Vlaamse vissers bezorgen Europese ministers tijdens informele top in Brugge een videofilm over de nijpende problemen van de sector

Tijdens de informele top van de Europese visserijministers in het BMCC in Brugge hebben Vlaamse vissers een filmpje overhandigd, waarin zij de problemen van de sector aankaarten. Vlaams minister Hilde Crevits bepleitte een meerjarenplanning bij het toekennen van de Europese vangstquota, wat de rederijen meer zekerheid kan bieden, zodat ze kunnen investeren in duurzame schepen.

Nu België tijdelijk het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, nodigde Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits haar Europese collega’s uit voor een informele top in Brugge. Die bijeenkomst hield meer in de leren garnalen pellen op de Vismarkt in Brugge, wat de Europese excellenties zondagnamiddag deden.

Videofilmpje

Maandagmorgen wisselden de ministers in het BMCC in Brugge van gedachten over de toekomst van de visserij en de aquacultuur binnen de Europese Gemeenschap. De uitdagingen zijn groot, dat bleek ook uit een videofilmpje dat de Vlaamse vissers aan de excellenties bezorgden. Emiel Brouckaert en Geert De Groote, respectievelijk de directeur en de voorzitter van de rederscentrale, gingen samen met schipper Marc Ackx, in dialoog met de Europese ministers.

De Knokse reder Geert De Groote legt voor ons de voornaamste pijnpunten bloot: “De vangstquota zijn veel te streng, waardoor vissen voor vele Vlaamse vissers onleefbaar dreigt te worden. Neem nu de quota op tong. In de Ierse zee mogen we dit jaar amper 1500 kilo tong vangen. Dat kunnen we in drie dagen klaarspelen!”

Quota

“Ik wil de wetenschappers die de quota bepalen gerust uitnodigen om met ons op zee te varen. Dan kunnen ze met eigen ogen zien hoeveel tong er op zee is. Daarnaast zitten we met dezelfde problemen als de landbouwers: de administratie is zo complex geworden. Je hebt de technische maatregelen en de aanvoerplichten. Er wordt nu zelfs gesproken over verplichte camera’s aan boord.”

“En dan is er nog het feit dat visgronden moeten plaatsmaken voor windmolenparken op zee. Als extra compensatie voor die windturbines worden sommige zones natuurgebieden. Waar mag je dan nog vissen? Ik stel mij de vraag of de Europese Gemeenschap nog wel visserij wenst: of zijn ze ons nog liever kwijt?” aldus Geert De Groote.

Groen

Terwijl haar Europese collega’s grote ogen trokken bij het zien van het filmpje, toonde Hilde Crevits begrip voor de verzuchtingen van de sector. De Vlaamse minister voor Visserij viel op tijdens de officiële groepsfoto: in een woud van in het zwart gehulde excellenties pronkte de Torhoutse politica met fel groen ensemble. “De supporters van Cercle Brugge zullen blij zijn”, knipoogde ze naar ons na het officieel kiekje.

Hilde Crevits probeerde haar Europese collega’s warm te maken voor een meerjarenplanning bij het toekennen van de vangstquota: “De vissers wensen stabiliteit en zekerheid. Het ene jaar wordt de vangst van sommige vissoorten beperkt tot 100, en jaar later amper 40 en daarna plots 280. Pas als rederijen over meerdere jaren zeker zijn van de toegestane vangsten, kunnen ze investeren in een meer duurzame visserij.”

Respect

De Vlaamse minister brak ook een lans voor Europese subsidies bij het vernieuwen van de vloot: “Het Europees beleid dient duurzaam, innovatie maar ook sociaal te zijn. De sector moet economisch leefbaar blijven, met respect voor het leefmilieu. Om de loodzware administratie voor de vissers te verlichten, moeten we Artificiële Intelligentie aan boord gebruiken.”

Europees Commissaris voor de Visserij Virginjus Sinkevicius uit Litouwen had het laatste woord: “Op deze informele top hebben we de basis gelegd voor de toekomst van een duurzame visserij. De vloot moet moderner, de werkzekerheid én het visbestand moeten gegarandeerd blijven.”

Nadien trokken de Europese ministers naar Zeebrugge, waar ze aan boord gingen van de Z.483 Jasmine, een moderne kotter van reder Dany Vlietinck, die pas sinds 2021 in de vaart is.

The post Vlaamse vissers bezorgen Europese ministers tijdens informele top in Brugge een videofilm over de nijpende problemen van de sector is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Zon laat zich niet zien op dag vol wolken en buien

Aanvankelijk regent het nog over het oosten, maar al snel wordt het overal overwegend droog met afwisselend opklaringen en wolken. In de loop van de namiddag verschijnen er vanaf de kust opnieuw meer wolken met buien die ‘s avonds het centrum bereiken. De maxima schommelen van 17 graden op de Hoge Venen, 19 graden aan zee en tot 21 of

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor: “Bang? Neen! Waarom zou ik?”

Toen de Kortrijkse school Athena Campus Ter Bruyninge aan de Motoclub Blue Angels vroeg om voor een groep jongeren met een beperking een motorritje te organiseren, aarzelden ze geen seconde. Een twintigtal jongeren durfde het aan om mee te rijden.
The post Leerlingen met beperking van Ter Bruyninge beleven de dag van hun leven met ritje op de motor:

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

“Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”: 11.000 fans feesten mee met Joost Klein tijdens eerste optreden in ons land na Songfestival

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »