Werken aan en rond St.-Michielscomplex starten binnenkort

Vier punten tijdens de gemeenteraad van maandagavond handelden over de heraanleg van de omgeving van het St.-Michielscomplex, met wegenis- en rioleringswerken.

Woonmaatschappij Thuiswest kocht het Sint-Michielscomplex in de Werf (waar vroeger de bibliotheek en de Kunstacademie ondergebracht waren), en richt er sociale appartementen in. De stad legt de omgeving opnieuw aan en staat in voor de riolerings- en wegeniswerken.

Poperinge voorziet een gescheiden riolering en een herinrichting van de Werf, tussen de Duinkerkestraat en de Boomgaardstraat, en de Sint-Annastraat ter hoogte van het Sint-Michielscomplex.

Ook het binnenplein van het complex wordt aangepakt. De stad stemt de wegeniswerken af op de bouwwerken van Thuiswest. De gemeenteraad keurde het ontwerpdossier van studiebureau Cnockaert voor de riolerings- en wegeniswerken goed.

Daarnaast sluit Poperinge een overeenkomst af met Aquafin om het afvalwater van de Werf aan te sluiten op de collector naast de Bommelaarsbeek.

Archeologie

Het agentschap Onroerend Erfgoed vraagt een archeologisch onderzoek op het binnenplein van het Sint-Michielscomplex. Archeoloog Ruben Willaert voerde intussen een proefputten- en sleuvenonderzoek uit. Daaruit blijkt dat verdere opgravingen nodig zijn. Er werden sporen aangetroffen die teruggaan tot de 13de eeuw. De kosten voor de archeologie worden geraamd op 114.619 euro.

“De tuin van het complex (de wandelpaden) moet opgenomen worden in het openbaar domein. Het totaal van de wegenis- en rioleringswerken langs de Werf zou 1.171.650 euro gaan kosten, waarvan 481.200 euro voor de stad. Maar we krijgen subsidies voor het hele traject. De riolering van de Werf wordt aangesloten op de collector van Aquafin. Het afvalwater wordt via die collector afgevoerd naar het zuiveringsstation, en het regenwater loopt naar de Bommelaarsbeek”, zei burgemeester Christof Dejaegher (CD&V).

“De hele straat (Werf), van de hoek van de Duinkerkestraat tot en met de Sint-Annastraat, wordt achteraf heraangelegd, deels in uitgewassen beton, deels met kandelaklinkers, een soort vlakke natuurstenen. Het gedeelte hobbelige kasseien voor de zaal Ghybe wordt ook heraangelegd, zodat de mensen daar hun voeten niet meer breken wanneer ze er een voorstelling willen bijwonen. Langs de Werf komen er aan weerszijden voetpaden van 1 meter tot 1,10 meter. Nu beslaan die op sommige plaatsen slechts één of twee tegels. Hierdoor zullen we wel verplicht worden om eenrichtingsverkeer in te voeren in de Werf, vanaf de Duinkerkestraat. We zullen de werken afstemmen op de werken in en aan het St.-Michielscomplex. Want eerst moeten er daar stellingen tegen de gevels komen”, aldus nog de burgemeester.

Tijdens de periode van het openbaar onderzoek werden twee bezwaren ingediend.

Verkaveling

Ter hoogte van de Werf, aan de andere kant van de Duinkerkestraat, komt er een nieuwe verkaveling. Die komt er op de oude slachthuissite (Gasthuisstraat-Duinkerkestraat). De NV Tegofill uit Wortegem-Petegem wil er een verkaveling van 30 loten realiseren. Achteraf worden de wegenis en de groenzone opgenomen in het openbaar domein.

The post Werken aan en rond St.-Michielscomplex starten binnenkort is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Je kreeg geen eten na de wedstrijd als je boven een bepaald gewicht zat”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan verplicht waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

? De Portiersmoord. Vincent (31) sterft door vijf messteken in het hart: “Wie een foto kon nemen van het lijk, zou getrakteerd worden op een vat bier”

Een oorlog tussen portiers wordt Vincent Van den Berghe fataal. Hij sterft na vijf messteken in het hart. Het is het begin van een lijdensweg voor zijn ouders Eddy en Ria. Want plots duikt een foto op van hun dode zoon in de armen van een vrouw, waarop ook nog eens doodsbedreigingen en pesterijen volgen. De vierde aflevering van de

Lees meer »

‘Turkse investeerders’ van Eendracht Aalst laten weer van zich horen: “Zelfs al zetten ze ons buiten, vinden we een manier om onze wedstrijden te spelen”

Een dag nadat de stad Aalst de sloten van het Pierre Cornelisstadion liet vervangen en de Turkse ‘investeerders’ samen met hun Eendracht Aalst dus op straat staan, sturen die opnieuw een communiqué de wereld in. Aan blufpoker ook deze keer opnieuw geen gebrek. “Het faillissement van de SC Eendracht Aalst is dit jaar, volgend jaar en op geen enkel moment

Lees meer »