Martha Rommel viert 103de verjaardag: “Mijn levensmotto was ‘alles komt goed’”

Martha Rommel, die in wzc De Korenbloem in Kortrijk verblijft, vierde vandaag haar 103de verjaardag. Ze is geboren op 26 maart 1921. Haar leven leest als een roman.

Martha Rommel is geboren in Kortrijk als vierde dochter in een gezin met 5 meisjes. Haar vader Cyril diende in de Eerste Wereldoorlog onder meer als brievendrager in de loopgraven. Na de oorlog werd hij postbode.

Martha heeft goede herinneringen aan de fietsuitstappen naar zee, met vader en de zussen. Als kleuter ging Martha naar de St.-Elooischool en in het lager ging ze met haar drie oudere zussen naar de Paulientjes waar Frans gesproken werd. In het zesde leerjaar werd Martha van school weggehaald, want haar moeder kon na een kwalijke val het huishouden niet meer alleen doen. De oudere zussen werkten al in de fabriek en die wedde kon het gezin ook niet missen.

Toen haar moeder opnieuw kon instaan voor het huishouden, moest ook Martha gaan werken in een confectiebedrijf. In 1939 liep Martha een blijvend letsel op aan de voet. Doordat ze veel moest neerzitten, lukte fabriekswerk niet goed.

“Het heeft geen zin om te klagen, heb vertrouwen en weet: alles komt goed. Dat was mijn levensmotto”, zei Martha vroeger.

De in Kortrijk bekende kleermaker Victor bood haar een opleiding aan. Martha was getalenteerd en gepassioneerd en na een tijdje maakte ze zelf haar eigen kleren, zelfs haar eigen trouwjurk. Zij ontmoette ook haar toekomstige man, Odiel Ameye. Hij was van Kuurne en hij durfde Martha eerst niet aanspreken. Daarom had hij maar tegen haar fiets gereden, om zich dan achteraf te gaan excuseren met de belofte de fiets te herstellen. Het koppel trouwde tijdens de oorlog in 1943 in de St.-Janskerk. De trouw moest vlug en in het geniep gebeuren, want Odiel leefde ondergedoken.

Tragedie

Martha woonde daarna bij haar schoonouders in Kuurne, terwijl Odiel op een geheime plek verbleef in de buurt. Een jaar na hun huwelijk werd hun zoon geboren. Martha bracht haar man elke dag een bezoek met eten. Ze kocht een eigen naaimachine en zo kon ze van thuis voortdoen met haar kleermakerswerk.

Het koppel bouwde een huis in de Steenovenstraat in Kuurne. Omdat Odiel een brouwerszoon was die altijd bij zijn vader had gewerkt, richtten ze een eigen bierhandel op. Jammer genoeg moesten ze na een hartinfarct van haar man de zaak verkopen. Niet veel later volgde een nog veel grotere tragedie. Hun zoon, amper 32, overleed in 1976 in een ongeval. De vele liefdevolle herinneringen aan hem brachten haar wat troost. Hij was papa van haar twee oudste kleinkinderen. Ze werd in deze moeilijke periode ook grootouder van de drie kinderen van hun dochter Marie-Jeanne.

Slapen in Sinaïwoestijn

Later kwam er tijd vrij voor een uitstapje en een echte vakantie. Ze gingen vaak met de nachttrein naar Sospel in het zuiden van Frankrijk waar ze konden logeren bij haar oudste zus. Of ze gingen met de kleinkinderen met Intersoc naar Zwitserland of naar Oostenrijk.

In 1984 overleed haar man Odiel veel te vroeg aan een hartziekte. De ultieme vakantie kwam ruim 20 jaar geleden toen Martha met haar dochter en kleindochter naar Egypte ging: drie generaties samen. Martha was toen net 80 geworden, maar het hield haar niet tegen om een ritje te maken op een kameel. Ze leefden er een tiental dagen mee in een Bedoeïenendorp en sliepen er in de Sinaïwoestijn, onder de adembenemende sterrenhemel.

Ook lang na haar pensioen bleef de liefde voor haar naaimachine groot. Zelfs toen ze 90 was, deed ze nog retouches. Martha heeft in haar leven veel voor anderen gedaan.

Sinds 2018 verblijft ze in De Korenbloem. Naast de vijf kleinkinderen zijn er ook 11 achterkleinkinderen bijgekomen. Aeneas wordt 5 jaar, hij is de jongste van de 11 kleinkinderen. “Hij scheelt bijna 100 jaar met zijn overgrootmoeder”, zegt zijn mama.

The post Martha Rommel viert 103de verjaardag: “Mijn levensmotto was ‘alles komt goed’” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Hawk Tuah-vrouw (23) doorbreekt stilte na wilde geruchten: “Mijn vader is helemaal niet boos”

De 23-jarige Hailey Welch, beter bekend als het Hawk Tuah-meisje, heeft een week na haar wereldberoemde video de stilte doorbroken. In haar eerste publieke interview maakt de jonge Amerikaanse korte metten met enkele wilde geruchten die de afgelopen dagen hardnekkig op sociale media circuleren. Ook onthult ze dat ze – sinds haar inmiddels legendarische woorden – de meest absurde aanbiedingen

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »