“Onze hulp blijft broodnodig”: helft alle aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt komt uit West-Vlaanderen

Van alle aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt in 2023 komt bijna de helft uit West-Vlaanderen. In totaal klopten wel iets minder landbouwers aan dan een jaar eerder. Vooral landbouwers uit de akkerbouw en melkveetelers roepen via de organisatie hulp in.

In 2023 noteerde Boeren op een Kruispunt 247 nieuwe aanmeldingen en werden in totaal 590 land- en tuinbouwers actief begeleid.

De onafhankelijke hulporganisatie voor alle Vlaamse boeren en tuinders staat hen bij om financiële, economische, psychologische, technische of sociale vragen het hoofd te bieden.

46 procent van alle nieuwe aanmeldingen is vanuit onze provincie afkomstig. Oost-Vlaanderen volgt met 24 procent op ruime afstand en Antwerpen (16 procent) vervolledigt de topdrie. Limburg en Vlaams-Brabant zijn elk goed voor 7 procent van alle nieuwe hulpvragen.

Zwaard van Damocles

De meeste landbouwers die bij Boeren op een Kruispunt aankloppen, worstelen vooral met de onzekere toekomst die boven hun bedrijf – en bij uitbreiding de hele sector – als een zwaard van Damocles hangt. Ook psychologische en relationele problemen worden vaak aangekaart, net als bedrijfstechnische en administratieve zaken. Moeilijkheden om schulden of leningen af te betalen komen eveneens vaak op tafel bij de organisatie.

“Eén derde van alle land- en tuinbouwactiviteiten in Vlaanderen is in West-Vlaanderen te vinden. Dan is het ook logisch dat we vanuit die hoek het hoogste aantal meldingen krijgen” – Els Verté, Boeren op een Kruispunt

In drie jaar tijd is het aantal sessies bij de psychosociale experten van Boeren op een Kruispunt verdrievoudigd. “En dan gaat het nog maar over een deel van het totale aantal bezoeken. Als de land- of tuinbouwer over voldoende financiële middelen beschikt, vragen we na enkele keren om de resterende beurten zelf te bekostigen. En die komen dan niet meer voor in onze statistieken”, klinkt het.

Negen adviseurs voor Oost- en West-Vlaanderen

Dat West-Vlaanderen de ranglijst aanvoert, is volgens Boeren op een Kruispunt-directeur Els Verté geen verrassing. “Eén derde van alle land- en tuinbouwactiviteiten in Vlaanderen is in West-Vlaanderen te vinden. Dan is het ook logisch dat we vanuit die hoek het hoogste aantal aanmeldingen krijgen.”

© Getty Images

“Daar spelen we ook op in. Voor Oost- en West-Vlaanderen samen hebben we negen adviseurs, waaronder een psychosociaal medewerker, de andere drie provincies worden door twee mensen behartigd.”

“In bepaalde regio’s is het moeilijk om een eerste voet op het erf te krijgen. Ook in West-Vlaanderen. Vooral bij alleenstaande boeren is dat het geval” – Els Verté, Boeren op een Kruispunt

Ook het feit dat de organisatie aan bekendheid wint, speelt mee. “Het taboe is niet volledig weg, maar op dat vlak zetten we elk jaar stappen in de goeie richting. Al blijft het in bepaalde regio’s moeilijker om een eerste voet op het erf te kunnen zetten. Ook in West-Vlaanderen. Bij alleenstaande boeren, bijvoorbeeld. Vaak is een laatste zetje van de echtgenote in kwestie nodig om de stap naar ons te zetten.”

Broodnodig

Voor het eerst in jaren daalt het totale aantal meldingen licht, al wijst dat niet op een kentering. “Onze boeren bevinden zich op een rotonde zonder duidelijke bewegwijzering”, zegt directeur Els Verté. “2023 was een jaar waarin onze Vlaamse land- en tuinbouwers weer heel wat te verwerken hadden.”

“Ook in 2024 staan we voor onze mensen klaar. Via samenwerkingen met organisaties binnen en buiten de landbouwsector, via onze preventieve werking en onze begeleidingen willen we hen op het juiste spoor helpen, op weg naar een mooie toekomst. Maar daarvoor blijft een structurele financiële ondersteuning noodzakelijk.”

“Landbouwers zouden niet het beleid moeten betalen, noch financieel, noch mentaal. Ze zouden zich gesterkt en ondersteund moeten kunnen voelen door beleid en maatschappij. Tot die tijd blijft onze organisatie broodnodig.”

The post “Onze hulp blijft broodnodig”: helft alle aanmeldingen bij Boeren op een Kruispunt komt uit West-Vlaanderen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”
The post Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over

Lees meer »

“Ze had zoveel pijn, dus vloog ik meteen naar Turkije”: medisch probleem bracht Tim en Sandra uit ‘B&B zoekt lief’ bij elkaar

“Mijn gedachten stonden niet helemaal op het zoeken van een lief.” Het was een aarzelende zoektocht voor Sandra Claes (41) vorig jaar in ‘B&B zoekt lief’. Met reden: vlak voor de opnames kreeg de B&B-uitbaatster slecht nieuws over haar gezondheid. Maar door haar medische problemen groeiden zij en kandidaat Tim Michiels (45) wel dichter naar elkaar toe. Ondertussen verhuisde Tim

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Ik was volledig in fout”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De vrouw viel daarbij met haar 5-jarige kleinzoon in het water. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »