Voorzitter Erik Vandycke van seniorenraad somt pijnpunten op voor leeftijdsvriendelijk Wingene

Nog vóór de eigenlijke gemeenteraad in Wingene maandag kon beginnen, mocht voorzitter Erik Vandycke van de seniorenraad in aanwezigheid van 19 raadsleden aandacht vragen voor een ‘leeftijdsvriendelijke’ gemeente. In een lijvig memorandum van twee vol getypte bladzijden somde hij verschillende belangrijke pijnpunten op, die de levenskwaliteit van oudere inwoners negatief beïnvloeden.

“De leden van de seniorenraad maken zich zorgen over het gebrek aan bankautomaten en openbare toiletten in Wingene”, aldus Vandycke. Hij vroeg ook aandacht voor meer zitbanken, minder zwerfvuil en het feit dat gedoofde en gebrekkige straatverlichting een gevoel van onveiligheid veroorzaakt. Het onderhoud en de aanleg van fiets- en voetpaden laat te wensen over, aldus Vandycke en sommige voetpaden zijn in slechte staat. Het toegangspunt vanuit Tielt naar het centrum van Wingene is een gevaarlijk punt voor de zwakke weggebruiker. Er rijdt, volgens de seniorenraad, ook te veel zwaar verkeer door de dorpskernen.

Hoge huurprijzen

Een ander zorgpunt is het tekort aan sociale huurwoningen en de hoge huurprijzen voor alleenstaanden. “Er is behoefte aan meer personeel voor thuiszorg en poetshulpdiensten”, aldus Vandycke, die tevens wijst op een tekort aan huisartsen en tandartsen. Velen hanteren namelijk een patiëntenstop. De kostprijs voor het huren van een zaal is vaak te hoog en de uitrusting soms te verouderd. De seniorenraad pleit ervoor om zalen gratis ter beschikking te stellen voor die verenigingen, die vormingen organiseren over maatschappelijk belangrijke thema’s.

Gedoofde straatverlichting geeft onveilig gevoel

Warme ontmoetingen

Maar de seniorenraad laat niet na ook enkele positieve aspecten aan te stippen. Positief is de invoering van zone 30, de plaatsing van vaste camera’s, de maatregelen tegen de wateroverlast, de steun van het gemeentebestuur voor warme ontmoetingen in de buurt, de invoering van het meldpunt 1750, het gemeentelijk infoblad maar liefst in een duidelijker lettertype en de goede leefomgeving die Wingene te bieden heeft. “Maar er zijn tal van verbeteringen mogelijk”, aldus nog de Wingense seniorenraad. (GGM)

The post Voorzitter Erik Vandycke van seniorenraad somt pijnpunten op voor leeftijdsvriendelijk Wingene is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Rechter ziet “geen aanwijzingen” dat Nederlandse ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor dood van meisje van 17 in VS

Er is geen bewijs dat ‘Iceman’ Wim Hof verantwoordelijk is voor de dood van een meisje van 17 twee jaar geleden. Dat zegt een rechter in de VS. De vader van het meisje had de Nederlander aangeklaagd, omdat zijn dochter verdronken zou zijn terwijl ze zijn meditatietechnieken zou uitgevoerd hebben in het zwembad. Volgens de advocaat van Hof ziet de

Lees meer »

Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk

Negen anderstalige jongeren kregen in het nieuwe onderwijsproject BENO de kans hun Nederlands, wiskunde en digitale vaardigheden te verbeteren en van verschillende beroepsopleidingen te proeven. Onlangs sloten de jongeren in Ieper hun traject af met een afscheidsfeest.
The post Ligo stoomt anderstalige jongeren klaar richting werk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »