soccer Stars, wat staat voor voetballen zonder prestatiedruk voor kinderen.

Padel Preneur: Hij is samen met Olivier Decapmaker initiatiefnemer van Padel Preneur in Kortrijk dat events opzet om ondernemers bij mekaar te brengen in een context van padel, lekker eten en netwerken.

The post Xan en Olivier brengen ondernemers samen met West-Vlaams kampioenschap padel:“Ook ondernemers willen zich wel eens amuseren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Eén bericht zou zomaar wel eens van haar kunnen zijn”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Bij één gebruiker stond alleen maar ‘Het spijt me voor jou’. Alleen dat.”

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-57-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.
The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne met de slogan ‘Dynamisch is troef’

In Lo-Reninge maakte Team Dynamisch op een originele manier de lijst bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. De inwoners kregen een enveloppe met een spel speelkaarten in de brievenbus, samen met een kaart met foto van de tien kandidaten van Team Dynamisch. Een originele hint naar hun verkiezingsslogan ‘Dynamisch is troef’.
The post Team Dynamisch Lo-Reninge lanceert verkiezingscampagne

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde etentjes in Oostende

Nadine W. (54) bracht in totaal 2,5 jaar achter de tralies door voor talloze feiten van tafelschuimerij. In maart herwon ze haar vrijheid, maar al snel herviel ze in haar oude gewoontes. Dat levert haar nu opnieuw vier maanden cel op.
The post Na jarenlange celstraf hervalt ‘schrik van de kusthoreca’ bijna direct: vier maanden cel voor twee onbetaalde

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »